Ciasto Szachownica to zaskakujące, mocno czekoladowe ciasto. Blaty jasnego i ciemnego biszkoptu zostały poukładane w taki sposób, że z zewnątrz widać tylko biało-czarne paski, zaś po przekrojeniu ukazuje się niespodzianka w postaci wzoru szachownicy. Ciasto zostało udekorowane bitą śmietaną, czarnymi polami z plastycznej czekolady i czekoladowymi bierkami.
TRUDNOŚĆ: średnie
PRZYGOTOWANIE: 1 dzień
ILOŚĆ: 12 porcji
KOSZT: tanie
SKŁADNIKI
biszkopt jasny
- jajka (rozm. L) – 6 szt.
- cukier biały, kryształ – 25 g + 34 g
- mleko 3,2% – 30 ml
- masło – 35 g
- mąka pszenna – 60 g
- mleko do nasączenia
biszkopt ciemny
- jajka (rozm. L) – 6 szt.
- cukier biały, kryształ – 25 g + 34 g
- mleko 3,2% – 30 ml
- masło – 35 g
- mąka pszenna – 42 g
- mleko do nasączenia
krem a’la Nutella
- czekolada ciemna – 60 g
- serek mascarpone – 250 g
- krem orzechowo-czekoladowy a’la Nutella – 120 g
bita śmietana
- śmietana 30% – 250 ml
- cukier puder – 25 g
- żelatyna (180 bloom) – 4 g
plastyczna czekolada
- czekolada ciemna – 50 g
- syrop glukozowy – 30 g
czekoladowe bierki
- czekolada ciemna – 25 g
- czekolada biała – 25 g
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- celofanowy woreczek
- duża miska
- kartka papieru technicznego
- metalowa szpatułka kątowa
- miseczki na odmierzone składniki
- nożyczki
- opakowanie na tort o wymiarach 20×20 cm
- ostry nóż
- patera obrotowa
- pędzelek do nasączania ciast
- rant cukierniczy o wymiarach 18×18 cm
- rękaw cukierniczy zakończony okrągłą tylką cukierniczą
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- silikonowa forma do wykonywania bierków szachowych
- silikonowa szpatułka
- sitko siatkowe
- stolnica
- waga kuchenna
- wałek kuchenny
- zestaw do kąpieli wodnej
Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

PRZYGOTOWANIE
biszkopt jasny
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160ºC (góra-dół). Szeroką blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i ustawiamy na niej formę o wymiarach 18×18 cm.
Jajka wybijamy i dzielimy na białka i żółtka. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce. Mąkę pszenną przesiewamy.
Żółtka ucieramy z 25 g cukru przez ok. 5 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy mleko i rozpuszczone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i łączymy wszystkie składniki za pomocą szpatułki.
W osobnej misce ubijamy białka z 34 g cukru na sztywną pianę. Białka ostrożnie łączymy szpatułką z masą żółtkową w kilku turach.
Masę biszkoptową przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie.
biszkopt ciemny
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160ºC (góra-dół). Szeroką blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i ustawiamy na niej formę o wymiarach 18×18 cm.
Jajka wybijamy i dzielimy na białka i żółtka. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce. Mąkę pszenną przesiewamy z czarnym kakao.
Żółtka ucieramy z 25 g cukru przez ok. 5 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy mleko i rozpuszczone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i łączymy wszystkie składniki za pomocą szpatułki.
W osobnej misce ubijamy białka z 34 g cukru na sztywną pianę. Białka ostrożnie łączymy szpatułką z masą żółtkową w kilku turach.
Masę biszkoptową przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie.
krem a’la Nutella
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy do przestudzenia, ale nie stężenia. Do dużej miski wkładamy serek mascarpone, przestudzoną czekoladę i krem orzechowo-czekoladowy. Miksujemy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
bita śmietana
Żelatynę w listkach wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do dużej miski wlewamy zimną śmietanę 30%, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania konsystencji tzw. ¾. Nie przerywając ubijania dodajemy płynną żelatynę. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.
plastyczna czekolada
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy syrop glukozowy i łączymy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do celofanowego woreczka i rozprowadzamy, aby uzyskać cienką powierzchnię. Odkładamy do stężenia.
Stężałą czekoladę wyjmujemy z woreczka i ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
czekoladowe bierki
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego. Płynną czekoladą wypełniamy silikonową formę do wykonywania bierków szachowych. Odstawiamy do stężenia, a następnie delikatnie wyjmujemy gotowe bierki z formy. Analogicznie postępujemy z ciemną czekoladą i czarnymi bierkami szachowymi.
składanie
Wystudzone biszkopty przekrawamy na pół. Przygotowujemy szablon z kartki papieru (rysunek poniżej) i go wycinamy.

Wykrawamy poszczególne elementy z biszkoptów, a następnie układamy je naprzemiennie, zgodnie ze schematem poniżej. Dzięki temu uzyskujemy 4 blaty biszkoptów.

Na obrotowej paterze ustawiamy rant cukierniczy o wymiarach 18×18 cm. Na spód kładziemy biszkopt 1 i nasączamy go mlekiem. Na biszkopt nakładamy ⅓ kremu orzechowo-czekoladowego. Wyrównujemy za pomocą metalowej szpatułki. Analogicznie postępujemy z biszkoptem 2 i 3. Na górze układamy biszkopt 4 i nasączamy go pozostałym mlekiem. Ciasto wkładamy na ok. 1 godzinę do zamrażarki lub na min. 6 godzin do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy dekoracje. Plastyczną czekoladę rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wycinamy z niej czarne pola szachownicy i wymiarach 4×4 cm.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wyjemy z rantu cukierniczego. Boki docinamy ostrym nożem, aby ich powierzchnia miała ładny wzór biało-czarnych pasków. Na wierzch ciasta nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy ją za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w zamrażarce na ok. 30 minut lub wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Na górze bitej śmietany układamy czarne pola szachownicy i bierki. Za pomocą dużej metalowej szpatułki kątowej przekładamy ciasto do opakowania na tort. Zamykamy i przechowujemy w lodówce. Tak zapakowane ciasto sprawdzi się idealnie jako prezent dla miłośnika szachów.
Smacznego!
PRZECHOWYWANIE
Ciasto Szachownicę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, do 2 dni.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- masło w biszkopcie można zastąpić olejem,
- czarne kakao można zastąpić ciemnym kakao,
- żelatynę w listkach można zastąpić żelatyną w proszku,
- syrop glukozowy można zastąpić miodem; ważne żeby miód miał płynną konsystencję, więc przed dodaniem do czekolady należy go lekko podgrzać,
- filmiki pokazujące jak wykonać krok po kroku ciasto Szachownica znajdziecie na moim kanale YouTube
- jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.