Ciasteczka baci di dama (pocałunki damy)

Ciasteczka baci di dama (pocałunki damy)

W zeszłym tygodniu przygotowywaliśmy wspólnie austriackie ciasteczka w kształcie oczu. Tym razem pora na włoskie ciasteczka przypominające swoim kształtem usta kobiety.

Baci di dama to małe ciasteczka składające się z dwóch warstw kruchego ciasta przełożonych gorzką czekoladą. Ich nazwa pochodzi od wyglądu przywodzącego na myśl ułożone do pocałunku usta kobiety. Pocałunki damy wywodzą się z włoskiego Piemontu, a ich receptura sięga XIX wieku. Pierwotnie przygotowywano je na bazie dużo tańszej mąki z orzechów laskowych. Dopiero później podstawą baci di dama stała się mąka migdałowa, a ciastka nazwano “złotymi pocałunkami”, ze względu na ich wyjątkowy kolor.

Jakie RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania ciastek?

  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
  • mąka – migdałowa oraz pszenna typu 405
  • cukier – cukier kryształ
  • sól – kuchenna
  • czekolada – gorzka, temperowana

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania ciastek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • robot kuchenny stojący z końcówką płaską do mieszania
  • folia spożywcza
  • wałek drewniany do ciasta
  • nóż
  • blacha piekarnicza
  • papier do pieczenia
ciastka baci di dama przepis

PRZEPIS NA BACI DI DAMA

Ilość porcji: 42 sztuki

Trudność: ⚫⚪⚪

Czas przygotowania: 45 minut

Czas leżakowania: 120-180 minut

Czas pieczenia: 12 minut

Temperatura pieczenia: 180⁰C (góra-dół)

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 100g
  • masło – 100g
  • cukier – 100g
  • mąka migdałowa – 100g
  • sól – szczypta
  • gorzka czekolada, temperowana, do przełożenia – 200g

PRZYGOTOWANIE:

Odmierzamy wszystkie składniki.

Do miseczki przesiewamy mąkę pszenną.

Do misy miksera wkładamy pokrojone na kawałki, masło w temperaturze pokojowej. Wsypujemy cukier. Ucieramy przez kilka minut na średnich obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.

Do masy maślanej dodajemy mąkę migdałową, przesianą mąkę pszenną i szczyptę soli. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Zawijamy je w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 2-3 godziny. 

Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Z pomocą linijki, dzielimy ciasto na paski o grubości 2 mm, a następnie szerokości 2 mm (wykonując cięcia poprzeczne). Uzyskujemy w ten sposób kostki o wadze ok. 4-5 g każda.

Z kosteczek formujemy małe kulki, które umieszczamy na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 24 kulki na 1 blachę). Pozostałe kulki przechowujemy w lodówce do czasu wyłożenia na blachę piekarniczą.

Gotowe ciasteczka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) i pieczemy ok. 12 minut, aż ciasteczka będą złoto-brązowe. Gotowe wypieki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

przełożenie

Do garnuszka wlewamy gorącą wodę. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy ją w rękawie cukierniczym, a następnie wkładamy rękaw do gorącej wody ( w taki sposób, aby woda nie miała kontaktu z czekoladą).

Rozpuszczoną, gęstą czekoladę wyciskamy na płaską stronę ciastka i przykładamy do niej drugie ciastko, lekko dociskając je do siebie. W ten sam sposób składamy pozostałe ciastka.

Ciasteczka baci di dama (pocałunki kobiety) gotowe!

Przydatne wskazówki:

  • mąkę migdałową można zastąpić mąką z orzechów laskowych
  • aby wszystkie ciasteczka były jednakowej wielkości, należy je podczas formowania, ważyć na wadze
  • nie należy przekraczać maksymalnej temp. pieczenia wynoszącej 140⁰C
  • przed pieczeniem, należy odpowiednio długo schłodzić przygotowane ciasto w lodówce lub zamrażarce, aby podczas pieczenia ciastka zachowały kuliste kształty

Jak podawać baci di dama?

Baci di dama wyglądają i smakują najlepiej podane w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty.

Jak przechowywać baci di dama?

Baci di dama zachowają świeżość do 7 dni, jeśli będziesz je przechowywać w szczelnym pojemniku.

Możesz również przygotować ciasto z wyprzedzeniem, uformować z niego kulki i umieścić je w zamrażarce. W tej formie zachowają świeżość do 2-3 miesięcy.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz