You are currently viewing Ciasto Fale Dunaju

Ciasto Fale Dunaju

Fale Dunaju to ciasto składające się z ucieranego ciasta waniliowego i kakaowego z zatopionymi w nich wiśniami, kremu budyniowo-maślanego oraz polewy czekoladowej. Po przekrojeniu ma ono przywodzić na myśl fale powstające na rzece Dunaj.

Do przygotowania Fal Dunaju można użyć również innych owoców takich jak: jabłka, gruszki, truskawki, maliny, jeżyny, śliwki, brzoskwinie, nektarynki czy borówki.

SKŁADNIKI do ciasta Fale Dunaju:

ciasto

  • masło – 200g
  • cukier – 150g
  • mąka – 300g
  • jajka – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • mleko – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki

krem

  • budyń śmietankowy, bez cukru – 40g
  • cukier – 3 łyżki
  • masło – 200g
  • mleko – 400ml

polewa

  • gorzka czekolada – 150g
  • masło – 70g

dodatkowo

  • wiśnie świeże lub mrożone – 250g
ciasto ucierane z wisniami przepis

PRZYGOTOWANIE ciasta Fal Dunaju:

250g mrożonych wiśni rozmrażam i odsączam na sicie. 4 jajka wybijam do miseczki. 300g mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 24x24cm wykładam pergaminem.

Ucieram 200g masła w temperaturze pokojowej ze 150g cukru. Nie przerywając mieszania, pojedynczo dodaję jajka. Następnie wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą.

Ciasto dzielę na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część przekładam do formy i wyrównuję. Do mniejszej części dodaję 2 łyżki kakao oraz 2 łyżki mleka i dokładnie mieszam, po czym wykładam na jasne ciasto. Na cieście, w równych odstępach, układam wiśnie i lekko je dociskam.

Piekę w temperaturze 180°C, przez ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.

Z 400ml mleka, 40g budyniu śmietankowego oraz 3 łyżek cukru, zagotowuję budyń. Przykrywam go folią aluminiową, tak by dotykała jego powierzchni i odstawiam do ostudzenia.

200g masła ucieram na puszystą masę, a następnie powoli, łyżka po łyżce, dodaję wystudzony budyń. Gotowy krem wykładam na ciasto i odstawiam do stężenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczam 150g gorzkiej czekolady z 70g masła. Dokładnie mieszam i wylewam na ciasto. Odstawiam do stężenia.

Smacznego!

ciasto przepis wiśnie ciasto polewa fale dunaju

BONUS – ciekawostki o rzece Dunaj:

  • Nazwa rzeki pochodzi od słowa “dānu” wywodzącego się z języka praindoeuropejskiego. “Dun” oznacza „płyn, kropla rosy”, tak więc “dunja” oznacza „urodzony z danu ” lub „zrodzony z kropli rosy”.
  • Istnieją 3 miejsca uznawane za źródło Dunaju: początek rzeki Breg w Schwarzwaldzie, połączenie rzek Breg i Brigach na obrzeżach miejscowości  Donaueschingen oraz fontanna w parku zamkowym w centrum Donaueschingen. Z ostatnim z tych miejsc wiąże się legenda: “aby zapewnić sobie szczęście w dalszym życiu należy stanąć do źródła tyłem i trzymając monetę lewą ręką, wrzucić ją do fontanny przez prawe ramię”.
  • “Fale Dunaju” to walc rumuńskiego kompozytora Iona (Iosifa) Ivanovici. Może podczas słuchania tego utworu powstało to klasyczne ciasto o tej samej nazwie?

Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku.

Dodaj komentarz