ciasteczka do herbaty przepis

Hallongrotta, thumb print, czyli ciasteczka do herbaty

Ciasteczka te były wykonywane już w XIX wieku, jednak do dziś nie ustalono jednoznacznie ich pochodzenia. Szwedzi posługują się nazwą „hallongrotta” oznaczającą „malinową jaskinię”. Po angielsku „thumb print” oznacza „odcisk kciuka” i pochodzi od sposobu przygotowania ciasteczek. Polega on na wykonaniu z ciasta gładkiej kulki, a następnie naciśnięciu kciukiem na jej środku, a następnie wypełnieniu wgłębienia dżemem. Nadzienie może być nakładane przed lub po upieczeniu ciasteczek. W Polsce ciasteczka te są znane od lat i nazywane są po prostu ciasteczkami do herbaty.

Do dziś powstało wiele wariantów tych pysznych ciasteczek. Podstawowa wersja składa się z 6 składników: masła, cukru, jajek, mąki, proszku do pieczenia i dżemu. Ciastka można wypełnić również: czekoladą, masłem orzechowym, lemon curd, galaretką, frużeliną, solonym karmelem itd.

Hallongrotta przepis na szwedzkie ciastka

Ciasteczka do herbaty – SKŁADNIKI:

  • zimne masło – 125 g
  • cukier – 2 łyżki
  • żółtko – 1 szt.
  • mąka – 220 g
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • sól – szczypta
  • marmolada – 1 słoiczek

Ciasteczka do herbaty – PRZYGOTOWANIE:

Do miksera wkładam 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 110 g mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Miksuję je do uzyskania gładkiej masy.

Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i robię wgłębienie za pomocą kciuka. Następnie formuję kształt kwiatka. Ciastko układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do wgłębienia nakładam łyżeczkę marmolady. W taki sposób postępuję z pozostałymi ciasteczkami.

Ciasteczka piekę w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 minut, do momentu lekkiego ich zarumienienia. Ciasteczka studzę na metalowej kratce.

Ciasteczka do herbaty gotowe.

SMACZNEGO!

Thumb print czyli angielskie ciasteczka do herbaty

BONUS – jak zapobiec pękaniu ciasteczek podczas ich wykonywania?

Osobiście uważam, że popękane ciasteczka mają swój urok i smakują równie wyśmienicie, jak te bez pęknięć. Istnieje jednak kilka trików na zminimalizowanie pęknięć:

  • utrzymuj ciasto w temperaturze pokojowej – miękkie ciasto łatwiej jest kontrolować i formować
  • wykonuj gładkie kulki – upewnij się przed wykonaniem wgłębienia, że kulka jest gładka i nie pojawiły się na niej pęknięcia, które po przyłożeniu kciuka mogą się rozszerzyć
  • rób każde ciasteczko po kolei – po wykonaniu z ciasta gładkiej kulki zrób od razu wgłębienie za pomocą kciuka i dopiero wtedy zabierz się za formowanie kolejnej kulki
  • baw się kształtem – zamiast klasycznego wyglądu ciastek „odcisków kciuka” pobaw się formą ciasta i stwórz np. kwiatki, w których nadzienie będzie przypominało ich środek.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie.

Dodaj komentarz