Czekoladowe salami z suszonymi owocami i pistacjami

Czekoladowe salami z suszonymi owocami i pistacjami

Czekoladowe salami to rodzaj ciasta składającego się z czekolady i herbatników, przypominającego wyglądem kiełbasę. Salami jest słodkie, aromatyczne i nie wymagające pieczenia, a przez to banalnie proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować salami i po kilku godzinach w lodówce, otrzymujemy gotowy deser.

Czekoladowe salami to również sprytny sposób na wykorzystanie np. poświątecznych resztek czekolady, suszonych owoców i orzechów.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania salami?

  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
  • czekolada – gorzka oraz mleczna, temperowana
  • herbatniki – maślane, bez dodatków
  • suszone owoce – np.: żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, czereśnie, wiśnie, morele, daktyle, śliwki,
  • pistacje – łuskane, bez soli, prażone
  • cukier – puder
  • opcjonalnie: rum

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania salami?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • sitko siatkowe
  • nóż
  • miska
  • folia spożywcza
czekoladowy salceson przepis

PRZEPIS NA CZEKOLADOWE SALAMI Z SUSZONYMI OWOCAMI I PISTACJAMI

Ilość porcji: 10

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 30 minut

Czas schładzania: min. 6 godzin

SKŁADNIKI:

  • masło – 150g
  • czekolada 60% – 160g
  • czekolada mleczna – 100g
  • herbatniki – 100g
  • suszone owoce – 80g
  • pistacje łuskane – 80g
  • cukier puder – 50g
  • opcjonalnie: rum – 20g

do dekoracji

  • cukier puder – 50g

PRZYGOTOWANIE:

W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy masło z czekoladą. Siekamy herbatniki, suszone owoce i pistacje. Przesiewamy cukier puder. W misce łączymy wszystkie składniki ze sobą.

Na folię spożywczą wykładamy przygotowaną masę i formujemy salami
o średnicy ok. 3-4 cm.

Tak przygotowane, czekoladowe salami schładzamy w lodówce przez min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Po tym czasie, salami wyjmujemy z folii spożywczej i obtaczamy w cukrze pudrze.

salami z pistacjami przepis

Przydatne wskazówki:

  • gorzką czekoladę można zastąpić czekoladą mleczną, a nawet białą lub różową, ale wówczas otrzymamy znacznie słodszy deser
  • nie należy natomiast zastępować czekolady kakao
  • aby uzyskać odpowiednią konsystencję salami czekoladowego, chłodzimy je w lodówce przez odpowiednio długi czas
  • rum można zastąpić dowolnym likierem, a w wersji bezalkoholowej, syropem np. pomarańczowym

Jak podawać?

Czekoladowe salami kroimy i podajemy w formie plasterków. Smakuje znakomicie w towarzystwie bitej śmietany lub gałki lodów.

Jak przechowywać?

Czekoladowe salami można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez 2-3 dni. Można je również zamrozić. W takiej formie zachowa świeżość do 1 miesiąca. Warto jednak, przed włożeniem salami do zamrażarki, pokroić je w plastry. 

Wypróbujcie również inne przepisy z czekoladą

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku. Dodajcie hasztag #czekoladowyluty. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz