Churros z gofrownicy to rodzaj smacznych gofrów przygotowanych z ciasta parzonego i obtoczonych w cukrze cynamonowym. Podawane z sosem czekoladowym stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych churros smażonych na głębokim oleju. Idealne na Tłusty Czwartek.
TRUDNOŚĆ: łatwe
PRZYGOTOWANIE: 1 dzień
ILOŚĆ: 12 sztuk
KOSZT: tanie
SKŁADNIKI
ciasto parzone
- woda – 125 ml
- masło – 62 g
- cukier – 5 g
- mąka – 80 g
- jajka – ok. 2 szt.
cukier cynamonowy
- cukier trzcinowy – 50 g
- cynamon – 5 g
sos czekoladowy
- śmietana 30% – 100 g
- gorzka czekolada – 50 g
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska
- miseczki na odmierzone składniki
- papier do pieczenia
- regulowany rant cukierniczy – 30×20 cm, 2 szt.
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- rondelek
- silikonowa szpatułka
- szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
- szpatułka kątowa
- tarka z drobnymi oczkami
- waga kuchenna
Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.
PRZYGOTOWANIE
Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa przestanie przyklejać się do boków naczynia. Następnie przekładamy ją do misy i odstawiamy do ostudzenia.
Partami dodajemy jajka, aż do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej, elastycznej i dającej się formować pasty.
W miseczce łączymy cukier z cynamonem, a następnie blendujemy (cukier warto zblendować, ponieważ kryształki cukru trudno przyklejają się do powierzchni churrosów smażonych w gofrownicy).
Rozgrzewamy gofrownicę i wyciskamy na nią paski z ciasta parzonego. Gotowe churros obtaczamy w cukrze cynamonowym.
W rondelku zagotowujemy śmietanę 30% i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Churros podajemy z sosem czekoladowym.
SMACZNEGO!
PRZECHOWYWANIE
Churros należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru białego lub brązowego,
- filmik pokazujący jak krok po kroku wykonać churros z gofrownicy znajdziecie na moim kanale YouTube
- jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.