pieczone pączki z dziurką o smaku Oreo ekspresowy przepis

Donuty Oreo (wersja ekspresowa)

Donuty, czyli pieczone pączki z dziurką o smaku Oreo - są pyszne, a do tego bardzo łatwe i ekspresowe w przygotowaniu. Przypadną do gustu nie tylko fanom ciasteczek Oreo. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie 3 składników.

TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 min.
ILOŚĆ
12 szt.
o śr. 6,5 cm
KOSZT
tanie

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • blender z pojemnikiem
  • forma do donutów z 12 wgłębieniami o średnicy 6,5 cm
  • miseczki na odmierzone składniki
  • pojemnik z miarką do mierzenia płynów
  • waga kuchenna

SKŁADNIKI

DONUTY OREO
  • ciasteczka Oreo - 1 opakowanie (16 sztuk)
  • mleko - 125 ml
  • proszek do pieczenia - 4 g
POLEWA CZEKOLADOWA
  • biała czekolada - 100 g
  • olej - 1 łyżka (15 ml)
POLEWA CZEKOLADOWA
  • biała czekolada - 100 g
  • olej - 1 łyżka (15 ml)
ekspresowy przepis donuty oreo najlepsze

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC (góra-dół)
  2. Do blendera włóż składniki na donuty (Oreo, mleko, proszek do pieczenia).
  3. Całość zblenduj na jednolitą konsystencję.
  4. Masę przelej do wgłębień formy na donuty.
  5. Piecz przez ok. 15 minut.
  6. Ciepłe donuty wyjmij z formy.
  7. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść białą czekoladę z olejem.
  8. Donuty zanurzaj w polewie czekoladowej.
  9. Na koniec donuty udekoruj posypką cukrową.
  10. Gotowe donuty włóż do lodówki do momentu stężenia polewy czekoladowej.

PRZECHOWYWANIE

Donuty Oreo z polewą z białej czekolady przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, do 3 dni.


Filmik instruktażowy, jak przygotować donuty Oreo znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście


Czy wiesz jak wykonać posypkę cukrową w dowolnie wybranym kolorze?

Odpowiedź znajdziesz w moim e-booku cukierniczym "Efektowne słodycze... z posypkami, lukrem i watą cukrową".

Dodaj komentarz