You are currently viewing Charlotte jagodowo – jeżynowa

Charlotte jagodowo – jeżynowa

Wykwintne ciasto, którego nazwa pochodzi prawdopodobnie od imienia żony króla Angii Jerzego III. Eleganckie i stylowe, składające się z biszkoptowej korony otaczającej śmietankowo-owocowe nadzienie. Charakteryzuje się bardzo smacznym i delikatnym wnętrzem oraz dużą ilością świeżych, zdobiących go owoców. Nie wymaga pieczenia, ale jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Wygląda bardzo efektownie, dlatego robi wrażenie na każdym przyjęciu.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania Charlotte?

  • żelatyna – w listkach
  • owoce mrożone – np.: jagody, maliny, truskawki
  • cytryna – sok z cytryny
  • śmietana – o zawartości tłuszczu powyżej 30%, zimna
  • serek – śmietankowy typu Philadelphia lub mascarpone
  • cukier – cukier puder
  • biszkopty –Lady Fingers
  • owoce świeże – np.: jagody, maliny, truskawki, borówki amerykańskie, jeżyny

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania Charlotte?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • rondelek – 2 szt.
  • sitko siatkowe
  • silikonowa szpatułka
  • duża miska
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • forma o średnicy 18 cm
  • papier do pieczenia lub folia rantowa
charlotte deser ciasto przepis

PRZEPIS NA CHARLOTTE JAGODOWO – JEŻYNOWĄ

Ilość porcji: 8 szt.

Trudność: ⚫⚫⚪

Czas przygotowania: 40 minut + 4 godziny stężenie

SKŁADNIKI

  • biszkopty – 1 op. (140 g)
  • żelatyna w listkach – 2 szt. (4 g)
  • mrożone jagody – 200 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka (15 ml)
  • śmietana 30% – 150 g
  • serek śmietankowy – 250 g
  • cukier puder – 50 g
  • borówki amerykańskie – 200 g

dodatkowo

  • świeże borówki amerykańskie i jeżyny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Spód i boki formy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy.

Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie.

W rondelku podgrzewamy mrożone jagody z sokiem cytryny, przez ok. 10 minut. Po tym czasie przecieramy przez sitko. Odstawiamy do ostudzenia.

W osobnym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Napęczniałą żelatynę odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do gorącej śmietanki. Mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia.

W dużej misce ucieramy za pomocą ręcznego robota z końcówkami do ubijania, serek śmietankowy z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania dodajemy ostudzoną śmietankę, a następnie ostudzony przecier jagodowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji.

składanie

Na dnie formy układamy podłużne biszkopty. Wylewamy połowę masy jagodowej. Następnie układamy 100 g  borówek amerykańskich. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Na koniec wylewamy pozostały mus jagodowy i układamy pozostałe 100 g borówek. Całość odstawiamy do stężenia na min. 4 godziny, najlepiej całą noc.

Następnego dnia ciasto wyjmujemy z formy. Boki ciasta wykładamy pozostałymi biszkoptami, a na wierzchu układamy świeże borówki amerykańskie i jeżyny.

charlotte jagody borowki jezyny przepis

Przydatne wskazówki:

  • przyjmuje się, że 1 listek żelatyny = 1 łyżeczce żelatyny w proszku, jednak każda żelatyna ma inną moc, więc przed przystąpieniem do wykonywania ciasta warto zapoznać się z instrukcją na opakowaniu,
  • zamiast wykładać dno podłużnymi biszkoptami, można upiec biszkopt o średnicy 18 cm i nim wyłożyć spód.

Jak podawać Charlotte?

Charlotte pięknie prezentuje się z dużą ilością świeżych owoców, dodatkowo obwiązaną ozdobną, szeroką wstążką.

Jak przechowywać Charlotte?

Charlotte przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, w lodówce,  do 3 dni.

PRZYGOTOWAŁEŚ_AŚ TEN PRZEPIS?

Chciałabym wiedzieć, jak wyszło i jak smakowało Ci ciasto z tego przepisu. Daj mi znać zostawiając recenzję poniżej lub zrób zdjęcie i udostępnij je na Instagramie; pamiętaj żeby oznaczyć mnie tagiem @inzyniercukiernik  Dołącz również do akcji miesiąca dodając hasztag #owocowyczerwiec.

Dodaj komentarz