przepis ciasto bialy lion 3 bit

Ciasto Biały Lion

Biały Lion to ciasto bez pieczenia. Składa się z 2 warstw herbatników przekładanych ekspandowanym zbożem z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi oraz warstwy kremu śmietankowego. Dekorację stanowią wiórkami czekolady i orzeszki ziemne.


TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 min. + 6 h czas tężenia
ILOŚĆ
16 porcji
KOSZT
tanie

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska – 3 szt.
  • miseczki na odmierzone składniki
  • metalowa szpatułka
  • patelnia
  • regulowany rant cukierniczy
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • silikonowa szpatułka
  • sitko siatkowe
  • tarka ręczna
  • waga kuchenna

SKŁADNIKI

  • herbatniki maślane – 18 szt. + 18 szt. (1 opakowanie)
  • orzeszki ziemne – 150 + 40  g
  • ekspandowane zboża (orkisz, pszenica lub ryż) – 100 g
  • masa kajmakowa – 500 g
  • żelatyna w listkach – 2 szt. (lub 4 g żelatyny w proszku)
  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 500 g
  • czekolada – 50 g
jak zrobic ciasto bialy lion 3 bit

PRZYGOTOWANIE

  1. Rant cukierniczy rozszerz na szerokość ok. 20×30 cm. Następnie ułóż 18 szt. herbatników i dopasuj do nich formę
  2. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, a następnie drobno posiekaj. 150 g orzeszków odłóż do masy, a 40 g do dekoracji.
  3. Do dużej miski wsyp ekspandowane zboża, dodaj masę kajmakową oraz 150 g podprażonych i posiekanych orzeszków. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Masę przełóż do przygotowanej formy z herbatnikami. Delikatnie dociśnij za pomocą metalowej szpatułki.
  5. Na wyrównanej masie ułóż drugą warstwę 18 szt. herbatników.
  6. Do kubka nalej zimnej wody i włóż do niego 2 listki żelatyny. Całość odstaw do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie żelatynę wyjmij z wody, delikatnie odciśnij i przełóż do miseczki. Żelatynę w listkach możesz zastąpić 4 g żelatyny w proszku, zalaną zimną wodą i odstawioną do napęcznienia.
  7. Tak przygotowaną żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  8. Do dużej miski wlej zimną śmietanę 30% i dodaj przesiany cukier puder. Ubij całość na ¾.
  9. Do drugiej miski włóż serek mascarpone. Dodaj ⅓ ubitej śmietany i całość delikatnie wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlewaj płynną żelatynę, delikatnie mieszając masę. 
  10. Tak przygotowany serek mascarpone dodaj do pozostałej bitej śmietany i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia.
  11. Krem śmietankowy przełóż na herbatniki i całość wyrównaj. 
  12. Za pomocą tarki zetrzyj czekoladę. 
  13. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
  14. Całość umieść w lodówce na ok. 6 godzin lub do zamrażarki na ok. 2 godziny.
  15. Po tym czasie, ciasto pokrój na kawałki i doprowadź do temperatury pokojowej.

PRZECHOWYWANIE

Ciasto przechowujemy w lodówce, w szczelnie przykrytej tortownicy, do 3-4 dni.

Filmik instruktażowy, jak przygotować ciasto Biały Lion znajdziesz na moich kanałach na Instagramie, TikToku, YouTube i Pintereście

Czy wiesz jak przygotować romantyczne śniadanie do łóżka?

Jak zaserwować śniadanie do łóżka?

Jak, kilkoma elementami, nadać śniadaniu do łóżka odświętnego charakteru?

Czym zaskoczyć ukochaną osobę?

Wszystkiego dowiesz się z artykułu „Jak przygotować śniadanie do łóżka?”

romantyczne sniadanie do lozka diy

Dodaj komentarz