Chrupiąca warstwa ciasteczek, słodko-kwaśne nadzienie jabłkowo-porzeczkowe i bita śmietana. Czy to przepis na ciasto szarlotkę? Nie, to przepis na deser szarlotkowy, który można przygotować w dosłownie 15 minut.
Deser jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, w odróżnieniu od tradycyjnej szarlotki. W dodatku jest zdrowy, ponieważ w większości bazuje na nieprzetworzonych owocach. Aby ograniczyć cukier do minimum można zrezygnować z dodatku dżemu porzeczkowego, a czekoladowe herbatniki zastąpić owsianymi batonikami.
Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania deseru szarlotkowego?
- herbatniki – kakaowe lub w czekoladzie
- jabłka – świeże, średniej wielkości, obrane
- dżem – porzeczkowy, 100% owoców, niskosłodzony
- śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
- cukier – puder, przesiany
Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania deseru szarlotkowego?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- sitko siatkowe
- moździerz
- blender
- mikser ręczny z końcówkami do ubijania
- miska
- rękaw cukierniczy z ozdobną tylką

Przepis na deser szarlotkowy z dżemem porzeczkowym
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Poziom trudności: ⚫◯◯
SKŁADNIKI:
- herbatniki – 160 g
- jajka – 3 szt.
- dżem porzeczkowy – 1 łyżeczka
- śmietana 30% – 250 ml
- cukier puder – 30 g
PRZYGOTOWANIE:
W moździerzu rozdrabniam herbatniki.
Myję, obieram i usuwam gniazda nasienne z jabłek. Jabłka kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w blenderze. Do jabłek dodaję dżem porzeczkowy i miksuję do momentu połączenia składników.
W misie miksera ubijam śmietanę 30%. Kiedy zaczyna gęstnieć dodaję stopniowo cukier puder.
Do pucharków nakładam na przemian bitą śmietanę, masę jabłkowo-porzeczkową i pokruszone herbatniki.
Deser dekoruję za pomocą bitej śmietany i pokruszonych herbatników.
Deser szarlotkowy jest gotowy.
Smacznego!

Czym można jeszcze udekorować deser szarlotkowy?
Deser szarlotkowy można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami (np.: laskowymi, nerkowca), startą czekoladą lub polać sosem karmelowym.
Czym można zastąpić dżem porzeczkowy w masie jabłkowej?
Do masy jabłkowej można, zamiast dżemu porzeczkowego, dodać przyprawy korzenne, takie jak cynamon.
Czy jabłka trzeba blendować?
Jabłka można również zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
Z jakimi, innymi owocami można wykonać ten deser?
Deser można również wykonywać z bananami jako banoffee. W zależności od pory roku warto wykorzystać również sezonowe owoce: wiosną – wiśnie, latem – truskawki i maliny, jesienią – gruszki, a zimą – mandarynki.
W jakim naczyniu podawać deser szarlotkowy?
Deser szarlotkowy można podawać w:
- pucharkach do lodów
- szklankach do napojów
- literatkach
- słoiczkach
- kieliszkach do wina
- salaterkach
Wypróbuj również przepis na deser Biały Las