przepis na pyszny jablecznik

Jabłecznik – przepis na puszyste ciasto z jabłkami

Coraz trudniej znaleźć dobry przepis na jabłecznik. Nie na szarlotkę na kruchym spodzie, ale prawdziwy jabłecznik składający się z puszystego ciasta i masy jabłkowej. Taki jaki piekła moja babcia. Jaki pamiętam z dzieciństwa.

Dzisiaj dzielę się z Wami wersja jabłecznika, który udało mi się znaleźć w moich kulinarnych notatkach. Jest bardzo dobry i polecam Wam go z czystym sumieniem, ale zdradzę Wam tajemnicę, że w międzyczasie zdobyłam przepis na oryginalny jabłecznik mojej babci (jakimś cudem zachował się w rodzinnych szpargałach), którym podzielę się już niedługo. Będziecie mogli porównać oba wypieki i sami zdecydować, który smakuje Wam lepiej.

A czy wiecie czym w ogóle różni się jabłecznik od szarlotki?

Szarlotka jest to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego, które może być podawany z różnymi owocami (np.: jabłkami, wiśniami, truskawkami, śliwkami).

Natomiast jabłecznik jest przygotowywany z różnego rodzaju ciast (np.: kruchego, półkruchego, drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, bezowego), które podawane jest tylko i wyłącznie z jabłkami.

jabłecznik to nie szarlotka przepis

SKŁADNIKI na jabłecznik:

  • jabłka – 8 szt.
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
  • woda – 1/5 szklanki
  • jajka – 5 szt.
  • cukier – 3/4 szkl. + 2 łyżki
  • olej – 120 ml
  • mleko – 50 ml
  • mąka – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Jabłecznik – PRZYGOTOWANIE:

puszyste ciasto

W misie miksera ubijam na gęstą, jasną pianę 5 jajek w temp. pokojowej i ¾ szklanki cukru. Następnie dodaję (nie przerywając ubijania) 120 ml oleju i 50 ml mleka. Do masy przesiewam 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszam do momentu połączenia składników za pomocą szpatułki.

Połowę przygotowanej masy wylewam do blaszki (24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut. Resztę ciasta wkładam do lodówki, a w trakcie pieczenia ciasta przygotowuję masę jabłkową.

masa jabłkowa

Obieram 8 sztuk jabłek i usuwam gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce ścieram do garnka, na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaję: 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę cynamonu i zagotowuję całość, dość często mieszając, aby masa nie przypaliła się do garnka. Jabłka gotuję do momentu, aż odparuje z nich część wody.

W kubku łączę 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i 1/5 szklanki wody. Tak przygotowaną zawiesinę wlewam do gotujących się jabłek i ponownie zagotowuję. Odstawiam z ognia.

wykonanie

Wyjmuję ciasto z piekarnika i wykładam na nie przygotowaną masę jabłkową. Wyrównuję. Na jabłka wylewam pozostałą resztę ciasta i piekę kolejne 30 minut w temp. 175 stopni.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika sprawdzam czy się upiekło, nakłuwajac jabłecznik patyczkiem (patyczek będzie wilgotny od jabłek, ale nie może być na nim surowego ciasta).

Przed podaniem jabłecznik posypuję cukrem pudrem.

Jabłecznik gotowy.

Smacznego!

co zrobić z obierkami z jabłek

BONUS – kilka sposobów na zagospodarowanie obierków z jabłek:

  • Kosmetyki

Peeling na bazie masła shea, olejów roślinnych, wit. E, cukru oraz rozkruszonych pestek jabłek, delikatnie złuszczy i wygładzi usta.

  • Kuchnia

Obierki z jabłek całkowicie wysuszone w piekarniku w temp. 55 stopni przez ok. 40 min to idealny dodatek do ulubionej herbaty.

  • Dom

Klimatyczny świecznik z wydrążonego jabłka i świeczki nada przytulnego charakteru twojemu pomieszczeniu.

  • Środki czystości

Ocet przygotowany z obierków po jabłkach świetnie sprawdzi się jako środek do czyszczenia baterii łazienkowych i ceramiki sanitarnej.

  • Ogród

Wydrążone jabłko wypełnione ziarnem i niesolonym smalcem to świetny jabłkowy karmnik dla ptaków.

Wypróbuj również jabłecznik babci Janki.

Zajrzyj również na @inzyniercukiernik, po więcej zdjęć moich ciast i deserów, Kasia.

Dodaj komentarz