babeczki czekoladowe z orzechami i kremem przepis

Babeczki czekoladowo-orzechowe

Babeczki czekoladowo-orzechowe składają się z miękkiego, czekoladowego ciasta z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych oraz nadzienia z pasty orzechowej. Dekorację babeczek stanowi krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, posypany naturalnie różową czekoladą.

Babeczki czekoladowo-orzechowe stanowią propozycję deseru na specjalną okazję, szczególnie dla wielbicieli orzechów laskowych.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania babeczek?

  • czekolada – gorzka, o zawartości kakao 70%
  • masło – o zawartości tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej
  • jajka – świeże, rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • cukier – cukier kryształ i cukier puder
  • sól – kuchenna
  • mąka – pszenna typu 405
  • proszek do pieczenia – ekologiczny
  • orzechy – laskowe
  • woda – w temperaturze pokojowej
  • śmietana – o zawartości tłuszczu 30%, zimna
  • serek – mascarpone

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania babeczek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • zestaw do kąpieli wodnej
  • mikser ręczny z końcówkami do ubijania
  • miska
  • silikonowa szpatułka
  • metalowa forma do muffinek
  • rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
babeczki czekoladowo orzechowe z bita smietana przepis

PRZEPIS NA BABECZKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

Ilość porcji: 10 

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Trudność: ⚫⚪⚪

SKŁADNIKI:

ciasto

  • czekolada – 150 g
  • masło – 170 g
  • mąka – 100 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • orzechy laskowe – 80 g
  • jajka – 3 szt.
  • cukier kryształ – 150 g
  • sól – szczypta

nadzienie orzechowe

  • cukier – 70 g
  • woda – 60 ml
  • masło – 25 g
  • orzechy laskowe – 100 g

krem

  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 25 g
  • mascarpone – 250 g

PRZYGOTOWANIE:

ciasto

Odmierzamy wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (góra-dół, drugi poziom). Formę do muffinek wykładamy papilotkami.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Do miseczki przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Orzechy laskowe drobno siekamy.

W misce ucieramy jajka z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i szczyptę soli. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy laskowe. Mieszamy przy pomocy szpatułki tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto rozkładamy do ⅔ wysokości papilotek.

Babeczki pieczemy przez 5 minut w temperaturze 230ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez ok. 10 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyciągamy je z foremek i studzimy na kratce.

nadzienie orzechowe

Do blendera wsypujemy orzechy laskowe i miksujemy do momentu uzyskania konsystencji grubego piasku.

Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy go wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło i zblendowane orzechy laskowe. Mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Odkładamy ją do przestudzenia.

W upieczonym cieście do babeczek robimy wgłębienia, które następnie wypełniamy nadzieniem orzechowym.

krem

W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa zakończonego ozdobną tylką.

Każdą babeczkę dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami różowej czekolady.

babeczki z czekolada i orzechami laskowymi przepis

Przydatne wskazówki:

  • aby wszystkie babeczki były jednakowej wielkości do nakładania masy można wykorzystać gałkownicę do lodów
  • nadzienie orzechowe można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do momentu przygotowywania ciasta do babeczek

Jak podawać babeczki?

Babeczki te można przygotować również z kremem na bazie kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella. Jako posypkę można wykorzystać posiekane orzechy laskowe.

Jak przechowywać babeczki?

Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2 dni.

Wypróbujcie również inne przepisy na babeczki.

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku oraz dodajcie hasztag #babeczkowymarzec. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz