Babeczki czekoladowo-dyniowo-pomarańczowe składają się z mocno czekoladowego ciasta, przełamanego kwaśną pomarańczą. Dynia spełnia w nich rolę zamiennika jajka i jest praktycznie niewyczuwalna w smaku. Dzięki temu zabiegowi przepis ten sprawdzi się jako deser dla alergików.
Zwieńczenie babeczek czekoladowo-dyniowo-pomarańczowych stanowi gęsty, wyrazisty krem czekoladowy ozdobiony różową posypką.
Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania babeczek?
- czekolada – gorzka, o zawartości kakao 70%
- olej – rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy lub ryżowy
- mąka – pszenna typu 405
- proszek do pieczenia – ekologiczny
- kakao – naturalne, bez cukru i innych dodatków
- cukier – cukier kryształ lub cukier brązowy
- dynia – purée z dyni
- sok pomarańczowy – 180 g (ok. 3 pomarańcze)
- sól – kuchenna
- konfitura – pomarańczowa
- śmietana – o zawartości tłuszczu 30%, zimna
Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania babeczek?
- waga kuchenna
- miseczki na odmierzone składniki
- łyżeczki pomiarowe
- zestaw do kąpieli wodnej
- miska
- silikonowa szpatułka
- metalowa forma do muffinek
- mikser z końcówką do ubijania
- rękaw cukierniczy z ozdobną tylką

PRZEPIS NA BABECZKI CZEKOLADOWO- DYNIOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Trudność: ⚫⚪⚪
SKŁADNIKI
ciasto
- gorzka czekolada – 60 g
- mąka – 150 g
- proszek do pieczenia – 4 g
- kakao – 46 g
- przecier z dyni – 60 g
- olej – 75 g
- cukier – 70 g
- sok pomarańczowy – 180 g (ok. 3 pomarańcze)
- sól – szczypta
nadzienie
- konfitura pomarańczowa – 240 g
krem czekoladowy
- śmietana 30% – 250 ml
- gorzka czekolada – 200 g
PRZYGOTOWANIE:
ciasto
Odmierzamy wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (góra-dół, drugi poziom). Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Do miseczki przesiewamy suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Do miski wkładamy wszystkie składniki: płynną czekoladę, przesiane suche składniki, przecier z dyni, olej, cukier, sok pomarańczowy i sól. Mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto rozkładamy do 10 zagłębień formy na muffinki.
Babeczki pieczemy przez 5 minut w temperaturze 230ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez ok. 10 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyciągamy je z foremek i studzimy na kratce.
nadzienie
W cieście do babeczek robimy wgłębienia, które następnie wypełniamy nadzieniem pomarańczowym w formie konfitury.
krem czekoladowy
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. W rondelku podgrzewamy śmietanę 30%. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i odstawiamy na ok. 1 minutę, do momentu aż oba składniki uzyskają taką samą temperaturę. Po tym czasie delikatnie łączymy je ze sobą do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy czekoladowej. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 3 godziny.
Schłodzoną masę przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Przekładamy go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
Każdą babeczkę dekorujemy kremem i kolorową posypką.

Przydatne wskazówki:
- aby wszystkie babeczki były jednakowej wielkości do nakładania masy można wykorzystać gałkownicę do lodów
- zamiast soku z pomarańczy można użyć wody
Jak podawać babeczki?
Babeczki te można przygotować również z kremem na bazie kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella. Jako posypkę można wykorzystać posiekane orzechy laskowe.
Jak przechowywać babeczki?
Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2 dni.
Wypróbujcie również inne przepisy na babeczki.