Puszyste, miękkie i aromatyczne, takie właśnie są cynamonki. Charakterystycznie zawinięte, drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem z cynamonowego cukru to idealna propozycja do podania na wyjątkowe śniadanie do łóżka.
TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
3 godziny
ILOŚĆ
9 sztuk
KOSZT
tanie
SKŁADNIKI
CIASTO
- 180 ml mleka
- 7 g drożdży suszonych instant
- 25 g cukru pudru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 60g masła
- 350 g mąki
- 3/4 łyżeczki soli
NADZIENIE
- 120 g brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
- 60g miękkiego masła
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska
- folia spożywcza
- forma do pieczenia o średnicy 25 cm
- miseczki na odmierzone składniki
- nić
- rondelki – 2 szt.
- termometr
- papier do pieczenia
- robot kuchenny, stojący z hakiem do ciasta drożdżowego
- stolnica
- waga kuchenna

PRZYGOTOWANIE
- W mikrofalówce lub w rondelku rozpuść 60 gramów masła. Odstaw do ostudzenia do temperatury 35ºC
- W osobnym naczyniu podgrzej 180 ml mleka do temperatury 35ºC .
- Mleko przelej do misy miksera robota stojącego. Posyp 7 g drożdży suszonych instant. Dodaj 25 g cukru, jajko, żółtko, 3/4 łyżeczki soli i roztopione masło. Mieszaj do wyrobienia ciasta, czyli ok. 8-10 minut.
- Ciasto przełóż do naoliwionej miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
- Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm.
- Na powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie 60 g miękkiego masła.
- W miseczce wymieszaj 120 g brązowego cukru oraz 1 łyżkę cynamonu. Mieszankę wetrzyj w masło.
- Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. Podziel przy pomocy nici (np. dentystycznej) na 9 równych części.
- Bułeczki umieść w wyłożonej pergaminem, okrągłej formie do pieczenia. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC (góra-dół). Zdejmij folię z blachy i piecz bułeczki do momentu aż ich brzegi zaczną lekko brązowieć, czyli 20-25 minut (w zależności od piekarnika). Nie przetrzymuj ich w piekarniku zbyt długo, gdyż utracą swoją miękkość.
PRZECHOWYWANIE
Cynamonki przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 dni.
Czy wiesz jak przygotować romantyczne śniadanie do łóżka?
Jak zaserwować śniadanie do łóżka?
Jak, kilkoma elementami, nadać śniadaniu do łóżka odświętnego charakteru?
Czym zaskoczyć ukochaną osobę?
Wszystkiego dowiesz się z artykułu „Jak przygotować śniadanie do łóżka?”
