You are currently viewing Deser Lewitujące Borówki

Deser Lewitujące Borówki

Przed nami najbardziej szalona noc w roku. Najwyższy czas zaplanować sylwestrowe menu. Jeśli chodzi o słodkości to najlepiej sprawdzą się te porcjowane, niezbyt słodkie i … jak najbardziej zaskakujące. Wszystkie kryteria spełnia deser z lewitującymi borówkami. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, jednak uzyskanie iluzji owoców unoszących się w powietrzu, zajmuje trochę czasu. Magiczny efekt jest jednak tego wart. Goście będą nim zachwyceni.

TRUDNOŚĆ: łatwe

PRZYGOTOWANIE: 5 godzin

ILOŚĆ: 5 porcji

KOSZT: tanie

SKŁADNIKI

niebieska pianka

  • śmietana 30% – 250 ml
  • galaretka niebieska – 1 szt.
  • wrzątek – 125 ml

lewitujące borówki

  • borówki amerykańskie – 45 szt.
  • galaretka przeźroczysta – 1 szt.
  • wrzątek – 500 ml

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • miseczki
  • trzepaczka
  • duża miska
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • 5 szklanek o poj. 250 ml
  • pojemnik z dziubkiem

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

przepis deser galaretka krystaliczna

PRZYGOTOWANIE

niebieska pianka

W miseczce, w gorącej wodzie, rozpuszczamy niebieską galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia.

W dużej misce ubijamy zimną śmietanę 30% na ¾. Do ubitej śmietany dodajemy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, nie przerywając miksowania. Gotową masę przelewamy do 5 szklanek. Szklanki z pianką wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

lewitujące borówki

Borówki myjemy. W miseczce, w gorącej wodzie, rozpuszczamy przezroczystą galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia. Przelewamy do pojemnika z dziubkiem.

W każdej szklance, na niebieskiej piance, układamy po 3 borówki. Owoce zalewamy przezroczystą galaretką poniżej ich poziomu, dzięki temu nie podniosą się do góry. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałej przezroczystej galaretce układamy ponownie po 3 borówki i zalewamy galaretką lekko ponad ich poziom, aby owoce uniosły się lekko, tworząc efekt lewitacji. Szklanki ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Proces powtarzamy aż do wykorzystania borówek i przezroczystej galaretki.

PRZECHOWYWANIE

Deser przechowujemy w lodówce do 2 dni.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • zarówno galaretki, jak i owoce można zastępować innymi smakami, należy jednak pamiętać, że kiwi i ananasa należy odpowiednio przygotować przed zalaniem go galaretką (enzymy zawarte w tych owocach sprawiają, że galaretki nie tężeją)
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

 

NAUCZ SIĘ PIECZENIA OD PODSTAW!

Zastosuj metody cukiernicze z e-booka „Jak to właściwie upiec?”.

Dodaj komentarz