Babeczki bananowe z czekoladą i orzechami

Babeczki bananowe z czekoladą i orzechami

Babeczki bananowe z dodatkiem czekolady, orzechów i miodu to niezwykle smaczna, łatwa w wykonaniu i w dodatku zdrowsza wersja tradycyjnych babeczek. Babeczki te są wilgotne i aromatyczne, a krem na bazie bitej śmietany i serka dodaje im lekkości i delikatności. Ze względu na to, że nie zawierają jajek sprawdzą się jako deser dla alergików.

Bananowe babeczki smakują równie dobrze w formie muffinek, czyli bez kremu śmietankowego.

Jaki RODZAJ SKŁADNIKÓW będzie potrzebny do przygotowania babeczek?

  • banany – dojrzałe, bez skórki
  • jogurt – naturalny
  • miód – tradycyjny
  • cukier – cukier puder
  • olej – roślinny, np.: rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy
  • mąka – pszenna typu 405
  • czekolada – gorzka, z zawartości kakao 70%
  • orzechy – włoskie lub laskowe
  • proszek do pieczenia – ekologiczny
  • sól – kuchenna

Jakie AKCESORIA KUCHENNE będą potrzebne do przygotowania babeczek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • łyżeczki pomiarowe
  • blender
  • miska
  • silikonowa szpatułka
  • metalowa forma do muffinek
  • rękaw cukierniczy z ozdobną tylką
babeczki bananowe bez jajek z czekolada przepis

PRZEPIS NA BABECZKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Trudność: ⚫⚪⚪

SKŁADNIKI:

ciasto

  • mąka pszenna – 260 g
  • cukier puder – 80 g
  • proszek do pieczenia – 12 g
  • banany – 300 g
  • jogurt naturalny – 80 g
  • miód – 80 g
  • olej – 120 g
  • sól – szczypta
  • gorzka czekolada – 50 g
  • orzechy – 40 g

krem

  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 25 g
  • serek typu Almette – 250 g

PRZYGOTOWANIE:

ciasto

Odmierzamy wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC (góra-dół, drugi poziom). Formę do muffinek smarujemy masłem.

W blenderze miksujemy banany. Do osobnych miseczek przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Siekamy gorzką czekoladę i orzechy.

Do misy miksera wkładamy: zblendowane banany, olej, miód i jogurt. Miksujemy tylko do połączenia składników. Nie przerywając mieszania dodajemy przesianą mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, a na końcu posiekaną czekoladę i orzechy.

Gotowe ciasto rozkładamy do 12 zagłębień formy do muffinek.

Babeczki pieczemy przez 5 minut w temperaturze 230ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez ok. 10 minut do tzw. “suchego patyczka” i zbrązowienia ich wierzchu. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyciągamy je z foremek i studzimy na kratce.

krem

W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy stopniowo serek typu Almette. Przekładamy do rękawa zakończonego ozdobną tylką.

Każdą babeczkę dekorujemy kremem, wiórkami czekolady i czekoladowymi serduszkami.

babeczki bananowe przepis

Przydatne wskazówki:

  • aby wszystkie babeczki były jednakowej wielkości, do nakładania masy można wykorzystać gałkownicę do lodów
  • babeczki można dodatkowo nadziać kremem czekoladowym lub domowej roboty karmelem

Jak podawać babeczki?

Babeczki można podać ozdobione innymi dekoracjami, takimi jak gotowe posypki, świeże owoce, ulubione słodycze albo listki mięty.

Jak przechowywać babeczki?

Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2 dni.

Wypróbujcie również inne przepisy na babeczki.

Skorzystaliście z przepisu? Wspomnijcie o @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku oraz dodajcie hasztag #babeczkowymarzec. To wiele dla mnie znaczy. Dziękuję za Wasze wsparcie!

Dodaj komentarz