przepis na ciasto Mars z brownie

Ciasto Mars

Ciasto Mars to trójwarstwowy deser składający się z brownie, masy z ekspandowanego zboża z Marsem oraz polewy czekoladowej. Ciasto możesz pokroić w kwadraty, udekorować kawałkami batoników Mars, zapakować do prezentowego pudełka i podarować bliskiej osobie.


TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
120 minut
ILOŚĆ
8 porcji
KOSZT
tanie

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • kwadratowy regulowany rant cukierniczy
  • metalowa szpatułka kątowa
  • miseczki na odmierzone składniki
  • silikonowa szpatułka
  • sitko siatkowe
  • trzepaczka
  • waga kuchenna

SKŁADNIKI

BROWNIE
  • masło - 70 g
  • czekolada gorzka - 50 g
  • cukier puder - 15 g
  • kakao - 30 g
  • sól - szczypta
  • jajka, rozmiar L - 1 szt.
  • mąka pszenna - 50 g
MASA MARS
  • batony Mars - 200 g
  • ekspandowane zboża, np.: jagły - 50 g
  • masło - 40 g
POLEWA CZEKOLADOWA
  • czekolada mleczna - 200 g
  • czekolada gorzka - 50 g
  • śmietana 30% - 75 g
DODATKOWO
  • batonik Mars - do dekoracji
najlepsze ciasto z brownie i zbożem ekspandowanym Mars

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC (góra-dół). Na szeroką blachę wyłóż papier do pieczenia i ustaw regulowany rant cukierniczy o wymiarach 14x14 cm.
  2. Czekoladę drobno posiekaj.
  3. Mąkę pszenną przesiej z kakao.
  4. Przesiany cukier puder i posiekaną czekoladę włóż do miski.
  5. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce roztop masło. Gorącym masłem zalej cukier puder i czekoladę. 
  6. Za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania zmiksuj całość na jednolitą konsystencję.
  7. Do masy dodaj jajka i ponownie zmiksuj.
  8. Na koniec dodaj przesianą mąkę pszenną z kakao i ponownie zmiksuj.
  9. Masę przelej do przygotowanej formy.
  10. Brownie piecz przez ok. 10-15 minut.
  11. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i za pomocą metalowej szpatułki delikatnie spłaszcz wierzch ciasta. Brownie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  12. Batoniki Mars pokrój na mniejsze kawałki.
  13. W kąpieli wodnej rozpuść masło z batonikami Mars, na jednolitą konsystencję.
  14. Dodaj ekspandowane zboża, np.: jagły. Wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki.
  15. Masę Mars wyłóż na spód brownie i wyrównaj za pomocą metalowej szpatułki.
  16. Czekoladą mleczną i gorzką drobno posiekaj.
  17. W rondelku podgrzej śmietanę 30% i zdejmij z ognia.
  18. Do gorącej śmietanki dodaj posiekane czekolady i odstaw na ok. 1 minutę w celu wyrównania temperatur. Po tym czasie delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki od uzyskania jednolitej polewy.
  19. Polewę czekoladową wylej na wierzch ciasta.
  20. Gotowe ciasto włóż do lodówki na min. 6 godzin.
  21. Ciasto pokrój za pomocą ostrego noża maczanego w gorącej wodzie i wycieranego do sucha.

PRZECHOWYWANIE

Ciasto Mars przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, do 3-4 dni.


Filmik instruktażowy, jak przygotować ciasto Mars znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście


Dodaj komentarz