deser szarlotkowy przepis

Deser szarlotkowy z dżemem porzeczkowym

Chrupiąca warstwa ciasteczek, słodko-kwaśne nadzienie jabłkowo-porzeczkowe i bita śmietana. Czy to przepis na ciasto szarlotkę? Nie, to przepis na deser szarlotkowy, który można przygotować w dosłownie 15 minut.

Deser jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, w odróżnieniu od tradycyjnej szarlotki. W dodatku jest zdrowy, ponieważ w większości bazuje na nieprzetworzonych owocach. Aby ograniczyć cukier do minimum można zrezygnować z dodatku dżemu porzeczkowego, a czekoladowe herbatniki zastąpić owsianymi batonikami.

Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania deseru szarlotkowego?

  • herbatniki – kakaowe lub w czekoladzie
  • jabłka – świeże, średniej wielkości, obrane
  • dżem – porzeczkowy, 100% owoców, niskosłodzony
  • śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
  • cukier – puder, przesiany

Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania deseru szarlotkowego?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • sitko siatkowe
  • moździerz
  • blender
  • mikser ręczny z końcówkami do ubijania
  • miska
  • rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
przepis na deser z jablkami i bita smietana

Przepis na deser szarlotkowy z dżemem porzeczkowym

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Poziom trudności: ⚫◯◯

SKŁADNIKI:

  • herbatniki – 160 g
  • jajka – 3 szt.
  • dżem porzeczkowy – 1 łyżeczka
  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 30 g

PRZYGOTOWANIE:

W moździerzu rozdrabniam herbatniki.

Myję, obieram i usuwam gniazda nasienne z jabłek. Jabłka kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w blenderze. Do jabłek dodaję dżem porzeczkowy i miksuję do momentu połączenia składników.

W misie miksera ubijam śmietanę 30%. Kiedy zaczyna gęstnieć dodaję stopniowo cukier puder.

Do pucharków nakładam na przemian bitą śmietanę, masę jabłkowo-porzeczkową i pokruszone herbatniki.

Deser dekoruję za pomocą bitej śmietany i pokruszonych herbatników.

Deser szarlotkowy jest gotowy.
Smacznego!

deser jablkowy przepis

Czym można jeszcze udekorować deser szarlotkowy?

Deser szarlotkowy można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami (np.: laskowymi, nerkowca), startą czekoladą lub polać sosem karmelowym.

Czym można zastąpić dżem porzeczkowy w masie jabłkowej?

Do masy jabłkowej można, zamiast dżemu porzeczkowego, dodać przyprawy korzenne, takie jak cynamon.

Czy jabłka trzeba blendować?

Jabłka można również zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.

Z jakimi, innymi owocami można wykonać ten deser?

Deser można również wykonywać z bananami jako banoffee. W zależności od pory roku warto wykorzystać również sezonowe owoce: wiosną – wiśnie, latem – truskawki i maliny, jesienią – gruszki, a zimą – mandarynki.

W jakim naczyniu podawać deser szarlotkowy?

Deser szarlotkowy można podawać w:

  • pucharkach do lodów
  • szklankach do napojów
  • literatkach
  • słoiczkach
  • kieliszkach do wina
  • salaterkach

Wypróbuj również przepis na deser Biały Las

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku

Dodaj komentarz