Dżem z czarnej porzeczki to ulubiony dżem moich domowników. Wygrywa nawet z wykwintnym dżemem jagodowym i słodkim dżemem morelowym. Pewnie dlatego, że stanowi nieodłączny składnik naszych ulubionych ciast: porzeczkowca i pleśniaka.

Dżem z czarnej porzeczki – lista składników:
- czarna porzeczka – 5 kg
- cukier – 1 szklanka
Dżem z czarnej porzeczki – przygotowanie:
Do dużego garnka wsypuję 5 kg czarnej porzeczki i zaczynam gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Codziennie gotuję porzeczki przez 5 godzin, powtarzając proces przez ok. 7 dni, aż do uzyskania gęstej konsystencji dżemu.
Ostatniego dnia dosypuję do czarnych porzeczek 1 szklankę cukru.
Ponownie smażę ok. 6 godzin.

Po tym czasie dżem porzeczkowy już gotowy i rozpoczynam nakładanie go do słoiczków. Słoiczki z dżemem szczelnie zakręcam, tak aby nie dostała się do nich woda podczas pasteryzacji.
Na dno dużego garnka wkładam papier do pieczenia i układam na nim słoiki tak, aby się nie stykały. Garnek ze słoiczkami wypełniałam wodą, do wysokości 4/5 słoiczka. Przykrywam pokrywką i od momentu zagotowania wody pasteryzuję dżem przez 20 minut.
Po pasteryzacji słoiczki odkładam na blat do wystygnięcia.
Dżem przechowuję w spiżarni do 6 miesięcy.
SMACZNEGO!