Galette z jabłkami i cynamonem

Galette z jabłkami i cynamonem

Galette z jabłkami i cynamonem jest rodzajem tarty składającej się z kruchego ciasta i aromatycznego, jabłkowego nadzienia. Charakteryzuje się rustykalnym wyglądem, który uzyskuje się poprzez swobodne kształtowanie i pieczenie go bez użycia formy. Galette przygotowuje się bardzo szybko, przy minimalnym nakładzie pracy.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania galette?

  • mąka – pszenna typu 405
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, zimne
  • cukier – puder
  • jabłka – świeże, dojrzałe
  • cytryna – sok z cytryny
  • cynamon – mielony

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania galette?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • sitko siatkowe
  • duża miska
  • folia spożywcza
  • szeroka blacha z piekarnika
  • papier do pieczenia
  • wałek do ciasta

PRZEPIS NA GALETTE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Ilość porcji: 8 szt.

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenie

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 150 g
  • masło – 100 g
  • cukier puder – 50 g
  • jabłka – 2 szt.
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto kruche. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Do jabłek dodajemy 1/3 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

Wyjmujemy schłodzone ciasto. Szeroką balchę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na nim kruche ciasto, na średnicę ok. 40 cm (w razie potrzeby podsypujemy ciasto i wałek mąką). Na  środku ciasta wykładamy przygotowane nadzienie jabłkowo-cynamonowe, pozostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca od brzegu. Naddatek ciasto zawijamy na jabłka, pomagając sobie papierem do pieczenia.

Galette pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut.

galette z jabłkami i cynamonem przepis

Przydatne wskazówki:

  • masło warto pokroić w drobną kostkę 1x1x1 cm i przechowywać w lodówce do momentu przygotowywania ciasta kruchego; dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że tłuszcz będzie miał odpowiednią temperaturę, a niewielki rozmiar kostek masła pomoże łatwiej i szybciej zagnieść ciasto kruche
  • do jabłek można dodać 2 łyżki roztopionego masła, aby dodatkowo wzbogacić ich smak

Jak podawać galette?

Galette z jabłkami i cynamonem można podawać:

  • oprószone cukrem pudrem
  • polane słonym karmelem
  • polane roztopioną czekoladą
  • z gałkami lodów waniliowych
  • z bitą śmietaną

Jak przechowywać galette?

Galette z jabłkami i cynamonem najlepiej jest podawać do spożycia, od razu po przygotowaniu. Ciasto podawane tego samego dnia przechowujemy w temperaturze pokojowej. 

Galette przełożone do szczelnie zamykanego pojemnika można przechowywać do 3-4 dni w lodówce, jednak z każdym kolejnym dniem traci ono swoją chrupkość.

PRZYGOTOWAŁEŚ_AŚ TO CIASTO?

Bardzo chciałabym wiedzieć, jak Ci wyszło i jak Ci smakowało. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik i dodaj hasztag #piknikowymaj

Ten post ma jeden komentarz

  1. Konesso

    Uwielbiamy tę wersję tarty. Wygląda zjawiskowo!

Dodaj komentarz