Przepisu na ten jabłecznik szukałam bardzo długo. Jak się później okazało, miałam go cały czas pod nosem. Podczas jednej z rozmów rodzinnych dowiedziałam się, że receptury tej nie powinnam szukać pod nazwą „jabłecznik”, ale jako „ciasto pod jabłka lub ser”.
I rzeczywiście w babcinym zeszycie z przepisami znalazłam taką recepturę. Przetestowałam go i spróbowałam. I co się okazało? Tak, to właśnie był smak babcinego jabłecznika jaki zapamiętałam w dzieciństwie…
A czy Ty poszukujesz jakiegoś przepisu z dawnych lat? A może też odnalazłaś/eś starą recepturę po wielu latach?

SKŁADNIKI na jabłecznik babci Janki:
- jabłka – 2 kg
- kasza manna – 1 szklanka
- jajka – 4 jajka
- cukier – 1 szklanka
- masło – 200 g
- mąka – 2 szklanki
- śmietana 18% – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól -szczypta
Jabłecznik babci Janki – PRZYGOTOWANIE:
Obieram 2 kg jabłek i ścieram je na tarce. Następnie przekładam je do dużej patelni i podsmażam przez około 30 minut. Na koniec dodaję 1 szklankę kaszy manny.
W mikserze ucieram 4 żółtka, 1 szklankę cukru i 200 g masła, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Następnie dodaję 2 szklanki mąki, 3 łyżki śmietany 18% i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszam do uzyskania gładkiej masy.
W misce ubijam 4 białka ze szczyptą soli.
Delikatnie dodaję ubite biała do ciasta w trzech turach.
Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wykładam połowę ciasta rozprowadzając je za pomocą łopatki silikonowej maczanej w zimnej wodzie. Na ciasto wykładam masę jabłkową. Na wierzchu rozprowadzałam pozostałą część jabłek.
Jabłecznik piekę w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, aż do momentu kiedy patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Jabłecznik babci Janki gotowy.
SMACZNEGO!

Wypróbuj również przepis na jabłecznik na puszystym cieście.
BONUS – Która odmiana jabłek jest według mnie najlepsza do jabłecznika?
Wszystko zależy od tego, jaki smak jabłecznika chcę uzyskać.
Na słodki jabłecznik wybieram:
– Papierówki – ich miąższ jest bardzo delikatny i słodki
lub
– Championy (szampiony) – ich miąższ jest słodki, przypominający smak gruszki
Na korzenny jabłecznik wybieram:
– Ligole – ich miąższ jest kremowy, kruchy i korzenny
Na kwaskowaty jabłecznik wybieram:
– Antonówki – ich miąższ jest twardy i kwaśny
– Szare Renety – ich miąższ jest kwaśny i zawiera dużo witaminy C