You are currently viewing Ciasteczka owsiane z jabłkami i żurawiną

Ciasteczka owsiane z jabłkami i żurawiną

Ostatni przepis na ciastka w tym miesiącu. Tym razem będą to ciastka o rustykalnym wyglądzie, z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny.

Mowa o ciasteczkach owsianych, których głównym składnikiem są płatki owsiane. Dodatek płatków suszonych owoców oraz przypraw dodaje im wyjątkowego aromatu. Ciasteczka są słodkie i chrupiące. Nie jest to wersja dietetyczna ze względu na zawarty w przepisie cukier.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania ciastek?

  • jabłka – słodko-kwaśna odmiana, średnia wielkość
  • płatki owsiane – górskie
  • mąka owsiana – gotowa lub zblendowane płatki górskie
  • mąka – pszenna typ 405
  • cynamon – mielony
  • gałka muszkatołowa – mielona
  • żurawina – suszona
  • olej – roślinny, np.: rzepakowy, słonecznikowy
  • cukier – cukier kryształ
  • sól – kuchenna

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • blender
  • nóż
  • miska
  • blacha piekarnicza
  • papier do pieczenia
ciastka owsiane z zurawina i przyprawami przepis

PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Ilość porcji: 10 szt.

Trudność: ⚪⚪

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Temperatura pieczenia: 180⁰C

SKŁADNIKI:

  • płatki owsiane – 100g
  • mąka owsiana – 90g
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • imbir suszony – szczypta
  • kardamon – szczypta
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • żurawina suszona – 30g
  • olej roślinny – 50g
  • jabłka – 150 g
  • sól – szczypta
  • cukier – 20g

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Starte jabłka umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu uzyskania jabłkowego musu. Tak przygotowaną masę jabłkową zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia.

W blenderze rozdrabniamy 90g płatków owsianych lub korzystamy z gotowej mąki owsianej. Mąkę łączymy z cynamonem i gałką muszkatołową. Żurawinę i płatki owsiane drobno siekamy.

W misce łączymy wszystkie składniki: mus jabłkowy, zblendowane płatki owsiane, mąkę z przyprawami, posiekaną żurawinę i płatki owsiane, olej roślinny, cukier i sól. Mieszamy tylko do czasu połączenia składników.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (góra-dół).

Z ciasta formujemy 10 równej wielkości kulek. Rozkładamy je na szerokiej blasze piekarniczej wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy i wyrównujemy ich brzegi.

Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 18-20 minut, do momentu ich zarumienienia. Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na ok. 3 minuty, aby lekko stwardniały, a następnie studzimy je na ruszcie.

ciastka owsiane z zurawina przepis

Przydatne wskazówki:

  • mąkę owsianą można zastąpić drobno zmielonymi płatkami owsianymi lub mąką razową
  • można użyć każdego rodzaju, łagodnego w smaku, oleju roślinnego z pominięciem oleju kokosowego
  • 100g samodzielnie przygotowanego musu z jabłek, można zastąpić gotowym musem jabłkowym ze słoiczka
  • zastąpienie cukru dodatkiem większej ilości żurawiny spowoduje, że otrzymamy znacznie zdrowszą, ale również mniej chrupiącą wersję ciasteczek owsianych

Jak przechowywać ciastka?

Ciasteczka owsiane przechowujemy w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu do 5 dni.

Jak podawać ciastka?

Ciasteczka owsiane smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie komponują się ze szklanką ciepłego mleka, kawy zbożowej lub latte.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz