Ciasteczka Linzer z dżemem porzeczkowym

Ciasteczka Linzer z dżemem porzeczkowym

Przeprowadzona przeze mnie (na Instagramie) ankieta pokazała, że Inżynier Cukiernik kojarzy się Wam przede wszystkim z ciemnymi fotografiami oraz sprawdzonymi przepisami na słodkie wypieki. Przez ostatnie miesiące zdążyliście się też przyzwyczaić do sposobu prezentacji treści, na które składają się nie tylko receptury i instrukcje przygotowania słodkości, ale również liczne porady i ciekawostki z nimi związane.

W nowym roku, postanowiłam wprowadzić dodatkowo pewną nowość, w postaci tematycznych miesięcy, w trakcie których koncentrować będziemy się na wybranym zagadnieniu.

Styczeń ogłaszam miesiącem ciasteczkowym. Myślę, że po świątecznych, skomplikowanych wypiekach, wszystkim nam przyda się odrobina odpoczynku. Nie ma co jednak rezygnować z drobnych przyjemności, dlatego wybór padł na łatwe i szybkie w wykonaniu ciastka.

#ciasteczkowystyczen rozpoczynam przepisem na austriackie ciasteczka wypiekane najchętniej w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Austriackie ciasteczka Linzer (niem. Linzeraugen) to dwa orzechowe ciasteczka, sklejone za pomocą dżemu z czerwonej porzeczki. Ich nazwa pochodzi od miasta Linz w Austrii i słowa “augen” oznaczającego “oczy”. Ciasteczka mają zazwyczaj okrągły kształt z okrągłą dziurką z przodu dzięki czemu, swoim wyglądem przypominają oczy. Linzeraugen to wersja mini Linzer Torte – pochodzącego z XVII w., najstarszego tortu na świecie. 

Jakie RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do wykonania ciastek?

  • migdały – całe
  • mąka – pszenna typu 405
  • cynamon – mielony
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
  • cukier – cukier kryształ
  • jajko – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • sól – kuchenna
  • dżem – niskosłodzony, z czerwonej porzeczki lub malinowy

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • sitko siatkowe
  • robot kuchenny, stojący z końcówką do mieszania
  • folia spożywcza
  • stolnica
  • foremki do wykrawania ciasteczek
  • blacha piekarnicza
  • papier do pieczenia
linzeraugen przepis na ciastka

PRZEPIS NA CIASTECZKA LINZER

Ilość porcji: 16 sztuk

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 45 minut

Czas leżakowania: 30 minut

Czas pieczenia: 12 minut

Temperatura pieczenia: 175⁰C (góra-dół)

SKŁADNIKI:

  • migdały – 70 g
  • mąka – 150 g
  • cynamon – ¼ łyżeczki
  • masło – 110 g
  • cukier – 80 g
  • żółtko – 1 szt.
  • sól – szczypta
  • białko – do posmarowania ciasteczek
  • opcjonalnie: skórka z cytryny
  • dżem z czerwonej porzeczki
  • opcjonalnie: cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Odmierzamy wszystkie składniki.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy migdały, a następnie wsypujemy do blendera i miksujemy je do momentu uzyskania konsystencji piasku.

Do miseczki przesiewamy mąkę pszenną i cynamon.

Do misy miksera wkładamy, pokrojone na kawałki, masło w temperaturze pokojowej. Wsypujemy cukier. Ucieramy przez kilka minut na średnich obrotach miksera, do momentu aż uzyskamy jasną i puszystą masę.

Do masy maślanej dodajemy zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną z cynamonem, żółtko i szczyptę soli. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Gotowe ciasto zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. 

Schłodzone ciasto kładziemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka i umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z połowy ciasteczek wykonujemy tzw. “ciasteczka z okienkiem”, przez wycięcie na ich środku wybranego kształtu (w moim przypadku koła).

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C (góra-dół). Pieczemy przez ok. 12 minut do złoto-brązowego koloru. Gotowe ciasteczka, po wyjęciu ich z piekarnika, studzimy na kratce.

Po wystudzeniu, dolną część ciasteczka odwracamy i smarujemy dżemem, pozostawiając, z pominięciem kilku milimetrów od brzegu. Następnie przykrywamy je górną częścią ciastka tzw. “ciasteczkiem z okienkiem” i lekko dociskamy.

Ciasteczka Linzer gotowe!

przepis na ciasteczka linzer

Przydatne wskazówki:

  • do przygotowania Linzeraugen warto osobiście uprażyć migdały i zmielić w blenderze, gdyż gotowe wypieki uzyskają bogatszy smak w porównaniu do wyrobów wykonanych z gotowej mąki migdałowej
  • zamiast dżemu z czerwonej porzeczki można użyć dżemu malinowego

Jak podawać?

Ciasteczka Linzer warto posypać przed podaniem cukrem pudrem.

Jak przechowywać?

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, np. metalowej puszce, w chłodnym miejscu do 7 dni.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz