Ciasto Uśmiech Teściowej to noszący dziwną nazwę wypiek, pod którą skrywa się szarlotka z budyniem i bezą. Ciasto składa się z zatopionych w śmietankowym lub waniliowym budyniu, pokrojonych w ósemki i dopowiednio ułożonych jabłek. Nazwa wzięła się od skojarzenia przekroju ciasta z zębami teściowej.
Istnieje również ciasto o nazwie Zemsta Teściowej, składające się z warstwy wiśniowej, śmietankowej i bezy. Jest to odpowiedź teściowej na Uśmiech Teściowej. Wieść niesie, że nazwa wzięła się od niewydrylowanych wiśni dodanych do ciasta z myślą o ulubionym zięciu.
TRUDNOŚĆ: łatwe
PRZYGOTOWANIE: 1 dzień
ILOŚĆ: 12 porcji
KOSZT: tanie
SKŁADNIKI
ciasto
- mąka pszenna – 450 g
- proszek do pieczenia – 4 g
- cukier puder – 150 g
- jajko, rozm. L – 1 szt.
- żółtka, rozm. L – 2 szt.
- śmietana 18% – 35 g
- masło, zimne – 250 g
budyń
- mleko – 500 ml + 250 ml
- cukier – 20 g
- budyń waniliowy – 2 op. (70 g)
beza
- białka, rozm. L – 2 szt.
- cukier – 110 g
- skrobia ziemniaczana – 15 g
dodatkowo
- jabłka – 1-1,5 kg
- bułka tarta – 1-2 łyżki
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- blender z trzepaczką i wysokim pojemnikiem
- duża miska
- folia spożywcza
- miseczki na odmierzone składniki
- papier do pieczenia
- forma o wymiarach 30×20 cm
- robot kuchenny, stojący z mieszadłem i misą
- rondelek
- silikonowa szpatułka
- szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
- szpatułka kątowa
- tarka z drobnymi oczkami
- waga kuchenna
Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.
PRZYGOTOWANIE
ciasto
Do misy robota stojącego wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce, na ok. 30 minut.
Formę o wymiarach 30×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wykładamy połowę ciasta, które schładzało się w lodówce. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180ºC (góra-dół) przez ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blacie.
budyń
W rondelku zagotowujemy 500 ml mleka z cukrem. Do miseczki wlewamy 250 ml mleka i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy. Do wrzącego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i przykrywamy folią w kontakcie. Odkładamy do wystudzenia.
jabłka
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jeżeli jabłka są duże można pokroić je na większość ilość pasków np. 12 szt. Ilość wykorzystanych do przepisu jabłek zależy od ich wielkości i sposobu układania, tzn. im mniejsze jabłka i ciaśniej układane, tym większa jest ilość potrzebnych owoców.
beza
W wysokim pojemniku ubijamy białka z cukrem, za pomocą blendera ręcznego z trzepaczką, na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia składników.
składanie
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, która powinna wchłonąć nadmiar wilgoci z jabłek. Następnie ciasno, w kilku rzędach układamy jabłka. Na pierwszą warstwę jabłek wykładamy połowę przygotowanego budyniu i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Na budyniu układamy drugą warstwę jabłek, a następnie pozostałą część budyniu. Wyrównujemy. Na wierzchu rozprowadzamy przygotowaną bezę.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy je za pomocą tarki, na pianę bezową. Ciasto pieczemy w temperaturze 190ºC (góra-dół) przez ok. 45 minut. Studzimy na blacie.
Wystudzony Uśmiech Teściowej umieszczamy w lodówce na min. 3 godzin, a najlepiej całą noc, do stężenia.
SMACZNEGO!
PRZECHOWYWANIE
Uśmiech Teściowej przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- zamiast budyniu waniliowego można użyć budyniu śmietankowego,
- ciasto można dodatkowo polać czekoladą,
- filmik pokazujący jak wykonać krok po kroku ciasto znajdziecie na moim kanale YouTube
- jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.