Lubisz crumble z owocami? Jeżeli tak, to pokochasz też batony ze śliwkami i orzechową kruszonką. Kruchy spód, smażone śliwki i kruszonka z dużą ilością ulubionych orzechów. Batony idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako przegryzka do szkoły i pracy.
Przepis można dowolnie modyfikować przez użycie ulubionych owoców i orzechów.
Dla kogo JEST ten przepis?
- Dla osób, które lubią szybkie i proste przepisy.
- Dla osób, które lubią crumble z owocami.
- Dla osób, które kochają śliwki.
Dla kogo NIE JEST ten przepis?
- Dla osób, które mają alergię na orzechy.
- Dla osób, które nie spożywają: glutenu lub cukru.
Jakie są ZALETY tego przepisu?
- Łatwość i szybkość wykonania.
- Do ciasta można wykorzystać świeże albo mrożone owoce.
- Ciasto można podgrzać w mikrofalówce.
Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką?
- śliwki – świeże, twarde i dojrzałe
- mąka – krupczatka typu 450 lub pszenna typu 405
- skrobia – ziemniaczana
- cukier – cukier kryształ i cukier puder
- sól – kuchenna
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, zimne
- cynamon – mielony
- orzechy – siekane
Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- blender
- garnek
- miska
- forma do pieczenia o wym. 24×24 cm
- papier do pieczenia
- opcjonalnie: siekacz do kruchego ciasta

Która odmiana śliwek jest najlepsza do pieczenia?
Do wypieków najlepiej nadają się twarde śliwki, ponieważ nie stracą one kształtu i koloru podczas pieczenia. Najpopularniejsza jest śliwka węgierka, która charakteryzuje się owalnym kształtem, ciemnofioletową skórką, słodko-kwaśnym smakiem, a także twardym i zwartym miąższem.
Czy do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką można wykorzystać mrożone owoce?
Do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone owoce. Te mrożone, wystarczy umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy owoce będą miękkie należy je zblendować.
Jakich orzechów użyć do wykonania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką?
Do wykonania orzechowej kruszonki można wykorzystać:
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- orzechy ziemne
- orzechy nerkowca
- migdały
Z jakimi, innymi owocami można wykonać batony z orzechową kruszonką?
Do wykonania batonów można wykorzystać owoce tj.: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, jagody, owoce leśne, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, mango, borówkami, jeżynami.
W jakim zestawieniu podać batony ze śliwkami i orzechową kruszonką?
Batony ze śliwkami i orzechową kruszonką można podać z:
- ulubionymi lodami
- bitą śmietaną
- sosem czekoladowym

Przepis na batony ze śliwkami i orzechową kruszonką
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min
Poziom trudności: ⚫◯◯
SKŁADNIKI:
smażone śliwki
- śliwki – 1 kg
kruche ciasto
- mąka – 255 g
- cukier puder – 60 g
- skrobia ziemniaczana – 30 g
- sól – szczypta
- masło – 170 g
orzechowa kruszonka
- mąka – 85 g
- cynamon – 4 g
- cukier – 110 g
- masło – 100 g
- orzechy – 70 g
PRZYGOTOWANIE:
smażone śliwki
Myję, odpestkowuję i blenduję śliwki. Masę śliwkową umieszczam w rondelku i podgrzewam przez ok. 15 minut, aż część wody odparuje.
kruche ciasto
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 160ºC.
Do misy miksera przesiewam mąkę, skrobię ziemniaczaną i cukier puder. Dodaję sól i zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia, a następnie kruchym ciastem. Spód piekę przez ok. 15 minut.
orzechowa kruszonka
Do miski przesiewam mąkę i cynamon. Dodaję cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszankę rozcieram między palcami na grubą kruszonkę. Na koniec dodaję posiekane orzechy i łączę wszystkie składniki.
Na wypieczony spód wykładam podsmażone śliwki, a następnie orzechową kruszonkę.
Ciasto piekę przez ok. 25-30 minut. Studzę w formie. Wystudzone kroję na 16 równych kawałków.
Smacznego!
Wypróbuj również przepis na muffiny cynamonowe z powidłami śliwkowymi