slodkie stoly w roznych kulturach

Ciekawostki historyczne na temat słodkich stołów w różnych kulturach.

Słodki stół to piękna tradycja, która przetrwała na przestrzeni wieków i jest nadal obecna na różnych kontynentach, w różnych kulturach i z różnych okazji. To wyjątkowy element, który dodaje uroku i słodkiego smaku każdej imprezie.

AFRYKA

W niektórych krajach Afryki słodkie stoły są obecne na tradycyjnych ceremoniach ślubnych i rodzinnych. Popularne są m.in. suszone owoce, batony i kuleczki z miodem czy masłem orzechowym.

AMERYKA POŁUDNIOWA

W krajach Ameryki Południowej, takich jak Brazylia czy Argentyna, słodkie stoły są obecne na wielu okolicznościach, od urodzin po festiwale i święta religijne. Kandyzowane owoce, ciasta, brigadeiros (brazylijskie kulki czekoladowe) i alfajores (argentyńskie ciasteczka nadziewane kajmakiem) to tylko niektóre z popularnych słodyczy.

AMERYKA PÓŁNOCNA

W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie słodki stół stał się popularnym elementem na różnych imprezach i przyjęciach, takich jak wesela, Baby Shower, urodziny i Halloween. Cukierki, ciasta, cupcake'y i lizaki są serwowane w różnorodnych kolorach i smakach.

AUSTRALIA I NOWA ZELANDIA

W tych krajach słodki stół jest popularny na różnych przyjęciach, od urodzin po wesela. Czekolady, ciasta, lamingtony (tradycyjne australijskie ciasto) i kruszonki są najpopularniejszymi słodyczami.

AZJA WSCHODNIA

W kulturze chińskiej, japońskiej i koreańskiej podawanie słodyczy i deserów ma znaczenie symboliczne i jest często związane z tradycjami rodowymi i świątecznymi. W Japonii podczas święta Hanami (obchodzonego podczas kwitnienia wiśni) podawane są tradycyjne desery sakuramochi.

BLISKI WSCHÓD

W kulturze bliskowschodniej słodkie stoły są nieodłącznym elementem ważnych wydarzeń rodzinnych, takich jak wesela, urodziny i Baby Shower. Podawanie różnorodnych słodyczy i bakalii jest tradycją, która ma symbolizować słodycz i obfitość w życiu.

EUROPA

W Europie słodki stół znany jest jako "candy buffet" lub "dessert table". W niektórych krajach popularne są też "douceurs" (Francja) czy "dolci" (Włochy). W średniowieczu na dworach królewskich podawano "torten tafel" - stół z różnorodnymi tortami, ciastami i słodyczami.

INDIE

W hinduistycznych ceremoniach i świętach często podawane są słodkości jako znak hołdu Bogom. Słodki stół nazywa się "mithai table" i jest obecny na ważnych ceremoniach, takich jak śluby, Diwali i inne święta.

Historia słodkich stołów ma swoje korzenie w różnych kulturach na całym świecie. Związane jest z tradycjami, ceremoniami i obchodami różnych okazji.

Jak poradzić sobie z samodzielnym przygotowaniem słodkiego stołu na przyjęcie dla 16-20 osób?

To proste! Pobierz jeden z moich e-booków zawierających gotowy zestaw przepisów oraz przydatnych wskazówek z którymi przygotujesz tematyczny candy bar we własnym domu:

Dodaj komentarz