Czekoladowe salami to rodzaj ciasta składającego się z czekolady i herbatników, przypominającego wyglądem kiełbasę. Salami jest słodkie, aromatyczne i nie wymagające pieczenia, a przez to banalnie proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować salami i po kilku godzinach w lodówce, otrzymujemy gotowy deser.
Czekoladowe salami to również sprytny sposób na wykorzystanie np. poświątecznych resztek czekolady, suszonych owoców i orzechów.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania salami?
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
- czekolada – gorzka oraz mleczna, temperowana
- herbatniki – maślane, bez dodatków
- suszone owoce – np.: żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, czereśnie, wiśnie, morele, daktyle, śliwki,
- pistacje – łuskane, bez soli, prażone
- cukier – puder
- opcjonalnie: rum
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania salami?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- sitko siatkowe
- nóż
- miska
- folia spożywcza

PRZEPIS NA CZEKOLADOWE SALAMI Z SUSZONYMI OWOCAMI I PISTACJAMI
Ilość porcji: 10
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 30 minut
Czas schładzania: min. 6 godzin
SKŁADNIKI:
- masło – 150g
- czekolada 60% – 160g
- czekolada mleczna – 100g
- herbatniki – 100g
- suszone owoce – 80g
- pistacje łuskane – 80g
- cukier puder – 50g
- opcjonalnie: rum – 20g
do dekoracji
- cukier puder – 50g
PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy masło z czekoladą. Siekamy herbatniki, suszone owoce i pistacje. Przesiewamy cukier puder. W misce łączymy wszystkie składniki ze sobą.
Na folię spożywczą wykładamy przygotowaną masę i formujemy salami
o średnicy ok. 3-4 cm.
Tak przygotowane, czekoladowe salami schładzamy w lodówce przez min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie, salami wyjmujemy z folii spożywczej i obtaczamy w cukrze pudrze.

Przydatne wskazówki:
- gorzką czekoladę można zastąpić czekoladą mleczną, a nawet białą lub różową, ale wówczas otrzymamy znacznie słodszy deser
- nie należy natomiast zastępować czekolady kakao
- aby uzyskać odpowiednią konsystencję salami czekoladowego, chłodzimy je w lodówce przez odpowiednio długi czas
- rum można zastąpić dowolnym likierem, a w wersji bezalkoholowej, syropem np. pomarańczowym
Jak podawać?
Czekoladowe salami kroimy i podajemy w formie plasterków. Smakuje znakomicie w towarzystwie bitej śmietany lub gałki lodów.
Jak przechowywać?
Czekoladowe salami można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez 2-3 dni. Można je również zamrozić. W takiej formie zachowa świeżość do 1 miesiąca. Warto jednak, przed włożeniem salami do zamrażarki, pokroić je w plastry.
Wypróbujcie również inne przepisy z czekoladą