czekoladowe babeczki z bita smietana receptura

Podwójnie czekoladowe babeczki

Podwójnie czekoladowe babeczki z kremem składają się z miękkiego, czekoladowego ciasta, chrupiącej polewy czekoladowej oraz dużej porcji, gęstego kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone, ozdobionego czekoladową dekoracją. Babeczki te są proste w wykonaniu, a jednocześnie zaskakujące swoim smakiem i wyglądem. Z powodzeniem sprawdzą się jako deser na specjalną okazję.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania babeczek?

  • czekolada – gorzka, o zawartości kakao 70%
  • mleko – krowie, o zawartości tłuszczu 2%
  • jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • cukier – cukier kryształ i cukier puder
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, roztopione
  • mąka – pszenna typu 405, przesiana
  • proszek do pieczenia – ekologiczny
  • miód – tradycyjny
  • śmietana – zimna, o zawartości tłuszczu 30%
  • serek – mascarpone

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania babeczek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • zestaw do kąpieli wodnej
  • mikser ręczny z końcówkami do ubijania
  • miska
  • silikonowa szpatułka
  • metalowa forma do muffinek
  • rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
babeczki czekoladowe w czekoladzie przepis

PRZEPIS NA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Trudność: ⚫⚪⚪

SKŁADNIKI

ciasto

  • czekolada – 100 g
  • mleko – 100 ml
  • mąka – 150 g
  • proszek do pieczenia – 8 g
  • jajko – 1 szt.
  • żółtko – 1 szt.
  • cukier kryształ – 100 g
  • masło – 100 g

polewa czekoladowa

  • czekolada – 100 g
  • masło – 50 g
  • miód – 1 łyżeczka

krem

  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 25 g
  • mascarpone – 250 g

PRZYGOTOWANIE

ciasto

Odmierzamy wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (góra-dół, drugi poziom). Formę do muffinek smarujemy masłem.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z mlekiem. W mikrofalówce rozpuszczamy masło. Do miseczki przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

W misce ucieramy jajko i żółtko z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę z mlekiem oraz masło. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto rozkładamy do 10 zagłębień formy do muffinek. Puste miejsca w formie zalewamy do ⅔ wysokości wodą.

Babeczki pieczemy przez 5 minut w temperaturze 230ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez ok. 10 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyciągamy je z foremek i studzimy na kratce.

polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i miodem. Każdą babeczkę polewamy z wierzchu płynną czekoladą. Odstawiamy do całkowitego stężenia i wystygnięcia czekolady.

krem

W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone.

Bitą śmietanę przekładamy do rękawa zakończonego ozdobną tylką.

Każdą babeczkę dekorujemy kremem, wiórkami czekolady i czekoladowymi, ażurowymi listkami.

babeczki w czekoladzie z kremem przepis

Przydatne wskazówki:

  • do babeczek można dodać ekstrakt miętowy
  • aby wszystkie babeczki były jednakowej wielkości do nakładania masy można wykorzystać gałkownicę do lodów

Jak podawać babeczki?

Babeczki możemy podać ozdobione innymi dekoracjami, takimi jak gotowe posypki, świeże owoce, ulubione słodycze albo listki mięty.

Jak przechowywać?

Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2 dni.

Wypróbujcie również inne przepisy na babeczki.

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku oraz dodajcie hasztag #babeczkowymarzec. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz