Miękkie ciasteczka biszkoptowe w czekoladzie to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka mogą być podawane osobno, bądź przełożone ulubionym dżemem, marmoladą, masłem orzechowym, kremem czekoladowym i śmietankowym. Ciasteczka smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
SKŁADNIKI na ciasteczka biszkoptowe z marmoladą w polewie czekoladowej:
- jajka – 3 szt. (ok. 180 g)
- cukier – 150 g
- mąka – 150 g
- marmolada – 1 słoiczek
- gorzka czekolada – 100 g
PRZYGOTOWANIE ciasteczek biszkoptowych z marmoladą w polewie czekoladowej:
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC. Szeroką blachę wykładam papierem do pieczenia.
Oddzielam białka od żółtek z 3 jajek. W misie miksera ubijam białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodaję do niech 150 g cukru. Ubijam przez kolejne 10 minut, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie, w kilku turach, dodaję żółtka. Miksuję tylko do połączenia się składników. Dodaję 150 g przesianej mąki i mieszam, za pomocą silikonowej szpatułki, do momentu uzyskania jednolitej struktury.
Na przygotowany papier do pieczenia, nakładam po 1/2 łyżeczki masy biszkoptowej na każde ciasteczko i lekko wyrównuję wierzch, starając się nie spłaszczać ciasteczek. W ten sposób powstanie ok. 36 ciasteczek na 1 blachę.
Ciasteczka biszkoptowe piekę przez ok. 7-8 minut do zarumienienia. Upieczone, wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczam 100 g gorzkiej czekolady. Wystudzone ciasteczka przekładam marmoladą i zanurzam w płynnej czekoladzie.
Smacznego!

BONUS – ciekawostki o ciastkach:
- Pierwsze ciastka były bardzo twarde. Aby zmiękły należało zamaczać je w wodzie, mleku lub winie.
- W kosmosie ciastka pieką się dłużej. Podczas, gdy na ziemi ciasteczka pieką się zazwyczaj w temperaturze 150oC przez ok. 20 min, w kosmosie czas ten wzrasta do 2 godzin i 10 minut. Nie wiadomo jeszcze jak smakują ciasteczka z orbity, ponieważ ze względów bezpieczeństwa trwają nad nimi badania w laboratorium w Houston.
- Ciastka smakują lepiej z kawą. Naukowy odkryli, że kawa zmienia smak jedzenia tak, że wydaje się one słodsze.