Donuty, czyli pieczone pączki z dziurką o smaku Oreo – są pyszne, a do tego bardzo łatwe i ekspresowe w przygotowaniu. Przypadną do gustu nie tylko fanom ciasteczek Oreo. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie 3 składników.
TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 min.
ILOŚĆ
12 szt.
o śr. 6,5 cm
KOSZT
tanie
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- blender z pojemnikiem
- forma do donutów z 12 wgłębieniami o średnicy 6,5 cm
- miseczki na odmierzone składniki
- pojemnik z miarką do mierzenia płynów
- waga kuchenna
SKŁADNIKI
DONUTY OREO
- ciasteczka Oreo – 1 opakowanie (16 sztuk)
- mleko – 125 ml
- proszek do pieczenia – 4 g
POLEWA CZEKOLADOWA
- biała czekolada – 100 g
- olej – 1 łyżka (15 ml)
POLEWA CZEKOLADOWA
- biała czekolada – 100 g
- olej – 1 łyżka (15 ml)

PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC (góra-dół)
- Do blendera włóż składniki na donuty (Oreo, mleko, proszek do pieczenia).
- Całość zblenduj na jednolitą konsystencję.
- Masę przelej do wgłębień formy na donuty.
- Piecz przez ok. 15 minut.
- Ciepłe donuty wyjmij z formy.
- W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść białą czekoladę z olejem.
- Donuty zanurzaj w polewie czekoladowej.
- Na koniec donuty udekoruj posypką cukrową.
- Gotowe donuty włóż do lodówki do momentu stężenia polewy czekoladowej.
PRZECHOWYWANIE
Donuty Oreo z polewą z białej czekolady przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, do 3 dni.
Filmik instruktażowy, jak przygotować donuty Oreo znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście
Czy wiesz jak wykonać posypkę cukrową w dowolnie wybranym kolorze?
Odpowiedź znajdziesz w moim e-booku cukierniczym „Efektowne słodycze… z posypkami, lukrem i watą cukrową”.
