Dzisiaj przygotowałam dla Was ciasteczka tureckie, których nazwa, wygląd i smak pochodzą od pewnego aromatycznego napoju, bez którego nie potrafię się obejść każdego dnia.
Chodzi oczywiście o kawę i tureckie ciasteczka kawowe.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania ciastek?
- mąka – pszenna typu 405
- cukier – cukier kryształ
- kawa – mielona
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- sitko siatkowe
- mikser ręczny z końcówkami do ubijania\
- miska
- blacha piekarnicza
- papier do pieczenia
- folia spożywcza
- szpatułka silikonowa

PRZEPIS NA CIASTECZKA „ZIARNA KAWY”
Ilość porcji: 42 sztuki
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania: 120 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Temperatura pieczenia: 170⁰C (góra-dół)
SKŁADNIKI:
- napar kawowy – 20 ml
- kawa mielona – 5 g
- mąka – 230 g
- kakao – 20 g
- masło, w temperaturze pokojowej – 130 g
- cukier – 120 g
PRZYGOTOWANIE:
Odmierzamy wszystkie składniki.
W filiżance przygotowujemy 20 ml naparu z mielonej kawy. Jeżeli napar przygotowujemy w ekspresie lub kawiarce – do gotowego naparu dosypujemy 5 g zmielonych ziaren kawy. W przypadku, gdy mieloną kawę bezpośrednio zalewamy wrzątkiem – do ciastek dodajemy napar wraz z fusami.
Do miseczki przesiewamy mąkę i kakao.
W misce umieszczamy, pokrojone na kawałki, masło w temperaturze pokojowej. Wsypujemy cukier. Ucieramy przez kilka minut na średnich obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
Do masy maślanej dodajemy kolejno: napar z kawy oraz przesianą mąkę z kakao. Ugniatamy do momentu, aż uzyskamy gładkie i zwarte ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na porcje o wadze 8 g. Z gotowych kulek formujemy kształt ziaren kawy, czyli tworzymy owal, który następnie spłaszczamy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy na środku, za pomocą noża.
Blachę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na ok. 30 minut.
Ciastka pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 170°C (góra – dół).
Po wyjęciu z piekarnika, studzimy je na kratce.
Ciasteczka „ziarna kawy” gotowe!

Jak podawać ciasteczka?
Ciasteczka „ziarna kawy” wyglądają i smakują najlepiej w towarzystwie ulubionej kawy.
Jak przechowywać ciasteczka?
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu, do 7 dni. Możemy również przygotować ciasto z wyprzedzeniem, uformować z niego kulki i umieścić je w zamrażarce. W tej formie zachowają świeżość do 2-3 miesięcy.
Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka