Załóżmy, że jesteś teraz w swojej ulubionej cukierni i przyglądasz się gablocie z wystawionymi za nią słodyczami. Na jakiej podstawie wybierzesz to jedno ciastko lub kawałek ciasta, który zjesz w towarzystwie aromatycznej kawy? Czy będzie to cena, określony smak, czy jednak o wyborze zdecyduje to, jak dany deser wygląda?
Przyznaję się, że kupuję słodycze oczami. Dopiero w drugiej kolejności zwracam uwagę na smak. A kiedy sama przygotowuję wypieki w domowym zaciszu, za każdym razem staram się, żeby wyglądały jak te z cukierni. Często konieczność zadbania o każdy, najdrobniejszy szczegół mojego deseru, kosztuje mnie mnóstwo czasu i cierpliwości, tj. w przypadku tortu Number Cake. Są jednak takie słodycze, które zawsze wyglądają fenomenalnie, nawet wtedy, gdy zdarza mi się przygotowywać je na ostatnią chwilę. Tak jest w przypadku francuskich kieszonek z czekoladą i jabłkami.
Dla kogo JEST ten przepis?
- dla tych, którzy lubią szybkie, tanie i proste w wykonaniu przepisy.
- dla osób, które szukają pomysłu na słodkie drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
- dla amatorów pięknych wypieków, z niewielkimi zdolnościami cukierniczymi
Dla kogo NIE JEST ten przepis?
- dla osób, które mają alergię na czekoladę lub jabłka.
- dla osób, które nie spożywają: glutenu i/albo cukru.
Jakie są ZALETY tego przepisu?
- łatwy i szybki wykonaniu
- tani deser, na każdą kieszeń
- bezproblemowy w transporcie
Jakie są WADY tego przepisu?
- użycie gotowego ciasta francuskiego (nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykonać je samodzielnie)
Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania kieszonek z ciasta francuskiego?
- ciasto francuskie – gotowe
- jabłka – świeże, dojrzałe
- czekolada – mleczna
- opcjonalnie: jajko do posmarowania oraz cukier kryształ do posypania
Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania kieszonek z czekoladą i jabłkami?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- ostry nóż
- szeroka blacha do pieczenia
- papier do pieczenia

Której odmiany jabłek użyć w tym przepisie?
Wszystko zależy od tego, jaki smak nadzienia chcemy uzyskać. Na słodki deser wybieramy Papierówki, których miąższ jest bardzo delikatny i słodki lub Championy (szampiony), których miąższ jest słodki, przypominający smak gruszki. Na korzenny deser wybieramy Ligole, których miąższ jest kremowy, kruchy i korzenny. Na kwaskowaty deser wybieramy Antonówki, których miąższ jest twardy i kwaśny lub Szare Renety, których miąższ jest kwaśny i zawiera dużo witaminy C.
Czy można w tym przepisie zastąpić jabłka innymi owocami?
Tak. Jabłka można zastąpić innymi, świeżymi owocami tj. gruszki, banany, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny czy brzoskwinie.
Czym można zastąpić zawartą w recepturze, mleczną czekoladę?
Mleczną czekoladę można zastąpić każdym innym rodzajem czekolady: gorzką, białą czy różową. Dla osób, które nie lubią czekolady, bądź mają na nią alergię polecam wykonanie nadzienia z jabłek i masła orzechowego. Warto również poeksperymentować z wypełnieniem ciasta francuskiego karmelizowanymi owocami.
W jakiej jeszcze formie można przygotować jabłka z czekoladą w cieście francuskim?
Jabłka z czekoladą w cieście francuskim można podać również w formie sakiewek, rożków, kopert, tartaletek, rogalików albo ciasteczek. Można również wydrążone połówki jabłek nadziać kremem czekoladowym, położyć je na cieście francuskim i zapiec. W kolejnym przepisie pokażę jak to zrobić na przykładzie gruszek.
Z jakimi dodatkami podawać francuskie kieszonki?
Francuskie kieszonki z jabłkami i czekoladą można podawać:
- posypane cukrem pudrem
- z ulubionymi lodami
- z bitą śmietaną
- polane lukrem

Przepis na francuskie kieszonki z czekoladą i jabłkami
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min
Poziom trudności: ⚫◯◯
SKŁADNIKI:
- gotowe ciasto francuskie – 200 g
- duże jabłka – 2 szt.
- czekolada mleczna – 50 g
- opcjonalnie:
- jajko – 1 szt.
- cukier – do posypania
- gotowe ciasto francuskie – 200 g
- duże jabłka – 2 szt.
- czekolada mleczna – 50 g
opcjonalnie: - jajko – 1 szt.
- cukier – do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka myję, obieram i wydrążam gniazda nasienne. Jabłka kroję w kostkę.
Szeroką blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200ºC (góra-dół).
Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę dodaję do pokrojonych jabłek i dokładnie mieszam.
Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i rozwijam na blaszce. Dzielę je na 16 równych kawałków. Na 8 z nich wykładam nadzienie. Pozostałe kawałki nacinam za pomocą nożyka w taki sposób, aby otrzymać parzystą liczbę, nieprzeciętych do końca pasków. Przeplatam je ze sobą w taki sposób, aby otrzymać kratki widoczne na załączonych zdjęciach. Następnie układam je na cieście francuskim z nadzieniem.
Wierzch kieszonek można dodatkowo posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Tak przygotowane ciasto, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 20 minut lub do momentu, aż jabłka zmiękną, a ciasto francuskie się zarumieni.
Francuskie kieszonki z czekoladą i jabłkami gotowe.
Wypróbuj również przepis na pyszne jabłka pod ciastem.