Ciasteczka „ziarna kawy”

Ciasteczka „ziarna kawy”

Dzisiaj przygotowałam dla Was ciasteczka tureckie, których nazwa, wygląd i smak pochodzą od pewnego aromatycznego napoju, bez którego nie potrafię się obejść każdego dnia.

Chodzi oczywiście o kawę i tureckie ciasteczka kawowe.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania ciastek?

  • mąka – pszenna typu 405
  • cukier – cukier kryształ
  • kawa – mielona
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • sitko siatkowe
  • mikser ręczny z końcówkami do ubijania\
  • miska
  • blacha piekarnicza
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • szpatułka silikonowa
przepis na ciasteczka do kawy

PRZEPIS NA CIASTECZKA „ZIARNA KAWY”

Ilość porcji: 42 sztuki

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 30 minut

Czas leżakowania: 120 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Temperatura pieczenia: 170⁰C (góra-dół)

SKŁADNIKI:

  • napar kawowy – 20 ml
  • kawa mielona – 5 g
  • mąka – 230 g
  • kakao – 20 g
  • masło, w temperaturze pokojowej – 130 g
  • cukier – 120 g

PRZYGOTOWANIE:

Odmierzamy wszystkie składniki.

W filiżance przygotowujemy 20 ml naparu z mielonej kawy. Jeżeli napar przygotowujemy w ekspresie lub kawiarce – do gotowego naparu dosypujemy 5 g zmielonych ziaren kawy. W przypadku, gdy mieloną kawę bezpośrednio zalewamy wrzątkiem – do ciastek dodajemy napar wraz z fusami.

Do miseczki przesiewamy mąkę i kakao.

W misce umieszczamy, pokrojone na kawałki, masło w temperaturze pokojowej. Wsypujemy cukier. Ucieramy przez kilka minut na średnich obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.

Do masy maślanej dodajemy kolejno: napar z kawy oraz przesianą mąkę z kakao. Ugniatamy do momentu, aż uzyskamy gładkie i zwarte ciasto.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na porcje o wadze 8 g. Z gotowych kulek formujemy kształt ziaren kawy, czyli tworzymy owal, który następnie spłaszczamy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy na środku, za pomocą noża.

Blachę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na ok. 30 minut.

Ciastka pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 170°C (góra – dół).

Po wyjęciu z piekarnika, studzimy je na kratce.

Ciasteczka „ziarna kawy” gotowe!

ziarna kawy tureckie przepis

Jak podawać ciasteczka?

Ciasteczka „ziarna kawy” wyglądają i smakują najlepiej w towarzystwie ulubionej kawy.

Jak przechowywać ciasteczka?

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu, do 7 dni. Możemy również przygotować ciasto z wyprzedzeniem, uformować z niego kulki i umieścić je w zamrażarce. W tej formie zachowają świeżość do 2-3 miesięcy.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz