przepis na ciasto szachownica

Ciasto Szachownica

Ciasto Szachownica to zaskakujące, mocno czekoladowe ciasto. Blaty jasnego i ciemnego biszkoptu  zostały poukładane w taki sposób, że z zewnątrz widać tylko biało-czarne paski, zaś po przekrojeniu ukazuje się niespodzianka w postaci wzoru szachownicy. Ciasto zostało udekorowane bitą śmietaną, czarnymi polami z plastycznej czekolady i czekoladowymi bierkami. 

 

TRUDNOŚĆ: średnie

PRZYGOTOWANIE: 1 dzień

ILOŚĆ: 12 porcji

KOSZT: tanie

 

SKŁADNIKI

biszkopt jasny

  • jajka (rozm. L) – 6 szt.
  • cukier biały, kryształ – 25 g + 34 g
  • mleko 3,2% – 30 ml
  • masło – 35 g
  • mąka pszenna – 60 g
  • mleko do nasączenia

biszkopt ciemny

  • jajka (rozm. L) – 6 szt.
  • cukier biały, kryształ – 25 g + 34 g
  • mleko 3,2% – 30 ml
  • masło – 35 g
  • mąka pszenna – 42 g
  • mleko do nasączenia

krem a’la Nutella

  • czekolada ciemna – 60 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • krem orzechowo-czekoladowy a’la Nutella – 120 g

bita śmietana

  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 25 g
  • żelatyna (180 bloom) – 4 g

plastyczna czekolada

  • czekolada ciemna – 50 g
  • syrop glukozowy – 30 g

czekoladowe bierki

  • czekolada ciemna – 25 g
  • czekolada biała – 25 g

 

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • celofanowy woreczek
  • duża miska
  • kartka papieru technicznego
  • metalowa szpatułka kątowa
  • miseczki na odmierzone składniki
  • nożyczki
  • opakowanie na tort o wymiarach 20×20 cm
  • ostry nóż
  • patera obrotowa
  • pędzelek do nasączania ciast
  • rant cukierniczy o wymiarach 18×18 cm
  • rękaw cukierniczy zakończony okrągłą tylką cukierniczą
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa forma do wykonywania bierków szachowych
  • silikonowa szpatułka
  • sitko siatkowe
  • stolnica
  • waga kuchenna
  • wałek kuchenny
  • zestaw do kąpieli wodnej

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

 

PRZYGOTOWANIE

biszkopt jasny

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160ºC (góra-dół). Szeroką blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i ustawiamy na niej formę o wymiarach 18×18 cm.

Jajka wybijamy i dzielimy na białka i żółtka. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce. Mąkę pszenną przesiewamy.

Żółtka ucieramy z 25 g cukru przez ok. 5 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy mleko i rozpuszczone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i łączymy wszystkie składniki za pomocą szpatułki.

W osobnej misce ubijamy białka z 34 g cukru na sztywną pianę. Białka ostrożnie łączymy szpatułką z masą żółtkową w kilku turach. 

Masę biszkoptową przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie.

biszkopt ciemny

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160ºC (góra-dół). Szeroką blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i ustawiamy na niej formę o wymiarach 18×18 cm.

Jajka wybijamy i dzielimy na białka i żółtka. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce. Mąkę pszenną przesiewamy z czarnym kakao.

Żółtka ucieramy z 25 g cukru przez ok. 5 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy mleko i rozpuszczone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i łączymy wszystkie składniki za pomocą szpatułki.

W osobnej misce ubijamy białka z 34 g cukru na sztywną pianę. Białka ostrożnie łączymy szpatułką z masą żółtkową w kilku turach. 

Masę biszkoptową przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie.

krem a’la Nutella

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy do przestudzenia, ale nie stężenia. Do dużej miski wkładamy serek mascarpone, przestudzoną czekoladę i krem orzechowo-czekoladowy. Miksujemy za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

bita śmietana

Żelatynę w listkach wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do dużej miski wlewamy zimną śmietanę 30%, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania konsystencji tzw. ¾. Nie przerywając ubijania dodajemy płynną żelatynę. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.

plastyczna czekolada

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy syrop glukozowy i łączymy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do celofanowego woreczka i rozprowadzamy, aby uzyskać cienką powierzchnię. Odkładamy do stężenia.

Stężałą czekoladę wyjmujemy z woreczka i ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy.

czekoladowe bierki

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego. Płynną czekoladą wypełniamy silikonową formę do wykonywania bierków szachowych. Odstawiamy do stężenia, a następnie delikatnie wyjmujemy gotowe bierki z formy. Analogicznie postępujemy z ciemną czekoladą i czarnymi bierkami szachowymi.

składanie

Wystudzone biszkopty przekrawamy na pół. Przygotowujemy szablon z kartki papieru (rysunek poniżej) i go wycinamy.

Wykrawamy poszczególne elementy z biszkoptów, a następnie układamy je naprzemiennie, zgodnie ze schematem poniżej. Dzięki temu uzyskujemy 4 blaty biszkoptów.

Na obrotowej paterze ustawiamy rant cukierniczy o wymiarach 18×18 cm. Na spód kładziemy biszkopt 1 i nasączamy go mlekiem. Na biszkopt nakładamy ⅓ kremu orzechowo-czekoladowego. Wyrównujemy za pomocą metalowej szpatułki. Analogicznie postępujemy z biszkoptem 2 i 3. Na górze układamy biszkopt 4 i nasączamy go pozostałym mlekiem. Ciasto wkładamy na ok. 1 godzinę do zamrażarki lub na min. 6 godzin do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy dekoracje. Plastyczną czekoladę rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wycinamy z niej czarne pola szachownicy i wymiarach 4×4 cm. 

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wyjemy z rantu cukierniczego. Boki docinamy ostrym nożem, aby ich powierzchnia miała ładny wzór biało-czarnych pasków. Na wierzch ciasta nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy ją za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w zamrażarce na ok. 30 minut lub wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. 

Na górze bitej śmietany układamy czarne pola szachownicy i bierki. Za pomocą dużej metalowej szpatułki kątowej przekładamy ciasto do opakowania na tort. Zamykamy i przechowujemy w lodówce. Tak zapakowane ciasto sprawdzi się idealnie jako prezent dla miłośnika szachów.

Smacznego!

PRZECHOWYWANIE

Ciasto Szachownicę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, do 2 dni.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • masło w biszkopcie można zastąpić olejem,
  • czarne kakao można zastąpić ciemnym kakao,
  • żelatynę w listkach można zastąpić żelatyną w proszku,
  • syrop glukozowy można zastąpić miodem; ważne żeby miód miał płynną konsystencję, więc przed dodaniem do czekolady należy go lekko podgrzać,
  • filmiki pokazujące jak wykonać krok po kroku ciasto Szachownica znajdziecie na moim kanale YouTube
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

NAUCZ SIĘ PIECZENIA OD PODSTAW!

Przeczytaj mojego e-booka „Jak to właściwie upiec?”.

Dodaj komentarz