W moim domu grudzień jest miesiącem słodkich wypieków. Lista słodkości przewidzianych na ten miesiąc rozpoczyna się tortem dla mojego szwagra. W tym roku razem z siostrą postawiłyśmy wykonać babeczkowy tort składający się z babeczek jasnych (bananowych z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną) oraz ciemnych (inspirowanych „ciepłymi lodami”). Na oba rodzaje babeczek znajdziecie przepisy poniżej.
Babeczki „ciepłe lody”, czyli babeczkowy tort – część BLACK
Składniki potrzebne do wykonania czarnych babeczek:
babeczki
- mąka pszenna – 1 szklanka
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- szczypta soli
- gorzka czekolada – 90 g
- masło – 115 g
- cukier – ½ szklanki
- jajka – 2 sztuki
- śmietana 18%, płynna – ½ szklanki
bezowa pianka
- białka jaj – 3 szt.
- cukier – 1 ¾ szklanki
- woda – ¼ szklanki
polewa czekoladowa
- gorzka czekolada – 240 g
- olej – 2 łyżki
Przygotowanie:
babeczki
Do miski przesiewam i łączę 1 szklankę mąki pszennej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.
Do metalowej miski wsypuję 90 g gorzkiej czekolady, połamanej w kosteczki i roztapiam w kąpieli wodnej. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Do miski miksera wkładam 115 g masła, w temperaturze pokojowej oraz ½ szklanki cukru i ucieram na puszystą, jasną masę. Do masy maślanej powoli wlewam roztopioną czekoladę i ponownie ucieram. Następnie dodaję 2 jajka oraz ½ szklanki śmietany 18%, płynnej i miksuję po każdym dodanym składniku. Na koniec dodaję suche składniki w 3 partiach, po każdej partii delikatnie mieszając całość szpatułką.
Gotowe ciasto wykładam do 16 foremek na babeczki. Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. Wyjmuję babeczki z piekarnika i studzę na kratce.
bezowa pianka
Do dużej metalowej lub szklanej miski wkładam 3 białka, 1 ¾ szklanki cukru oraz ¼ szklanki wody i ubijam je przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). W garnku zagotowuję wodę (w takiej ilości, aby nie dotykała umieszczonej miski z białkami). Masę ubijam na parze przez równe 12 minut. Po tym czasie zdejmuję miskę znad garnka z wodą. Piankę bezową przekładam do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą dużą. Piankę nakładam spiralnie na każdą babeczkę.
polewa czekoladowa
W kąpieli wodnej rozpuszczam 240 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki oleju. Polewę czekoladową przekładam do pucharka deserowego i pozostawiam na 20 minut żeby przestygła, ale pozostała płynna. Trzymając babeczkę za spód, obracam ją i szybkim, pewnym ruchem zanurzam w polewie czekoladowej. Czekam chwilę, aż skapnie nadmiar czekolady i odkładam babeczkę na kratkę. Postępuję tak samo z pozostałymi babeczkami.
Babeczki pozostawiam ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wkładam je do lodówki do zastygnięcia czekolady. Babeczki należy przechowywać w lodówce do 3 dni.
SMACZNEGO!

Babeczki bananowe z dżemem truskawkowym i kremem, czyli babeczkowy tort – cześć biała
Składniki potrzebne do wykonania białych babeczek:
babeczki bananowe
- banany – 3 szt.
- cukier – 1 łyżka
- olej – 1/3 szklanki
- jajko – 1 szt.
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- szczypta soli
krem z mascarpone i dżem truskawkowy
- śmietana 30% – 250 ml
- cukier puder – 3 łyżki
- serek Mascarpone – 250 g
- dżem truskawkowy
Przygotowanie:
babeczki bananowe
Do blendera wkładam i miksuję 3 banany,1 łyżkę cukru, 1/3 szklanki oleju i 1 jajko. Do miski przesiewam i łączę 1 ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Następnie łączę składniki mokre i suche za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto bananowe przekładam do 12 foremek na babeczki. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 23 minuty.
krem z mascarpone i dżem truskawkowy
Ubijam bitą śmietanę z 250 ml śmietany 30% i 3 łyżek cukru pudru. Zmniejszam obroty i do ubitej śmietany dodaję łyżeczka po łyżeczce 250 g serka Mascarpone. W wystudzonych babeczkach robię od góry dziurki, do których wkładam dżem truskawkowy. Na górę za pomocą rękawa cukierniczego i tylki stalowej w kształcie gwiazdki aplikuję krem.
Smacznego!
BONUS – ciekawostki o „ciepłych lodach”
Dziś chciałabym przybliżyć historię deseru z dzieciństwa o nazwie: ciepłe lody. Kto z nas nie kupował w osiedlowym spożywczaku zaparzonej piany z białek, umieszczonej w wafelku i zanurzonej w produkcie czekoladopodobym?
Jako podano w dzienniku „Wprost” ciepłe lody to wynalazek rodzimych technologów żywienia. Jednak podobnych słodkości można spróbować również w Niemczech (Schokoküsse), Danii (Flødeboller) oraz w Izrealu (Krembo).
Co ciekawe duńskie Flødeboller to typowy przysmak urodzinowy w formie poczęstunku w dniu urodzin, w stylu przyniesienia cukierków do szkoły, czy ciasta – do pracy.