Poczwórnie czekoladowe ciastka zawierają kakao, czekoladę gorzką, czekoladę mleczną i białą czekoladę, bo przecież czekolady nigdy za wiele.
Jeżeli jesteś czekoladoholikiem, tak jak ja, to pokochasz te czekoladowe ciastka, z kawałkami czekolady.

SKŁADNIKI na czekoladowe ciastka:
- mąka pszenna – 185 g
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- kakao – 35 g
- masło – 125 g ⠀
- cukier – 100 g
- jajko – 1 szt.
- gorzka czekolada – 100 g
- mleczna czekolada – 80 g
- biała czekolada – 65 g
Czekoladowe ciastka – PRZYGOTOWANIE:
W misce łączę suche składniki: 185 g mąki pszennej, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia i 35 g kakao.
W mikserze ucieram 125 g miękkiego masła i 100 g cukru, na puszystą masę. Następnie dodaję 1 jajko w temperaturze pokojowej, nie przerywając ucierania. Dodaję suche składniki w 2 turach i po każdej z nich delikatnie mieszam za pomocą szpatułki. Na koniec dodaję posiekane czekolady: 100 g gorzkiej, 80 g mlecznej i 65 g białej. Mieszam do połączenia składników.
Z ciasta formuję ciastka o średnicy ok. 10 cm i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 170 stopni przez ok. 14-15 minut.
Ciastka studzę na kratce.
Poczwórnie czekoladowe ciastka gotowe.
SMACZNEGO!

BONUS – ciekawostki o czekoladzie:
- W ustach rozpływa się tylko czekolada zawierająca wyłącznie masło kakaowe, które topnieje już przy temperaturze 36 stopni.
- Kuwertura jest rodzajem gorzkiej czekolady, zawierającej od 32-39% masła kakaowego. Słowo to pochodzi z francuskiego „couverture” oznaczające przekrycie. Kuwertura powszechnie używana jest do polew czekoladowych, czekoladek i cukierków.
- Oprócz ciemnej, mlecznej i białej istnieje jeszcze czwarta odmiana czekolady w kolorze rubinowym. Czekolada ta wytwarzana jest z ziaren kakaowca Ruby, które charakteryzują się unikalnym zabarwieniem i specyficznym smakiem.