Biały Lion to ciasto bez pieczenia. Składa się z 2 warstw herbatników przekładanych ekspandowanym zbożem z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi oraz warstwy kremu śmietankowego. Dekorację stanowią wiórkami czekolady i orzeszki ziemne.
TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 min. + 6 h czas tężenia
ILOŚĆ
16 porcji
KOSZT
tanie
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska – 3 szt.
- miseczki na odmierzone składniki
- metalowa szpatułka
- patelnia
- regulowany rant cukierniczy
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- silikonowa szpatułka
- sitko siatkowe
- tarka ręczna
- waga kuchenna
SKŁADNIKI
- herbatniki maślane – 18 szt. + 18 szt. (1 opakowanie)
- orzeszki ziemne – 150 + 40 g
- ekspandowane zboża (orkisz, pszenica lub ryż) – 100 g
- masa kajmakowa – 500 g
- żelatyna w listkach – 2 szt. (lub 4 g żelatyny w proszku)
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier puder – 50 g
- serek mascarpone – 500 g
- czekolada – 50 g

PRZYGOTOWANIE
- Rant cukierniczy rozszerz na szerokość ok. 20×30 cm. Następnie ułóż 18 szt. herbatników i dopasuj do nich formę
- Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, a następnie drobno posiekaj. 150 g orzeszków odłóż do masy, a 40 g do dekoracji.
- Do dużej miski wsyp ekspandowane zboża, dodaj masę kajmakową oraz 150 g podprażonych i posiekanych orzeszków. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przełóż do przygotowanej formy z herbatnikami. Delikatnie dociśnij za pomocą metalowej szpatułki.
- Na wyrównanej masie ułóż drugą warstwę 18 szt. herbatników.
- Do kubka nalej zimnej wody i włóż do niego 2 listki żelatyny. Całość odstaw do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie żelatynę wyjmij z wody, delikatnie odciśnij i przełóż do miseczki. Żelatynę w listkach możesz zastąpić 4 g żelatyny w proszku, zalaną zimną wodą i odstawioną do napęcznienia.
- Tak przygotowaną żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
- Do dużej miski wlej zimną śmietanę 30% i dodaj przesiany cukier puder. Ubij całość na ¾.
- Do drugiej miski włóż serek mascarpone. Dodaj ⅓ ubitej śmietany i całość delikatnie wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlewaj płynną żelatynę, delikatnie mieszając masę.
- Tak przygotowany serek mascarpone dodaj do pozostałej bitej śmietany i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia.
- Krem śmietankowy przełóż na herbatniki i całość wyrównaj.
- Za pomocą tarki zetrzyj czekoladę.
- Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
- Całość umieść w lodówce na ok. 6 godzin lub do zamrażarki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie, ciasto pokrój na kawałki i doprowadź do temperatury pokojowej.
PRZECHOWYWANIE
Ciasto przechowujemy w lodówce, w szczelnie przykrytej tortownicy, do 3-4 dni.
Filmik instruktażowy, jak przygotować ciasto Biały Lion znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście
Czy wiesz jak przygotować romantyczne śniadanie do łóżka?
Jak zaserwować śniadanie do łóżka?
Jak, kilkoma elementami, nadać śniadaniu do łóżka odświętnego charakteru?
Czym zaskoczyć ukochaną osobę?
Wszystkiego dowiesz się z artykułu „Jak przygotować śniadanie do łóżka?”
