Uśmiech Teściowej przepis na ciasto

Ciasto Uśmiech Teściowej

Ciasto Uśmiech Teściowej to noszący dziwną nazwę wypiek, pod którą skrywa się szarlotka z budyniem i bezą. Ciasto składa się z zatopionych w śmietankowym lub waniliowym budyniu, pokrojonych w ósemki i dopowiednio ułożonych jabłek. Nazwa wzięła się od skojarzenia przekroju ciasta z zębami teściowej.

Istnieje również ciasto o nazwie Zemsta Teściowej, składające się z warstwy wiśniowej, śmietankowej i bezy. Jest to odpowiedź teściowej na Uśmiech Teściowej. Wieść niesie, że nazwa wzięła się od niewydrylowanych wiśni dodanych do ciasta z myślą o ulubionym zięciu.

 

TRUDNOŚĆ: łatwe

PRZYGOTOWANIE: 1 dzień

ILOŚĆ: 12 porcji

KOSZT: tanie

 

SKŁADNIKI

ciasto 

  • mąka pszenna – 450 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • cukier puder – 150 g
  • jajko, rozm. L – 1 szt.
  • żółtka, rozm. L – 2 szt.
  • śmietana 18% – 35 g
  • masło, zimne – 250 g

budyń

  • mleko – 500 ml + 250 ml
  • cukier – 20 g
  • budyń waniliowy – 2 op. (70 g)

beza

  • białka, rozm. L  – 2 szt.
  • cukier – 110 g
  • skrobia ziemniaczana – 15 g

dodatkowo

  • jabłka – 1-1,5 kg
  • bułka tarta – 1-2 łyżki

 

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • blender z trzepaczką i wysokim pojemnikiem
  • duża miska
  • folia spożywcza
  • miseczki na odmierzone składniki
  • papier do pieczenia
  • forma o wymiarach 30×20 cm
  • robot kuchenny, stojący z mieszadłem i misą
  • rondelek
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • szpatułka kątowa
  • tarka z drobnymi oczkami
  • waga kuchenna

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

 

PRZYGOTOWANIE

ciasto

Do misy robota stojącego wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce, na ok. 30 minut.

Formę o wymiarach 30×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wykładamy połowę ciasta, które schładzało się w lodówce. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180ºC (góra-dół) przez ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blacie.

budyń

W rondelku zagotowujemy 500 ml mleka z cukrem. Do miseczki wlewamy 250 ml mleka i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy. Do wrzącego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i przykrywamy folią w kontakcie. Odkładamy do wystudzenia.

jabłka

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jeżeli jabłka są duże można pokroić je na większość ilość pasków np. 12 szt. Ilość wykorzystanych do przepisu jabłek zależy od ich wielkości i sposobu układania, tzn. im mniejsze jabłka i ciaśniej układane, tym większa jest ilość potrzebnych owoców. 

beza

W wysokim pojemniku ubijamy białka z cukrem, za pomocą blendera ręcznego z trzepaczką, na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia składników.

składanie

Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, która powinna wchłonąć nadmiar wilgoci z jabłek. Następnie ciasno, w kilku rzędach układamy jabłka. Na pierwszą warstwę jabłek wykładamy połowę przygotowanego budyniu i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Na budyniu układamy drugą warstwę jabłek, a następnie pozostałą część budyniu. Wyrównujemy. Na wierzchu rozprowadzamy przygotowaną bezę. 

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy je za pomocą tarki, na pianę bezową. Ciasto pieczemy  w temperaturze 190ºC (góra-dół) przez ok. 45 minut. Studzimy na blacie.

Wystudzony Uśmiech Teściowej umieszczamy w lodówce na min. 3 godzin, a najlepiej całą noc, do stężenia.

SMACZNEGO!

 

PRZECHOWYWANIE

Uśmiech Teściowej przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.

 

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • zamiast budyniu waniliowego można użyć budyniu śmietankowego,
  • ciasto można dodatkowo polać czekoladą,
  • filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciasto znajdziecie na moim kanale YouTube
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

 

NAUCZ SIĘ PIECZENIA OD PODSTAW!

Przeczytaj mojego e-booka „Jak to właściwie upiec?”.

Dodaj komentarz