W zeszłym tygodniu przygotowywaliśmy wspólnie austriackie ciasteczka w kształcie oczu. Tym razem pora na włoskie ciasteczka przypominające swoim kształtem usta kobiety.
Baci di dama to małe ciasteczka składające się z dwóch warstw kruchego ciasta przełożonych gorzką czekoladą. Ich nazwa pochodzi od wyglądu przywodzącego na myśl ułożone do pocałunku usta kobiety. Pocałunki damy wywodzą się z włoskiego Piemontu, a ich receptura sięga XIX wieku. Pierwotnie przygotowywano je na bazie dużo tańszej mąki z orzechów laskowych. Dopiero później podstawą baci di dama stała się mąka migdałowa, a ciastka nazwano “złotymi pocałunkami”, ze względu na ich wyjątkowy kolor.
Jakie RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania ciastek?
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
- mąka – migdałowa oraz pszenna typu 405
- cukier – cukier kryształ
- sól – kuchenna
- czekolada – gorzka, temperowana
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- robot kuchenny stojący z końcówką płaską do mieszania
- folia spożywcza
- wałek drewniany do ciasta
- nóż
- blacha piekarnicza
- papier do pieczenia

PRZEPIS NA BACI DI DAMA
Ilość porcji: 42 sztuki
Trudność: ⚫⚪⚪
Czas przygotowania: 45 minut
Czas leżakowania: 120-180 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Temperatura pieczenia: 180⁰C (góra-dół)
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 100g
- masło – 100g
- cukier – 100g
- mąka migdałowa – 100g
- sól – szczypta
- gorzka czekolada, temperowana, do przełożenia – 200g
PRZYGOTOWANIE:
Odmierzamy wszystkie składniki.
Do miseczki przesiewamy mąkę pszenną.
Do misy miksera wkładamy pokrojone na kawałki, masło w temperaturze pokojowej. Wsypujemy cukier. Ucieramy przez kilka minut na średnich obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
Do masy maślanej dodajemy mąkę migdałową, przesianą mąkę pszenną i szczyptę soli. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Zawijamy je w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 2-3 godziny.
Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Z pomocą linijki, dzielimy ciasto na paski o grubości 2 cm, a następnie szerokości 2 cm (wykonując cięcia poprzeczne). Uzyskujemy w ten sposób kostki o wadze ok. 4-5 g każda.
Z kosteczek formujemy małe kulki, które umieszczamy na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 24 kulki na 1 blachę). Pozostałe kulki przechowujemy w lodówce do czasu wyłożenia na blachę piekarniczą.
Gotowe ciasteczka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) i pieczemy ok. 12 minut, aż ciasteczka będą złoto-brązowe. Gotowe wypieki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
przełożenie
Do garnuszka wlewamy gorącą wodę. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy ją w rękawie cukierniczym, a następnie wkładamy rękaw do gorącej wody ( w taki sposób, aby woda nie miała kontaktu z czekoladą).
Rozpuszczoną, gęstą czekoladę wyciskamy na płaską stronę ciastka i przykładamy do niej drugie ciastko, lekko dociskając je do siebie. W ten sam sposób składamy pozostałe ciastka.
Ciasteczka baci di dama (pocałunki kobiety) gotowe!
Przydatne wskazówki:
- mąkę migdałową można zastąpić mąką z orzechów laskowych
- aby wszystkie ciasteczka były jednakowej wielkości, należy je podczas formowania, ważyć na wadze
- przed pieczeniem, należy odpowiednio długo schłodzić przygotowane ciasto w lodówce lub zamrażarce, aby podczas pieczenia ciastka zachowały kuliste kształty
Jak podawać baci di dama?
Baci di dama wyglądają i smakują najlepiej podane w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty.
Jak przechowywać baci di dama?
Baci di dama zachowają świeżość do 7 dni, jeśli będziesz je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Możesz również przygotować ciasto z wyprzedzeniem, uformować z niego kulki i umieścić je w zamrażarce. W tej formie zachowają świeżość do 2-3 miesięcy.
Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka