francuskie kieszonki z czekolada i jablkami

Francuskie kieszonki z czekoladą i jabłkami

Załóżmy, że jesteś teraz w swojej ulubionej cukierni i przyglądasz się gablocie z wystawionymi za nią słodyczami. Na jakiej podstawie wybierzesz to jedno ciastko lub kawałek ciasta, który zjesz w towarzystwie aromatycznej kawy? Czy będzie to cena, określony smak, czy jednak o wyborze zdecyduje to, jak dany deser wygląda?

Przyznaję się, że kupuję słodycze oczami. Dopiero w drugiej kolejności zwracam uwagę na smak. A kiedy sama przygotowuję wypieki w domowym zaciszu, za każdym razem staram się, żeby wyglądały jak te z cukierni. Często konieczność zadbania o każdy, najdrobniejszy szczegół mojego deseru, kosztuje mnie mnóstwo czasu i cierpliwości, tj. w przypadku tortu Number Cake. Są jednak takie słodycze, które zawsze wyglądają fenomenalnie, nawet wtedy, gdy zdarza mi się przygotowywać je na ostatnią chwilę. Tak jest w przypadku francuskich kieszonek z czekoladą i jabłkami.

Dla kogo JEST ten przepis?

  • dla tych, którzy lubią szybkie, tanie i proste w wykonaniu przepisy.
  • dla osób, które szukają pomysłu na słodkie drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
  • dla amatorów pięknych wypieków, z niewielkimi zdolnościami cukierniczymi

Dla kogo NIE JEST ten przepis?

  • dla osób, które mają alergię na czekoladę lub jabłka.
  • dla osób, które nie spożywają: glutenu i/albo cukru.

Jakie są ZALETY tego przepisu?

  • łatwy i szybki wykonaniu
  • tani deser, na każdą kieszeń
  • bezproblemowy w transporcie

Jakie są WADY tego przepisu?

  • użycie gotowego ciasta francuskiego (nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykonać je samodzielnie)

Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania kieszonek z ciasta francuskiego?

  • ciasto francuskie – gotowe
  • jabłka – świeże, dojrzałe
  • czekolada – mleczna
  • opcjonalnie: jajko do posmarowania oraz cukier kryształ do posypania

Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania kieszonek z czekoladą i jabłkami?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • ostry nóż
  • szeroka blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
przepis na francuskie kieszonki z jablkami

Której odmiany jabłek użyć w tym przepisie?

Wszystko zależy od tego, jaki smak nadzienia chcemy uzyskać. Na słodki deser wybieramy Papierówki, których miąższ jest bardzo delikatny i słodki lub Championy (szampiony), których miąższ jest słodki, przypominający smak gruszki. Na korzenny deser wybieramy Ligole, których miąższ jest kremowy, kruchy i korzenny. Na kwaskowaty deser wybieramy Antonówki, których miąższ jest twardy i kwaśny lub Szare Renety, których miąższ jest kwaśny i zawiera dużo witaminy C.

Czy można w tym przepisie zastąpić jabłka innymi owocami?

Tak. Jabłka można zastąpić innymi, świeżymi owocami tj. gruszki, banany, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny czy brzoskwinie.

Czym można zastąpić zawartą w recepturze, mleczną czekoladę?

Mleczną czekoladę można zastąpić każdym innym rodzajem czekolady: gorzką, białą czy różową. Dla osób, które nie lubią czekolady, bądź mają na nią alergię polecam wykonanie nadzienia z jabłek i masła orzechowego. Warto również poeksperymentować z wypełnieniem ciasta francuskiego karmelizowanymi owocami.

W jakiej jeszcze formie można przygotować jabłka z czekoladą w cieście francuskim?

Jabłka z czekoladą w cieście francuskim można podać również w formie sakiewek, rożków, kopert, tartaletek, rogalików albo ciasteczek. Można również wydrążone połówki jabłek nadziać kremem czekoladowym, położyć je na cieście francuskim i zapiec. W kolejnym przepisie pokażę jak to zrobić na przykładzie gruszek.

Z jakimi dodatkami podawać francuskie kieszonki?

Francuskie kieszonki z jabłkami i czekoladą można podawać:

  • posypane cukrem pudrem
  • z ulubionymi lodami
  • z bitą śmietaną
  • polane lukrem
przepis na kieszonki z ciasta francuskiego

Przepis na francuskie kieszonki z czekoladą i jabłkami

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min
Poziom trudności: ⚫◯◯

SKŁADNIKI:

  • gotowe ciasto francuskie – 200 g
  • duże jabłka – 2 szt.
  • czekolada mleczna – 50 g
  • opcjonalnie:
  • jajko – 1 szt.
  • cukier – do posypania
  • gotowe ciasto francuskie – 200 g
  • duże jabłka – 2 szt.
  • czekolada mleczna – 50 g
    opcjonalnie:
  • jajko – 1 szt.
  • cukier – do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka myję, obieram i wydrążam gniazda nasienne. Jabłka kroję w kostkę.

Szeroką blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200ºC (góra-dół).

Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę dodaję do pokrojonych jabłek i dokładnie mieszam.

Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i rozwijam na blaszce. Dzielę je na 16 równych kawałków. Na 8 z nich wykładam nadzienie. Pozostałe kawałki nacinam za pomocą nożyka w taki sposób, aby otrzymać parzystą liczbę, nieprzeciętych do końca pasków. Przeplatam je ze sobą w taki sposób, aby otrzymać kratki widoczne na załączonych zdjęciach. Następnie układam je na cieście francuskim z nadzieniem.

Wierzch kieszonek można dodatkowo posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.

Tak przygotowane ciasto, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 20 minut lub do momentu, aż jabłka zmiękną, a ciasto francuskie się zarumieni.

Francuskie kieszonki z czekoladą i jabłkami  gotowe.

Wypróbuj również przepis na pyszne jabłka pod ciastem.

Jeśli uważasz ten przepis za ciekawy, pokaż go innym na Instagramie lub na Facebooku.

Dodaj komentarz