Przepis na czekoladowe ciastka

Czekoladowe ciastka dla wielbicieli czekolady, poczwórnie czekoladowe

Poczwórnie czekoladowe ciastka zawierają kakao, czekoladę gorzką, czekoladę mleczną i białą czekoladę, bo przecież czekolady nigdy za wiele.

Jeżeli jesteś czekoladoholikiem, tak jak ja, to pokochasz te czekoladowe ciastka, z kawałkami czekolady.

Czekoladowe ciastka z dla wielbicieli czekolady przepis

SKŁADNIKI na czekoladowe ciastka:

  • mąka pszenna – 185 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • kakao – 35 g
  • masło – 125 g ⠀
  • cukier – 100 g
  • jajko – 1 szt.
  • gorzka czekolada – 100 g
  • mleczna czekolada – 80 g
  • biała czekolada – 65 g

Czekoladowe ciastka – PRZYGOTOWANIE:

W misce łączę suche składniki: 185 g mąki pszennej, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia i 35 g kakao.

W mikserze ucieram 125 g miękkiego masła i 100 g cukru, na puszystą masę. Następnie dodaję 1 jajko w temperaturze pokojowej, nie przerywając ucierania. Dodaję suche składniki w 2 turach i po każdej z nich delikatnie mieszam za pomocą szpatułki. Na koniec dodaję posiekane czekolady: 100 g gorzkiej, 80 g mlecznej i 65 g białej. Mieszam do połączenia składników.

Z ciasta formuję ciastka o średnicy ok. 10 cm i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w temp. 170 stopni przez ok. 14-15 minut.

Ciastka studzę na kratce.

Poczwórnie czekoladowe ciastka gotowe.

SMACZNEGO!

Ciastka z gorzką czekoladą przepis

BONUS – ciekawostki o czekoladzie:

  • W ustach rozpływa się tylko czekolada zawierająca wyłącznie masło kakaowe, które topnieje już przy temperaturze 36 stopni.
  • Kuwertura jest rodzajem gorzkiej czekolady, zawierającej od 32-39% masła kakaowego. Słowo to pochodzi z francuskiego „couverture” oznaczające przekrycie. Kuwertura powszechnie używana jest do polew czekoladowych, czekoladek i cukierków.
  • Oprócz ciemnej, mlecznej i białej istnieje jeszcze czwarta odmiana czekolady w kolorze rubinowym. Czekolada ta wytwarzana jest z ziaren kakaowca Ruby, które charakteryzują się unikalnym zabarwieniem i specyficznym smakiem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie.

Dodaj komentarz