babeczkowy tort black and white

Babeczkowy tort „Black and White”, zamiast tortu urodzinowego

W moim domu grudzień jest miesiącem słodkich wypieków.  Lista słodkości przewidzianych na ten miesiąc rozpoczyna się tortem dla mojego szwagra. W tym roku razem z siostrą postawiłyśmy wykonać babeczkowy tort składający się z babeczek jasnych (bananowych z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną) oraz ciemnych (inspirowanych „ciepłymi lodami”). Na oba rodzaje babeczek znajdziecie przepisy poniżej.

Babeczki „ciepłe lody”, czyli babeczkowy tort – część BLACK

Składniki potrzebne do wykonania czarnych babeczek:

babeczki

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada – 90 g
  • masło – 115 g
  • cukier – ½ szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • śmietana 18%, płynna – ½ szklanki

bezowa pianka

  • białka jaj – 3 szt.
  • cukier – 1 ¾ szklanki
  • woda – ¼ szklanki

polewa czekoladowa

  • gorzka czekolada – 240 g
  • olej – 2 łyżki

Przygotowanie:

babeczki

Do miski przesiewam i łączę 1 szklankę mąki pszennej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. 

Do metalowej miski wsypuję 90 g gorzkiej czekolady, połamanej w kosteczki i roztapiam w kąpieli wodnej. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

Do miski miksera wkładam 115 g masła, w temperaturze pokojowej oraz ½ szklanki cukru i ucieram na puszystą, jasną masę. Do masy maślanej powoli wlewam roztopioną czekoladę i ponownie ucieram. Następnie dodaję 2 jajka oraz ½ szklanki śmietany 18%, płynnej i miksuję po każdym dodanym składniku. Na koniec dodaję suche składniki w 3 partiach, po każdej partii delikatnie mieszając całość szpatułką.

Gotowe ciasto wykładam do 16 foremek na babeczki. Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. Wyjmuję babeczki z piekarnika i studzę na kratce.

bezowa pianka

Do dużej metalowej lub szklanej miski wkładam 3 białka, 1 ¾ szklanki cukru oraz ¼ szklanki wody i ubijam je przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). W garnku zagotowuję wodę (w takiej ilości, aby nie dotykała umieszczonej miski z białkami). Masę ubijam na parze przez równe 12 minut. Po tym czasie zdejmuję miskę znad garnka z wodą. Piankę bezową przekładam do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą dużą. Piankę nakładam spiralnie na każdą babeczkę.

polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczam 240 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki oleju. Polewę czekoladową przekładam do pucharka deserowego i pozostawiam na 20 minut żeby przestygła, ale pozostała płynna. Trzymając babeczkę za spód, obracam ją i szybkim, pewnym ruchem zanurzam w polewie czekoladowej. Czekam chwilę, aż skapnie nadmiar czekolady i odkładam babeczkę na kratkę. Postępuję tak samo z pozostałymi babeczkami.

Babeczki pozostawiam ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wkładam je do lodówki do zastygnięcia czekolady. Babeczki należy przechowywać w lodówce do 3 dni.

SMACZNEGO!

babeczkowy tort zamiast tortu urodzinowego

Babeczki bananowe z dżemem truskawkowym i kremem, czyli babeczkowy tort – cześć biała

Składniki potrzebne do wykonania białych babeczek:

babeczki bananowe

  • banany – 3 szt.
  • cukier – 1 łyżka
  • olej – 1/3 szklanki
  • jajko – 1 szt.
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • szczypta soli

krem z mascarpone i dżem truskawkowy

  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 3 łyżki
  • serek Mascarpone – 250 g
  • dżem truskawkowy

Przygotowanie:

babeczki bananowe

Do blendera wkładam i miksuję 3 banany,1 łyżkę cukru, 1/3 szklanki oleju i 1 jajko. Do miski przesiewam i łączę 1 ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Następnie łączę składniki mokre i suche za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto bananowe przekładam do 12 foremek na babeczki. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 23 minuty.

krem z mascarpone i dżem truskawkowy

Ubijam bitą śmietanę z 250 ml śmietany 30% i 3 łyżek cukru pudru. Zmniejszam obroty i do ubitej śmietany dodaję łyżeczka po łyżeczce 250 g serka Mascarpone. W wystudzonych babeczkach robię od góry dziurki, do których wkładam dżem truskawkowy. Na górę za pomocą rękawa cukierniczego i tylki stalowej w kształcie gwiazdki aplikuję krem.

Smacznego!

BONUS – ciekawostki o „ciepłych lodach”

Dziś chciałabym przybliżyć historię deseru z dzieciństwa o nazwie: ciepłe lody. Kto z nas nie kupował w osiedlowym spożywczaku zaparzonej piany z białek, umieszczonej w wafelku i zanurzonej w produkcie czekoladopodobym?

Jako podano w dzienniku „Wprost” ciepłe lody to wynalazek rodzimych technologów żywienia. Jednak podobnych słodkości można spróbować również w Niemczech (Schokoküsse), Danii (Flødeboller) oraz w Izrealu (Krembo).

Co ciekawe duńskie Flødeboller to typowy przysmak urodzinowy w formie poczęstunku w dniu urodzin, w stylu przyniesienia cukierków do szkoły, czy ciasta – do pracy.

Zajrzyj również na @inzyniercukiernik, po więcej przepisów na moje ciasta i desery, Kasia.

Dodaj komentarz