Kukułka to ciasto z legendarnymi karmelkami – kukułkami. Mocno czekoladowo-kawowe ciasto tortowe z rumem, dlatego jest to ciasto przeznaczone dla dorosłych. Moja „Kukułka” została przygotowana na imieniny taty. Wszystkim smakowała, jestem ciekawa czy zasmakuje też Tobie.
Kukułka – SKŁADNIKI:
• masło – 70 g
• gorzka czekolada – 170 g + 150 g + 50 g
• jajka – 3 szt.
• sól – szczypta
• cukier – ¼ szklanki
• śmietana kremówka 30 % – 300 ml + 300 ml
• kawa naturalna – 1 łyżeczka
• cukierki „Kukułki” – 120 g
• żelatyna – 1,5 łyżeczki
• zaparzona kawa – 1/3 szklanki
• rum – 1/3 szklanki
• podłużne biszkopty – ok. 200 g

Kukułka – PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej wykonuję czekoladowy spód i kremy do ciasta, które muszą schłodzić się w lodówce min. 12 godzin.
czekoladowy spód
W kąpieli wodnej rozpuszczam 70 g masła i 170 g gorzkiej czekolady. Zdejmuję miskę z kąpieli wodnej i do masy dodaję 3 żółtka. Odstawiam całość do wystudzenia. W tym czasie w misie miksera ubijam na sztywną pianę z 3 białek i szczypty soli. Następnie dodaję łyżeczka po łyżeczce ¼ szklanki cukru, nie przerywając ubijania. Do masy czekoladowej dodaję w 3 turach ubite białka, delikatnie łącząc za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę wylewam do blaszki (24 x 24 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 160 stopni przez ok. 20 minut.
krem kawowo-czekoladowy
W garnuszku zagotowuję 300 ml śmietany 30%. Zdejmuję z ognia i dodaję 150 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz 1 łyżeczkę kawy naturalnej. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na min. 12 godzin.
krem kukułka
Do garnuszka wkładam 120 g cukierków „Kukułki” i 300 ml śmietany 30%. Podgrzewam do momentu, aż cukierki się rozpuszczą. Masę przecieram przez sitko, aby pozbyć się resztek ciągnącego nadzienia „Kukułek”. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na min. 12 godzin.
wykonanie ciasta kukułka
Krem kakaowo-czekoladowy wyciągam z lodówki i ubijam za pomocą miksera, do momentu uzyskania bardzo gęstego kremu. Gotowy krem wykładam na czekoladowy biszkopt i schładzam w lodówce.
Do kubka wsypuję 1,5 łyżeczki żelatyny i zalewam zimną wodą tylko do jej przykrycia. Odstawiam na 10 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewam kilka sekund w mikrofalówce (tylko do rozpuszczenia, nie wolno zagotować żelatyny).
Krem Kukułka wyciągam z lodówki i ubijam za pomocą miksera, do momentu uzyskania bardzo gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodaję przestudzoną żelatynę i miksuję tylko do połączenia.
Biszkopt z kremem wyciągam z lodówki.
W szklance mieszam 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy i 1/3 szklanki rumu.
W gotowej mieszance moczę ok. 200 g podłużnych biszkoptów i układam jednen obok drugiego na schłodzonej warstwie kremu kakaowo-czekoladowego.
Na biszkopty wykładam przygotowany krem „Kukułka”. Wyrównuję i schładzam przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem posypuję 50 g startej czekolady.
Ciasto kukułka gotowe.
SMACZNEGO!
BONUS – ciekawostki o kukułkach:
- Hera nadała kukułce miano świętego ptaka. Natomiast Arystoteles i Pliniusz Stary głosili starożytną legendą, że wraz z nadejściem zimy kukułka zmienia się w krogulca.
- Figurki kukułki były obecne na grobach Słowian. W mogiłach żłobiono małe wgłębiania, w których gromadziła się woda lub sypano w nie okruchy i ziarno. Wierzono, że dusze zmarłych przybierają m.in. postać kukułki, a dokarmianie ich było częścią obrzędów związanych z kultem przodków.
- Kiedyś wierzono, że zezula odpowiada kukaniem na wszystkie pytania dotyczące ilości, np.: ile pannom pozostało lat do zamążpójścia, jak licznego potomstwa mogą spodziewać się małżonkowie albo ile pozostało lat życia starszym osobom.
- Kobiety, które korzystają z pomocy innych w opiece nad swoimi pociechami często nazywa się „kukułkami”.