You are currently viewing Egzotyczne tartaletki mango-marakuja

Egzotyczne tartaletki mango-marakuja

Kruche ciasto na bazie czarnego kakao, słodki dżem truskawkowy, delikatny ganache z białej czekolady oraz wyrazista żelka mango-marakuja. 


TRUDNOŚĆ
trudne
CZAS PRZYGOTOWANIA
2 dni
ILOŚĆ
6 sztuk
KOSZT
drogie
(wymaga specjalnych form)

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE CZEKOLADOWE
  • mąka pszenna – 300 g
  • mąka migdałowa – 42 g
  • czarne kakao – 30 g
  • masło (w temperaturze pokojowej) – 144 g
  • cukier puder – 114 g
  • jajko – 1 szt. rozm. L (ok. 72 g)
  • sól – 3 g
ŻELKA MANGO-MARAKUJA
  • sok z marakui – 150 g
  • puree z mango – 180 g
  • cukier – 40 g
  • żelatyna w proszku – 6 g
  • woda do zalania żelatyny
GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
  • biała czekolada – 200 g
  • śmietana 30% – 100 g
DODATKOWO
  • dżem truskawkowy

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • zestaw form do tart – 6 rantów 80x80x20 mm + forma silikonowa 6x 67x67x15 mm, 62 ml | SILIKOMART, Kit Tarte Ring Square
  • metalowa szpatułka kątowa
  • miseczki na odmierzone składniki
  • ostry nóż
  • papier do pieczenia
  • perforowana mata do pieczenia
  • rękaw cukierniczy 
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • robot stojący z misą i końcówką łopatkową
  • rondelek – 2 szt.
  • silikonowa szpatułka
  • silikonowe maty – 2 szt.
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • waga kuchenna
  • wałek kuchenny
tartaletki z mango i marakują przepis

PRZYGOTOWANIE

DZIEŃ I

żelka mango-marakuja

Do kubka wsypujemy żelatynę w proszku i zalewamy ją zimną wodą, tylko do jej przykrycia. Całość odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Do rondelka wkładamy sok z marakui, puree mango i cukier. Podgrzewamy masę, a następnie ściągamy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do specjalnej formy silikonowej i umieszczamy w zamrażarce na całą noc.

ganache z białej czekolady

Do miseczki drobno siekamy białą czekoladę.

W rondelku podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia śmietankę 30%.

Gorącą śmietanką zalewamy białą czekoladę i odstawiamy na ok. 1 minutę, w celu wyrównania temperatur obu składników. Po tym czasie delikatnie łączymy składniki ze sobą, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ganache zakrywamy folią spożywczą w kontakcie i umieszczamy w lodówce na noc.

ciasto kruche czekoladowe

Do dużej miski robota kuchennego wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy na średnich obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy na blacie 2 arkusze papieru do pieczenia lub 2 maty silikonowe. Pomiędzy arkusze pergaminu lub mat silikonowych wkładamy przygotowane ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

Za pomocą foremek do tartaletek wycinamy spody tartaletek. Foremki z wyłożonym spodem ustawiamy na szerokiej blasze np.: z wyposażenia piekarnika, wyłożonej perforowaną matą silikonową.  Następnie z ciasta wycinamy pasek o szerokości ok. 2,5 cm i wykładamy nim brzeg foremki. Delikatnie dociskamy ciasto do brzegów i sklejamy łączenia ciasta, tak aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Nadmiar ciasta odcinamy za pomocą ostrego noża. Spody nakłuwamy za pomocą widelca. Gotowe tartaletki wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160-170ºC (góra-dół).

Tak przygotowane tartaletki pieczemy przez ok. 15 minut. Gotowe spody odstawiamy do wystudzenia i wyjmujemy je z foremek.

DZIEŃ II

ganache z białej czekolady

Schłodzony ganache wyjmujemy z lodówki i przelewamy go do misy robota stojącego. Ubijamy na gęstą konsystencję.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

składanie

Na spód każdej tartaletki nakładamy po 1 łyżeczce dżemu truskawkowego. Następnie nakładamy przygotowany ganache z białej czekolady. Wierzch wyrównujemy za pomocą szpatułki.

Żelkę mango-marakuja wyjmujemy z zamrażarki, a następnie z formy i ustawiamy ją na wierzchu tartaletki.

Gotowe tartaletki odstawiamy do całkowitego rozmrożenia.

PRZECHOWYWANIE

Tartaletki przechowujemy w lodówce, do 3 dni.

przepis na tartaletki z czarnym kakao

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

01

Tartaletki można również piec “na biało” na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy jednak pilnować, aby spód tartaletek nie unosił się zbyt mocno; w przypadku stosowania specjalnych mat perforowanych powietrze może cyrkulować, natomiast poprzez użycie papieru do pieczenia – obieg powietrza jest zakłócony.

02

Z pozostałego ciasta można upiec ciasteczka, a po upieczeniu zetrzeć je na tarce i udekorować boki tartaletek.

03

Z pozostałego startego ciasta, dżemu truskawkowego i ganache z białej czekolady można przygotować mini deserki.

04

Filmik pokazujący jak składać tartaletki znajdziecie na moich profilach na Instagramie, TikToku i YouTube.

05

Dla osób, które lubią egzotyczne połączenia smakowe polecam również tort musowy mango, marakuja, kokos, dostępny na moim blogu https://inzyniercukiernik.pl/tort-musowy-mango-marakuja-kokos/ .

06

Jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.


Szukasz przepisu na deser z dzieciństwa?

Koniecznie przygotuj ekspresowe rurki z kremem i kolorową posypką. Ten przepis, oraz wiele innych, znajdziesz w moim e-booku "Efektowne słodycze…

z posypkami, lukrem i watą cukrową".

Dodaj komentarz