Babeczki czekoladowo-dyniowo-pomarańczowe

Babeczki czekoladowo-dyniowo-pomarańczowe

Babeczki czekoladowo-dyniowo-pomarańczowe składają się z mocno czekoladowego ciasta, przełamanego kwaśną pomarańczą. Dynia spełnia w nich rolę zamiennika jajka i jest praktycznie niewyczuwalna w smaku. Dzięki temu zabiegowi przepis ten sprawdzi się jako deser dla alergików.

Zwieńczenie babeczek czekoladowo-dyniowo-pomarańczowych stanowi gęsty, wyrazisty krem czekoladowy ozdobiony różową posypką.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania babeczek?

  • czekolada – gorzka, o zawartości kakao 70%
  • olej – rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy lub ryżowy
  • mąka – pszenna typu 405
  • proszek do pieczenia – ekologiczny
  • kakao – naturalne, bez cukru i innych dodatków
  • cukier – cukier kryształ lub cukier brązowy
  • dynia – purée z dyni
  • sok pomarańczowy – 180 g (ok. 3 pomarańcze)
  • sól – kuchenna
  • konfitura – pomarańczowa
  • śmietana – o zawartości tłuszczu 30%, zimna

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania babeczek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • zestaw do kąpieli wodnej
  • miska
  • silikonowa szpatułka
  • metalowa forma do muffinek
  • mikser z końcówką do ubijania
  • rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
babeczki dyniowe pomaranczowe czekoladowe przepis

PRZEPIS NA BABECZKI CZEKOLADOWO- DYNIOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Ilość porcji: 10 

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Trudność: ⚫⚪⚪

SKŁADNIKI

ciasto

  • gorzka czekolada – 60 g
  • mąka – 150 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • kakao – 46 g
  • przecier z dyni – 60 g
  • olej – 75 g
  • cukier – 70 g
  • sok pomarańczowy – 180 g (ok. 3 pomarańcze)
  • sól – szczypta

nadzienie

  • konfitura pomarańczowa – 240 g

krem czekoladowy

  • śmietana 30% – 250 ml
  • gorzka czekolada – 200 g

PRZYGOTOWANIE:

ciasto

Odmierzamy wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (góra-dół, drugi poziom). Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Do miseczki przesiewamy suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.

Do miski wkładamy wszystkie składniki: płynną czekoladę, przesiane suche składniki, przecier z dyni, olej, cukier, sok pomarańczowy i sól. Mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto rozkładamy do 10 zagłębień formy na muffinki.

Babeczki pieczemy przez 5 minut w temperaturze 230ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez ok. 10 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyciągamy je z foremek i studzimy na kratce.

nadzienie

W cieście do babeczek robimy wgłębienia, które następnie wypełniamy nadzieniem pomarańczowym w formie konfitury.

krem czekoladowy

Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. W rondelku podgrzewamy śmietanę 30%. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i odstawiamy na ok. 1 minutę, do momentu aż oba składniki uzyskają taką samą temperaturę. Po tym czasie delikatnie łączymy je ze sobą do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy czekoladowej. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 3 godziny.

Schłodzoną masę przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Przekładamy go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.

Każdą babeczkę dekorujemy kremem i kolorową posypką.

receptura babeczek bez jajek dla alergikow przepis

Przydatne wskazówki:

  • aby wszystkie babeczki były jednakowej wielkości do nakładania masy można wykorzystać gałkownicę do lodów
  • zamiast soku z pomarańczy można użyć wody

Jak podawać babeczki?

Babeczki te można przygotować również z kremem na bazie kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella. Jako posypkę można wykorzystać posiekane orzechy laskowe.

Jak przechowywać babeczki?

Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2 dni.

Wypróbujcie również inne przepisy na babeczki.

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku oraz dodajcie hasztag #babeczkowymarzec. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz