przepis na churros z gofrownicy

Churros z gofrownicy

Churros z gofrownicy to rodzaj smacznych gofrów przygotowanych z ciasta parzonego i obtoczonych w cukrze cynamonowym. Podawane z sosem czekoladowym stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych churros smażonych na głębokim oleju. Idealne na Tłusty Czwartek.

 

TRUDNOŚĆ: łatwe

PRZYGOTOWANIE: 1 dzień

ILOŚĆ: 12 sztuk

KOSZT: tanie

 

SKŁADNIKI

ciasto parzone

  • woda – 125 ml
  • masło – 62 g
  • cukier – 5 g
  • mąka – 80 g
  • jajka – ok. 2 szt.

cukier cynamonowy

  • cukier trzcinowy – 50 g
  • cynamon – 5 g

sos czekoladowy

  • śmietana 30% – 100 g
  • gorzka czekolada – 50 g

 

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • miseczki na odmierzone składniki
  • papier do pieczenia
  • regulowany rant cukierniczy – 30×20 cm, 2 szt.
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • rondelek
  • silikonowa szpatułka
  • szeroka blacha np. z wyposażenia piekarnika
  • szpatułka kątowa
  • tarka z drobnymi oczkami
  • waga kuchenna

Przed przystąpieniem do przygotowania, przeczytaj cały przepis, zgromadź potrzebne akcesoria i odmierzone składniki.

 

PRZYGOTOWANIE

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa przestanie przyklejać się do boków naczynia. Następnie przekładamy ją do misy i odstawiamy do ostudzenia. 

Partami dodajemy jajka, aż do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej, elastycznej i dającej się formować pasty.

W miseczce łączymy cukier z cynamonem, a następnie blendujemy (cukier warto zblendować, ponieważ kryształki cukru trudno przyklejają się do powierzchni churrosów smażonych w gofrownicy).

Rozgrzewamy gofrownicę i wyciskamy na nią paski z ciasta parzonego. Gotowe churros obtaczamy w cukrze cynamonowym.

W rondelku zagotowujemy śmietanę 30% i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Churros podajemy z sosem czekoladowym.

SMACZNEGO!

 

PRZECHOWYWANIE

Churros należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru białego lub brązowego,
  • filmik pokazujący jak krok po kroku wykonać churros z gofrownicy znajdziecie na moim kanale YouTube
  • jeśli przygotujesz ten przepis, nie wahaj się wspomnieć o mnie / oznaczyć mnie (@inzyniercukiernik) w swoich postach w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.

 

NAUCZ SIĘ PIECZENIA OD PODSTAW!

Przeczytaj mojego e-booka „Jak to właściwie upiec?”.

Dodaj komentarz