jablecznik babci Janki przepis

Jabłecznik babci Janki

Przepisu na ten jabłecznik szukałam bardzo długo. Jak się później okazało, miałam go cały czas pod nosem. Podczas jednej z rozmów rodzinnych dowiedziałam się, że receptury tej nie powinnam szukać pod nazwą „jabłecznik”, ale jako „ciasto pod jabłka lub ser”.

I rzeczywiście w babcinym zeszycie z przepisami znalazłam taką recepturę. Przetestowałam go i spróbowałam. I co się okazało? Tak, to właśnie był smak babcinego jabłecznika jaki zapamiętałam w dzieciństwie…

A czy Ty poszukujesz jakiegoś przepisu z dawnych lat? A może też odnalazłaś/eś starą recepturę po wielu latach? 

Jablecznik wedlug starego przepisu babci

SKŁADNIKI na jabłecznik babci Janki:

  •  jabłka – 2 kg
  •  kasza manna – 1 szklanka
  • jajka – 4 jajka
  •  cukier – 1 szklanka
  • masło – 200 g
  •  mąka – 2 szklanki
  •  śmietana 18% – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól -szczypta

Jabłecznik babci Janki – PRZYGOTOWANIE:

Obieram 2 kg jabłek i ścieram je na tarce. Następnie przekładam je do dużej patelni i podsmażam przez około 30 minut. Na koniec dodaję 1 szklankę kaszy manny.

W mikserze ucieram 4 żółtka, 1 szklankę cukru i 200 g masła, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Następnie dodaję 2 szklanki mąki, 3 łyżki śmietany 18% i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszam do uzyskania gładkiej masy.

W misce ubijam 4 białka ze szczyptą soli.

Delikatnie dodaję ubite biała do ciasta w trzech turach.

Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wykładam połowę ciasta rozprowadzając je za pomocą łopatki silikonowej maczanej w zimnej wodzie. Na ciasto wykładam masę jabłkową. Na wierzchu rozprowadzałam pozostałą część jabłek.

Jabłecznik piekę w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, aż do momentu kiedy patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.

Jabłecznik babci Janki gotowy.

SMACZNEGO!

Szarlotka wedlug starego przepisu babci

Wypróbuj również przepis na jabłecznik na puszystym cieście.

BONUS – Która odmiana jabłek jest według mnie najlepsza do jabłecznika?

Wszystko zależy od tego, jaki smak jabłecznika chcę uzyskać.


Na słodki jabłecznik wybieram:
– Papierówki – ich miąższ jest bardzo delikatny i słodki
lub
– Championy (szampiony) – ich miąższ jest słodki, przypominający smak gruszki


Na korzenny jabłecznik wybieram:
– Ligole – ich miąższ jest kremowy, kruchy i korzenny


Na kwaskowaty jabłecznik wybieram:
– Antonówki – ich miąższ jest twardy i kwaśny
– Szare Renety – ich miąższ jest kwaśny i zawiera dużo witaminy C

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie.

Dodaj komentarz