Babeczki czekoladowo-orzechowe składają się z miękkiego, czekoladowego ciasta z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych oraz nadzienia z pasty orzechowej. Dekorację babeczek stanowi krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, posypany naturalnie różową czekoladą.
Babeczki czekoladowo-orzechowe stanowią propozycję deseru na specjalną okazję, szczególnie dla wielbicieli orzechów laskowych.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania babeczek?
- czekolada – gorzka, o zawartości kakao 70%
- masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
- jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- cukier – cukier kryształ i cukier puder
- sól – kuchenna
- mąka – pszenna typu 405
- proszek do pieczenia – ekologiczny
- orzechy – laskowe
- woda – w temperaturze pokojowej
- śmietana – o zawartości tłuszczu 30%, zimna
- serek – mascarpone
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania babeczek?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- zestaw do kąpieli wodnej
- mikser ręczny z końcówkami do ubijania
- miska
- silikonowa szpatułka
- metalowa forma do muffinek
- rękaw cukierniczy z ozdobną tylką

PRZEPIS NA BABECZKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Trudność: ⚫⚪⚪
SKŁADNIKI:
ciasto
- czekolada – 150 g
- masło – 170 g
- mąka – 100 g
- proszek do pieczenia – 4 g
- orzechy laskowe – 80 g
- jajka – 3 szt.
- cukier kryształ – 150 g
- sól – szczypta
nadzienie orzechowe
- cukier – 70 g
- woda – 60 ml
- masło – 25 g
- orzechy laskowe – 100 g
krem
- śmietana 30% – 250 ml
- cukier puder – 25 g
- mascarpone – 250 g
PRZYGOTOWANIE:
ciasto
Odmierzamy wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (góra-dół, drugi poziom). Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Do miseczki przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Orzechy laskowe drobno siekamy.
W misce ucieramy jajka z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i szczyptę soli. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy laskowe. Mieszamy przy pomocy szpatułki tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto rozkładamy do ⅔ wysokości papilotek.
Babeczki pieczemy przez 5 minut w temperaturze 230ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez ok. 10 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyciągamy je z foremek i studzimy na kratce.
nadzienie orzechowe
Do blendera wsypujemy orzechy laskowe i miksujemy do momentu uzyskania konsystencji grubego piasku.
Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy go wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło i zblendowane orzechy laskowe. Mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Odkładamy ją do przestudzenia.
W upieczonym cieście do babeczek robimy wgłębienia, które następnie wypełniamy nadzieniem orzechowym.
krem
W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa zakończonego ozdobną tylką.
Każdą babeczkę dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami różowej czekolady.

Przydatne wskazówki:
- aby wszystkie babeczki były jednakowej wielkości do nakładania masy można wykorzystać gałkownicę do lodów
- nadzienie orzechowe można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do momentu przygotowywania ciasta do babeczek
Jak podawać babeczki?
Babeczki te można przygotować również z kremem na bazie kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella. Jako posypkę można wykorzystać posiekane orzechy laskowe.
Jak przechowywać babeczki?
Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2 dni.
Wypróbujcie również inne przepisy na babeczki.