Ostatni przepis na ciastka w tym miesiącu. Tym razem będą to ciastka o rustykalnym wyglądzie, z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny.
Mowa o ciasteczkach owsianych, których głównym składnikiem są płatki owsiane. Dodatek płatków suszonych owoców oraz przypraw dodaje im wyjątkowego aromatu. Ciasteczka są słodkie i chrupiące. Nie jest to wersja dietetyczna ze względu na zawarty w przepisie cukier.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania ciastek?
- jabłka – słodko-kwaśna odmiana, średnia wielkość
- płatki owsiane – górskie
- mąka owsiana – gotowa lub zblendowane płatki górskie
- mąka – pszenna typ 405
- cynamon – mielony
- gałka muszkatołowa – mielona
- żurawina – suszona
- olej – roślinny, np.: rzepakowy, słonecznikowy
- cukier – cukier kryształ
- sól – kuchenna
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- blender
- nóż
- miska
- blacha piekarnicza
- papier do pieczenia

PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Ilość porcji: 10 szt.
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Temperatura pieczenia: 180⁰C
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane – 100g
- mąka owsiana – 90g
- cynamon – ½ łyżeczki
- imbir suszony – szczypta
- kardamon – szczypta
- gałka muszkatołowa – szczypta
- żurawina suszona – 30g
- olej roślinny – 50g
- jabłka – 150 g
- sól – szczypta
- cukier – 20g
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Starte jabłka umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu uzyskania jabłkowego musu. Tak przygotowaną masę jabłkową zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia.
W blenderze rozdrabniamy 90g płatków owsianych lub korzystamy z gotowej mąki owsianej. Mąkę łączymy z cynamonem i gałką muszkatołową. Żurawinę i płatki owsiane drobno siekamy.
W misce łączymy wszystkie składniki: mus jabłkowy, zblendowane płatki owsiane, mąkę z przyprawami, posiekaną żurawinę i płatki owsiane, olej roślinny, cukier i sól. Mieszamy tylko do czasu połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (góra-dół).
Z ciasta formujemy 10 równej wielkości kulek. Rozkładamy je na szerokiej blasze piekarniczej wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy i wyrównujemy ich brzegi.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 18-20 minut, do momentu ich zarumienienia. Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na ok. 3 minuty, aby lekko stwardniały, a następnie studzimy je na ruszcie.

Przydatne wskazówki:
- mąkę owsianą można zastąpić drobno zmielonymi płatkami owsianymi lub mąką razową
- można użyć każdego rodzaju, łagodnego w smaku, oleju roślinnego z pominięciem oleju kokosowego
- 100g samodzielnie przygotowanego musu z jabłek, można zastąpić gotowym musem jabłkowym ze słoiczka
- zastąpienie cukru dodatkiem większej ilości żurawiny spowoduje, że otrzymamy znacznie zdrowszą, ale również mniej chrupiącą wersję ciasteczek owsianych
Jak przechowywać ciastka?
Ciasteczka owsiane przechowujemy w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu do 5 dni.
Jak podawać ciastka?
Ciasteczka owsiane smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie komponują się ze szklanką ciepłego mleka, kawy zbożowej lub latte.
Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka