Fale Dunaju to ciasto składające się z ucieranego ciasta waniliowego i kakaowego z zatopionymi w nich wiśniami, kremu budyniowo-maślanego oraz polewy czekoladowej. Po przekrojeniu ma ono przywodzić na myśl fale powstające na rzece Dunaj.
Do przygotowania Fal Dunaju można użyć również innych owoców takich jak: jabłka, gruszki, truskawki, maliny, jeżyny, śliwki, brzoskwinie, nektarynki czy borówki.
SKŁADNIKI do ciasta Fale Dunaju:
ciasto
- masło – 200g
- cukier – 150g
- mąka – 300g
- jajka – 4 szt.
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- mleko – 2 łyżki
- kakao – 2 łyżki
krem
- budyń śmietankowy, bez cukru – 40g
- cukier – 3 łyżki
- masło – 200g
- mleko – 400ml
polewa
- gorzka czekolada – 150g
- masło – 70g
dodatkowo
- wiśnie świeże lub mrożone – 250g

PRZYGOTOWANIE ciasta Fal Dunaju:
250g mrożonych wiśni rozmrażam i odsączam na sicie. 4 jajka wybijam do miseczki. 300g mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 24x24cm wykładam pergaminem.
Ucieram 200g masła w temperaturze pokojowej ze 150g cukru. Nie przerywając mieszania, pojedynczo dodaję jajka. Następnie wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą.
Ciasto dzielę na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część przekładam do formy i wyrównuję. Do mniejszej części dodaję 2 łyżki kakao oraz 2 łyżki mleka i dokładnie mieszam, po czym wykładam na jasne ciasto. Na cieście, w równych odstępach, układam wiśnie i lekko je dociskam.
Piekę w temperaturze 180°C, przez ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Z 400ml mleka, 40g budyniu śmietankowego oraz 3 łyżek cukru, zagotowuję budyń. Przykrywam go folią aluminiową, tak by dotykała jego powierzchni i odstawiam do ostudzenia.
200g masła ucieram na puszystą masę, a następnie powoli, łyżka po łyżce, dodaję wystudzony budyń. Gotowy krem wykładam na ciasto i odstawiam do stężenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczam 150g gorzkiej czekolady z 70g masła. Dokładnie mieszam i wylewam na ciasto. Odstawiam do stężenia.
Smacznego!

BONUS – ciekawostki o rzece Dunaj:
- Nazwa rzeki pochodzi od słowa “dānu” wywodzącego się z języka praindoeuropejskiego. “Dun” oznacza „płyn, kropla rosy”, tak więc “dunja” oznacza „urodzony z danu ” lub „zrodzony z kropli rosy”.
- Istnieją 3 miejsca uznawane za źródło Dunaju: początek rzeki Breg w Schwarzwaldzie, połączenie rzek Breg i Brigach na obrzeżach miejscowości Donaueschingen oraz fontanna w parku zamkowym w centrum Donaueschingen. Z ostatnim z tych miejsc wiąże się legenda: “aby zapewnić sobie szczęście w dalszym życiu należy stanąć do źródła tyłem i trzymając monetę lewą ręką, wrzucić ją do fontanny przez prawe ramię”.
- “Fale Dunaju” to walc rumuńskiego kompozytora Iona (Iosifa) Ivanovici. Może podczas słuchania tego utworu powstało to klasyczne ciasto o tej samej nazwie?
Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową