Galette z jabłkami i cynamonem jest rodzajem tarty składającej się z kruchego ciasta i aromatycznego, jabłkowego nadzienia. Charakteryzuje się rustykalnym wyglądem, który uzyskuje się poprzez swobodne kształtowanie i pieczenie go bez użycia formy. Galette przygotowuje się bardzo szybko, przy minimalnym nakładzie pracy.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania galette?
- mąka – pszenna typu 405
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, zimne
- cukier – puder
- jabłka – świeże, dojrzałe
- cytryna – sok z cytryny
- cynamon – mielony
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania galette?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- sitko siatkowe
- duża miska
- folia spożywcza
- szeroka blacha z piekarnika
- papier do pieczenia
- wałek do ciasta
PRZEPIS NA GALETTE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Ilość porcji: 8 szt.
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenie
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 150 g
- masło – 100 g
- cukier puder – 50 g
- jabłka – 2 szt.
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto kruche. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Do jabłek dodajemy 1/3 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
Wyjmujemy schłodzone ciasto. Szeroką balchę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na nim kruche ciasto, na średnicę ok. 40 cm (w razie potrzeby podsypujemy ciasto i wałek mąką). Na środku ciasta wykładamy przygotowane nadzienie jabłkowo-cynamonowe, pozostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca od brzegu. Naddatek ciasto zawijamy na jabłka, pomagając sobie papierem do pieczenia.
Galette pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut.

Przydatne wskazówki:
- masło warto pokroić w drobną kostkę 1x1x1 cm i przechowywać w lodówce do momentu przygotowywania ciasta kruchego; dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że tłuszcz będzie miał odpowiednią temperaturę, a niewielki rozmiar kostek masła pomoże łatwiej i szybciej zagnieść ciasto kruche
- do jabłek można dodać 2 łyżki roztopionego masła, aby dodatkowo wzbogacić ich smak
Jak podawać galette?
Galette z jabłkami i cynamonem można podawać:
- oprószone cukrem pudrem
- polane słonym karmelem
- polane roztopioną czekoladą
- z gałkami lodów waniliowych
- z bitą śmietaną
Jak przechowywać galette?
Galette z jabłkami i cynamonem najlepiej jest podawać do spożycia, od razu po przygotowaniu. Ciasto podawane tego samego dnia przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Galette przełożone do szczelnie zamykanego pojemnika można przechowywać do 3-4 dni w lodówce, jednak z każdym kolejnym dniem traci ono swoją chrupkość.
Uwielbiamy tę wersję tarty. Wygląda zjawiskowo!