Ciasto Mars to trójwarstwowy deser składający się z brownie, masy z ekspandowanego zboża z Marsem oraz polewy czekoladowej. Ciasto możesz pokroić w kwadraty, udekorować kawałkami batoników Mars, zapakować do prezentowego pudełka i podarować bliskiej osobie.
TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
120 minut
ILOŚĆ
8 porcji
KOSZT
tanie
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska
- kwadratowy regulowany rant cukierniczy
- metalowa szpatułka kątowa
- miseczki na odmierzone składniki
- silikonowa szpatułka
- sitko siatkowe
- trzepaczka
- waga kuchenna
SKŁADNIKI
BROWNIE
- masło – 70 g
- czekolada gorzka – 50 g
- cukier puder – 15 g
- kakao – 30 g
- sól – szczypta
- jajka, rozmiar L – 1 szt.
- mąka pszenna – 50 g
MASA MARS
- batony Mars – 200 g
- ekspandowane zboża, np.: jagły – 50 g
- masło – 40 g
POLEWA CZEKOLADOWA
- czekolada mleczna – 200 g
- czekolada gorzka – 50 g
- śmietana 30% – 75 g
DODATKOWO
- batonik Mars – do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC (góra-dół). Na szeroką blachę wyłóż papier do pieczenia i ustaw regulowany rant cukierniczy o wymiarach 14×14 cm.
- Czekoladę drobno posiekaj.
- Mąkę pszenną przesiej z kakao.
- Przesiany cukier puder i posiekaną czekoladę włóż do miski.
- W kąpieli wodnej lub mikrofalówce roztop masło. Gorącym masłem zalej cukier puder i czekoladę.
- Za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania zmiksuj całość na jednolitą konsystencję.
- Do masy dodaj jajka i ponownie zmiksuj.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę pszenną z kakao i ponownie zmiksuj.
- Masę przelej do przygotowanej formy.
- Brownie piecz przez ok. 10-15 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i za pomocą metalowej szpatułki delikatnie spłaszcz wierzch ciasta. Brownie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Batoniki Mars pokrój na mniejsze kawałki.
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z batonikami Mars, na jednolitą konsystencję.
- Dodaj ekspandowane zboża, np.: jagły. Wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki.
- Masę Mars wyłóż na spód brownie i wyrównaj za pomocą metalowej szpatułki.
- Czekoladą mleczną i gorzką drobno posiekaj.
- W rondelku podgrzej śmietanę 30% i zdejmij z ognia.
- Do gorącej śmietanki dodaj posiekane czekolady i odstaw na ok. 1 minutę w celu wyrównania temperatur. Po tym czasie delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki od uzyskania jednolitej polewy.
- Polewę czekoladową wylej na wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto włóż do lodówki na min. 6 godzin.
- Ciasto pokrój za pomocą ostrego noża maczanego w gorącej wodzie i wycieranego do sucha.
PRZECHOWYWANIE
Ciasto Mars przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, do 3-4 dni.
Filmik instruktażowy, jak przygotować ciasto Mars znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście