Ciasteczka brownie mocno czekoladowe to ciastka dla miłośników czekolady i brownie. Wewnątrz mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, stanowią idealny dodatek do kawy z mlekiem.
Każdy kto odwiedza nasz dom zawsze przynosi mały podarunek, np.: owoce, czekoladę, drobny upominek z podróży. W mojej rodzinie tradycją jest przywożenie ze sobą domowego wypieku. Jest to moja ulubiona tradycja, ponieważ lubię piec i dzielić się tymi wypiekami z innymi. Dodatkową zaletą jest to, że nigdy nie zabraknie czegoś pysznego do kawy, szczególnie w przypadku spontanicznych odwiedzin. Takim wypiekiem na każdą okazję są ciasteczka brownie.

SKŁADNIKI na ciasteczka brownie:
- mąka – 50 g
- proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- masło – 60 g
- czekolada – 200 g
- cukier – 75 g
- jajka – 2 sztuki
- orzechy laskowe – 50 g
Ciasteczka brownie – PRZYGOTOWANIE:
W misce łączę 50 g mąki i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczam 60 g masła i 150 g czekolady.
Następnie ubijam 75 g cukru i 2 jajka na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodaję rozpuszczoną czekoladę, a następnie po 50 g posiekanej czekolady i orzechów laskowych oraz suche składniki. Delikatnie łączę wszystko za pomocą szpatułki.
Wstawiam na 10 minut do zamrażarki.
Dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Nabieram po łyżce masy czekoladowej i układam na blaszce. Zachowuję odstępy, ponieważ ciastka lekko urosną.
Piekę w temp. 180 stopni przez 10 minut.
Ciasteczka brownie studzę na kratce.
SMACZNEGO!
BONUS – ciekawostki o Brownie ;)
- Dan Brown to amerykański pisarz sensacyjnych powieści i quasi-przewodników historycznych. Jego najpopularniejszymi dziełami jest „Kod Leonarda da Vinci” oraz „Początek”.
- Jego dom pełen jest zagadek i tajemniczych przejść. Moim ulubionym pomysłem na aranżację wnętrza jest pracownia ukryta za obrazem.
- Dan Brown nigdy nie myślał o karierze pisarza, ale chciał zostać piosenkarzem i twórcą tekstów piosenek. Wydał nawet 4 płyty ze swoimi aranżacjami.