Przeprowadzona przeze mnie (na Instagramie) ankieta pokazała, że Inżynier Cukiernik kojarzy się Wam przede wszystkim z ciemnymi fotografiami oraz sprawdzonymi przepisami na słodkie wypieki. Przez ostatnie miesiące zdążyliście się też przyzwyczaić do sposobu prezentacji treści, na które składają się nie tylko receptury i instrukcje przygotowania słodkości, ale również liczne porady i ciekawostki z nimi związane.
W nowym roku, postanowiłam wprowadzić dodatkowo pewną nowość, w postaci tematycznych miesięcy, w trakcie których koncentrować będziemy się na wybranym zagadnieniu.
Styczeń ogłaszam miesiącem ciasteczkowym. Myślę, że po świątecznych, skomplikowanych wypiekach, wszystkim nam przyda się odrobina odpoczynku. Nie ma co jednak rezygnować z drobnych przyjemności, dlatego wybór padł na łatwe i szybkie w wykonaniu ciastka.
#ciasteczkowystyczen rozpoczynam przepisem na austriackie ciasteczka wypiekane najchętniej w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Austriackie ciasteczka Linzer (niem. Linzeraugen) to dwa orzechowe ciasteczka, sklejone za pomocą dżemu z czerwonej porzeczki. Ich nazwa pochodzi od miasta Linz w Austrii i słowa “augen” oznaczającego “oczy”. Ciasteczka mają zazwyczaj okrągły kształt z okrągłą dziurką z przodu dzięki czemu, swoim wyglądem przypominają oczy. Linzeraugen to wersja mini Linzer Torte – pochodzącego z XVII w., najstarszego tortu na świecie.
Jakie RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do wykonania ciastek?
- migdały – całe
- mąka – pszenna typu 405
- cynamon – mielony
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
- cukier – cukier kryształ
- jajko – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- sól – kuchenna
- dżem – niskosłodzony, z czerwonej porzeczki lub malinowy
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- sitko siatkowe
- robot kuchenny, stojący z końcówką do mieszania
- folia spożywcza
- stolnica
- foremki do wykrawania ciasteczek
- blacha piekarnicza
- papier do pieczenia

PRZEPIS NA CIASTECZKA LINZER
Ilość porcji: 16 sztuk
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 45 minut
Czas leżakowania: 30 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Temperatura pieczenia: 175⁰C (góra-dół)
SKŁADNIKI:
- migdały – 70 g
- mąka – 150 g
- cynamon – ¼ łyżeczki
- masło – 110 g
- cukier – 80 g
- żółtko – 1 szt.
- sól – szczypta
- białko – do posmarowania ciasteczek
- opcjonalnie: skórka z cytryny
- dżem z czerwonej porzeczki
- opcjonalnie: cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Odmierzamy wszystkie składniki.
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy migdały, a następnie wsypujemy do blendera i miksujemy je do momentu uzyskania konsystencji piasku.
Do miseczki przesiewamy mąkę pszenną i cynamon.
Do misy miksera wkładamy, pokrojone na kawałki, masło w temperaturze pokojowej. Wsypujemy cukier. Ucieramy przez kilka minut na średnich obrotach miksera, do momentu aż uzyskamy jasną i puszystą masę.
Do masy maślanej dodajemy zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną z cynamonem, żółtko i szczyptę soli. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Gotowe ciasto zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto kładziemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka i umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z połowy ciasteczek wykonujemy tzw. “ciasteczka z okienkiem”, przez wycięcie na ich środku wybranego kształtu (w moim przypadku koła).
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C (góra-dół). Pieczemy przez ok. 12 minut do złoto-brązowego koloru. Gotowe ciasteczka, po wyjęciu ich z piekarnika, studzimy na kratce.
Po wystudzeniu, dolną część ciasteczka odwracamy i smarujemy dżemem, pozostawiając, z pominięciem kilku milimetrów od brzegu. Następnie przykrywamy je górną częścią ciastka tzw. “ciasteczkiem z okienkiem” i lekko dociskamy.
Ciasteczka Linzer gotowe!

Przydatne wskazówki:
- do przygotowania Linzeraugen warto osobiście uprażyć migdały i zmielić w blenderze, gdyż gotowe wypieki uzyskają bogatszy smak w porównaniu do wyrobów wykonanych z gotowej mąki migdałowej
- zamiast dżemu z czerwonej porzeczki można użyć dżemu malinowego
Jak podawać?
Ciasteczka Linzer warto posypać przed podaniem cukrem pudrem.
Jak przechowywać?
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, np. metalowej puszce, w chłodnym miejscu do 7 dni.
Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka