batony ze sliwkami i orzechowa kruszonka

Batony ze śliwkami i orzechową kruszonką

Lubisz crumble z owocami? Jeżeli tak, to pokochasz też batony ze śliwkami i orzechową kruszonką. Kruchy spód, smażone śliwki i kruszonka z dużą ilością ulubionych orzechów. Batony idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako przegryzka do szkoły i pracy.

Przepis można dowolnie modyfikować przez użycie ulubionych owoców i orzechów.

Dla kogo JEST ten przepis?

  • Dla osób, które lubią szybkie i proste przepisy.
  • Dla osób, które lubią crumble z owocami.
  • Dla osób, które kochają śliwki.

Dla kogo NIE JEST ten przepis?

  • Dla osób, które mają alergię na orzechy.
  • Dla osób, które nie spożywają: glutenu lub cukru.

Jakie są ZALETY tego przepisu?

  • Łatwość i szybkość wykonania.
  • Do ciasta można wykorzystać świeże albo mrożone owoce.
  • Ciasto można podgrzać w mikrofalówce.

Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką?

  • śliwki – świeże, twarde i dojrzałe
  • mąka – krupczatka typu 450 lub pszenna typu 405
  • skrobia – ziemniaczana
  • cukier – cukier kryształ i cukier puder
  • sól – kuchenna
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, zimne
  • cynamon – mielony
  • orzechy – siekane

Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • blender
  • garnek
  • miska
  • forma do pieczenia o wym. 24×24 cm
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie: siekacz do kruchego ciasta
prosty przepis na ciasto sliwki orzechy

Która odmiana śliwek jest najlepsza do pieczenia?

Do wypieków najlepiej nadają się twarde śliwki, ponieważ nie stracą one kształtu i koloru podczas pieczenia. Najpopularniejsza jest śliwka węgierka, która charakteryzuje się owalnym kształtem, ciemnofioletową skórką, słodko-kwaśnym smakiem, a także twardym i zwartym miąższem.  

Czy do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką można wykorzystać mrożone owoce?

Do przygotowania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone owoce. Te mrożone, wystarczy umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy owoce będą miękkie należy je zblendować.

Jakich orzechów użyć do wykonania batonów ze śliwkami i orzechową kruszonką?

Do wykonania orzechowej kruszonki można wykorzystać:

  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie
  • orzechy ziemne
  • orzechy nerkowca
  • migdały

Z jakimi, innymi owocami można wykonać batony z orzechową kruszonką?

Do wykonania batonów można wykorzystać owoce tj.: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, jagody, owoce leśne, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, mango, borówkami, jeżynami.

W jakim zestawieniu podać batony ze śliwkami i orzechową kruszonką?

Batony ze śliwkami i orzechową kruszonką można podać z:

  • ulubionymi lodami
  • bitą śmietaną
  • sosem czekoladowym
przepis na proste i szybkie ciasto ze sliwkami

Przepis na batony ze śliwkami i orzechową kruszonką

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 60 min

Poziom trudności: ⚫◯◯

SKŁADNIKI:

smażone śliwki

  • śliwki – 1 kg

kruche ciasto

  • mąka – 255 g
  • cukier puder – 60 g
  • skrobia ziemniaczana – 30 g
  • sól – szczypta
  • masło – 170 g

orzechowa kruszonka

  • mąka – 85 g
  • cynamon – 4 g
  • cukier – 110 g
  • masło – 100 g
  • orzechy – 70 g

PRZYGOTOWANIE:

smażone śliwki

Myję, odpestkowuję i blenduję śliwki. Masę śliwkową umieszczam w rondelku i podgrzewam przez ok. 15 minut, aż część wody odparuje.

kruche ciasto

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 160ºC.

Do misy miksera przesiewam mąkę, skrobię ziemniaczaną i cukier puder. Dodaję sól i zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia, a następnie kruchym ciastem. Spód piekę przez ok. 15 minut.

orzechowa kruszonka

Do miski przesiewam mąkę i cynamon. Dodaję cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszankę rozcieram między palcami na grubą kruszonkę. Na koniec dodaję posiekane orzechy i łączę wszystkie składniki.

Na wypieczony spód wykładam podsmażone śliwki, a następnie orzechową kruszonkę.

Ciasto piekę przez ok. 25-30 minut. Studzę w formie. Wystudzone kroję na 16 równych kawałków.

Smacznego!

Wypróbuj również przepis na muffiny cynamonowe z powidłami śliwkowymi

Masz uwagę do przepisu? Napisz ją. Twój komentarz pod tym wpisem, na moim profilu na Instagramie lub na Facebooku to dla mnie cenna informacja zwrotna.

Dodaj komentarz