babka marmurkowa przepis

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to łatwe, smaczne i niezawodne ciasto na każdą okazję. Moją przygodę z pieczeniem, rozpoczynałam właśnie od niej i po pierwszym sukcesie, serwowałam ją moim domownikom regularnie (prawie do znudzenia). Z czasem przerzuciłam się na bardziej skomplikowanych przepisy na tarty, szarlotki i ciasta drożdżowe, a przepis na babkę poszedł w odstawkę.

Niedawno, szukając smacznej i nieskomplikowanej receptury na ciasto dla początkującego, domowego, cukiernika, przypomniałam sobie o mojej, niegdyś niezawodnej, babce marmurkowej. Po tym jak szybko znikła z patery stwierdzam, że muszę częściej wracać do tego przepisu.

SKŁADNIKI na babkę marmurkową:

  • mąka – 300 g
  • masło – 200 g
  • cukier – 200 g
  • jajka – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 8 g
  • mleko – 90 ml
  • kakao – 40 g
  • rum – 30 ml
  • szczypta soli

dodatkowo

  • masło i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE babki marmurkowej:

Formę do babki (z kominem) smaruję 1 łyżką masła i obsypuję bułką tartą. Do miski przesiewam 300 g mąki i 8 g proszku do pieczenia. Oddzielam na białka i żółtka 4 jajka. Do miseczki przesiewam 40 g kakao.

W misce miksera ucieram 200 g masła w temperaturze pokojowej i 200 g cukru. Gdy masa jest już gładka i puszysta, pojedynczo dodaję 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, 90 ml mleka i szczyptę soli.

W metalowej misce ubijam 4 białka na sztywno i delikatnie łączę z ciastem.

2/3 ciasta wykładam do formy. Pozostałe mieszam z przesianym kakao i 30 ml rumu, a następnie wykładam na jasne ciasto. Oba lekko ze sobą mieszam, za pomocą widelca.

Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC, przez 60 minut.

Wyjmuję z formy po 15 minutach od wyciągnięcia babki marmurkowej z piekarnika, a następnie odwróconą, studzę na kratce.

Podaję posypaną cukrem pudrem.

babka marmurkowa receptura

BONUS – co ma babka do marmuru?

Charakterystyczną cechą marmuru jest jego wytrzymałość i odporność, a także cena. Marmur uchodzi za produkt luksusowy i ekskluzywny. Co wspólnego ma z nim zatem babka, która jest ciastem miękkim, delikatnym i stosunkowo tanim?

Babka marmurkowa składa się z dwóch rodzajów ciasta (waniliowego i kakaowego), które dzięki zmieszaniu ze sobą, tworzą fantazyjne wzory przypominające strukturę marmuru. 

Wypróbuj również przepis na brownie z burakami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku.

Dodaj komentarz