Drożdżowe rogaliki z jabłkami to idealne połączenie tego, co uwielbia moja rodzina, czyli ciasta drożdżowego i jabłek. Z resztą, sądząc po wiadomościach, które od Was otrzymuję, Wy też kochacie takie proste i uniwersalne smaki, które sprawdzają się w każdych okolicznościach: jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty, jako deser do pracy lub szkoły lub jako przekąska na niedzielny piknik. Tak, ja też sięgam po drożdżowe wypieki z jabłkami w takich okolicznościach. Najlepiej sprawdzają się wtedy bułeczki lub rogaliki.
SKŁADNIKI na drożdżowe rogaliki z jabłkami
- mąka pszenna – 360 g
- mleko – 50 ml
- drożdże świeże – 25 g
- cukier – 40 g
- masło – 100 g + 50 g
- jajka – 2 szt.
- sól – szczypta
- jabłka – 500 g
- cynamon – szczypta
PRZYGOTOWANIE drożdżowych rogalików z jabłkami
Z 25 g drożdży, 40 g cukru i 50 ml ciepłego mleka, przygotowuję zaczyn, przykrywam go ściereczką i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia.
W rondelku rozpuszczam 100 g masła i pozostawiam je do przestudzenia.
Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Podsmażam je na patelni z 50 g masła, przez kilka minut. Pod koniec dodaję cynamon. Odstawiam do przestudzenia.
Do misy przesiewam 360 g mąki i dodaję do niej zaczyn, 1 jajko i 1 żółtko (białko pozostawiam do smarowania rogalików) oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam za pomocą miksera, ale można to również zrobić ręcznie. Pod koniec mieszania, dodaję rozpuszczone, ciepłe masło i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na stolnicę i rozwałkowuję, tak by otrzymać okrąg średnicy ok. 30 cm. Następnie kroję je promieniście. Najpierw na 3 równe części (w literę „Y” lub znaczek mercedesa, jak kto woli), a następnie każdą z części jeszcze na 3 kawałki. W ten sposób otrzymuję 9 trójkątów.
Na każdy trójkąt wykładam przygotowane wcześniej jabłka. Następnie formuję rogaliki, zwijając je od szerszego końca do cieńszego.
Rogaliki wykładam na blachę wyłożoną pergaminem, z zachowaniem odpowiednich odstępu. Każdy smaruję białkiem jaja i posypuję odrobiną cukru. Odstawiam je na chwilę do wyrośnięcia. Następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180ºC , na 20-25 minut.
Po ostudzeniu drożdżowe rogaliki z jabłkami są już gotowe do podania.
Smacznego!

BONUS – historia rogalików:
- Pierwsze rogaliki wzorowane były na bawolich rogach. Składało się je bogom, w formie ofiary, aby zapewnić sobie ich przychylność.
- Najsłynniejszymi polskimi rogalami są rogale świętomarcińskie wyrabiane 11 listopada w Dzień Św. Marcina. Kształt ciasta nawiązuje do podkowy, którą miał zgubić koń Świętego. Rogale nazywane świętomarcińskimi muszą spełnić odpowiednie wymogi i uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego.
- Najpopularniejszymi rogalikami na świecie są croissanty, którym nadaje się kształt księżyca. Prawdopodobnie, początkowo rogaliki te nosiły nazwę „Türkenkipferl”, czyli „turecki rogalik”. Wykonywano je w Austrii na cześć zwycięstwa nad Turkami w bitwie pod Wiedniem. Później przyjęto nazwę, którą posługujemy się do dnia dzisiejszego „Croissant”, czyli sierp księżyca będący symbolem na fladze imperium osmańskiego. Dopiero w XVIII wieku za sprawą królowej Marii Antoniny corissanty dotarły z Austrii do Francji.
Wypróbuj również przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.