Giga ciastko to największe, najpyszniejsze i jednocześnie najprostsze ciastko jakie kiedykolwiek upieczecie.
Składniki potrzebne do przygotowania giga ciastka:
- mąka pszenna – 200 g ⠀
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki ⠀
- sól – ½ łyżeczki⠀
- miękkie masło- 115 g
- cukier – 50 g
- jajko – 1 szt.
- gorzka czekolada – 200 g⠀

Przygotowanie:
W misce łączę 200 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki soli. W mikserze ucieram 115 g miękkiego masła i 50 g cukru na puszystą, gładką masę. Następnie dodaję 1 jajko i ponownie miksuję (masa może się zważyć, ale się tym nie przejmuję). Do miksera dodaję łyżka po łyżce składniki suche cały czas miksując. Na sam koniec dodaję 200g posiekanej, gorzkiej czekolady i miksuję tylko do połączenia składników.
Całe ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formuję jedno duże ciastko. Giga ciastko piekę w temperaturze 175 stopni przez ok. 40 minut, do lekkiego zbrązowienia ciastka.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o największych słodyczach:
- Największe ciastko na świecie typu custard carem mierzyło 68 cm długości, 50 cm szerokości i 15 cm grubości oraz ważyło niespełna 16,3 kg!
- Największa tabliczka czekolady mierzyła 400 cm długości, 400 cm szerokości i 35 cm grubości oraz ważyła 5792,5 kg!
- Największe czekoladowe jajko wielkanocne miało wysokość 3 m i powstało w 2011 r. we Włoszech
- Firma Lindt w 2012 roku pobiła rekord Guinessa w jak największej ilości osób jednocześnie odpakowujących czekoladowe trufle. Udało im się dobić do liczby 590 osób
- Największa rzeźba z czekolady przedstawiająca replikę starożytnej świątyni Majów powstała w mieście Irvine w Kalifornii. Rekordowa piramida ważyła 8 ton 273 kg!