ekstrakt waniliowy naturalny diy

Domowy ekstrakt waniliowy

Do wykonania domowej roboty ekstraktu waniliowego, potrzebujesz jedynie dwóch składników – lasek wanilii i alkoholu. Tylko tyle by na zawsze zapomnieć o sztucznym aromacie wanili(n)owym. Spróbuj sama!

Który alkohol wybrać?

Wybór alkoholu potrzebnego do wykonania ekstraktu waniliowego jest naprawdę szeroki. Począwszy od najbardziej neutralnej w smaku wódki, aż po ciężką brandy. Jeśli zależy Ci na słodkim posmaku Twojego ekstraktu, użyj ciemnego rumu. Głębszy aromat uzyskasz dzięki burbonowi. Wersją dla oszczędnych jest wymieszanie wódki i spirytusu w proporcji 1:1. Decyzja należy do Ciebie. Ja zdecydowałam się na wódkę, chociaż w późniejszym czasie spróbuję poeksperymentować jeszcze z rumem.

Jak wanilia będzie najlepsza?

Kluczowym składnikiem ekstraktu waniliowego, jak sama nazwa wskazuje, jest wanilia. Na rynku dostępne są laski wanilii lepszej klasy A i gorszej klasy B. Moim zdaniem, nie ma sensu wykosztowywać się na dorodniejszy surowiec, gdyż jeden i drugi spełni swoje zadanie równie dobrze. Z resztą, aby wykonać ekstrakt, nie potrzebujesz nawet całych lasek waniliowych. Z powodzeniem możesz wykorzystać same skórki, pozbawione aromatycznego miąższu. Postępuję tak często w przypadku samodzielnie przygotowywanego cukru waniliowego. Laski wanilii przekrawam na pół. Za pomocą tępej strony noża wydobywam z nich nasionka, a skórki wrzucam do cukru. Taki kuchenny recykling. Dzięki temu od lat nie kupuję już sztucznego cukru wanili(n)owego.

Jak przechowywać ekstrakt?

Jeśli chodzi o butelki, to udało mi się dostać takie z ciemnego szkła, dzięki czemu ekstrakt zachowa trwałość, nawet wtedy gdy zostanie wyeksponowany na kuchennej półce. Jeśli zamierzasz trzymać swój ekstrakt w ciemnym miejscu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zdecydować się na przezroczyste butelki.

Do wykonania jednej 250ml butelki ekstraktu waniliowego, potrzebujesz:

  • 250 ml alkoholu (wódki, rumu, brandy itp.)
  • 3-4 szt. (lub więcej) lasek wanilii
  • szklaną butelkę o pojemności 250ml
  • czasu (ok. 1-2 miesięcy)

Ekstrakt waniliowy – krótka instrukcja wykonania

Do szklanej butelki o pojemności 250ml włóż 3-4 przecięte na pół laski wanilii i zalej je alkoholem. Uzyskaną miksturę pozostaw na kilka tygodni, by nabrał charakterystycznej barwy i aromatu.

Ekstrakt waniliowy – dalsze postępowanie

Próbny egzemplarz ekstraktu waniliowego wykonałam jakieś trzy tygodnie temu. Zaczyna już pachnieć waniliowo, chociaż obawiam się, że do Świąt nie zdąży jeszcze uzyskać swoich pełnych właściwości. Gdy ekstrakt będzie gotowy możesz używać go do woli. Wraz z ubywaniem ekstraktu z butelki, staraj się sukcesywnie uzupełniać alkohol i dokładać fragmenty lasek waniliowych. Dzięki temu Twój ekstrakt zawsze będzie gotowy do użycia.

Jeśli pomysł na przygotowanie własnego ekstraktu waniliowego przypadł Ci do gustu, możesz poeksperymentować z innymi ekstraktami, np. cytrynowym, kawowym, pomarańczowym, czy miętowym.

Chcesz być na bieżąco z nowymi poradami Akademii Inżynier Cukiernik? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie.

Dodaj komentarz