Reese’s Dougnut Pops, czyli amerykańskie mini donuty na patyczkach, z masłem orzechowym, polewą czekoladową i samodzielnie barwioną posypką typu maczek. Idealna propozycja dla miłośników połączenia masła orzechowego i czekolady.
TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
40 min.
ILOŚĆ
12 szt.
o śr. 6,5 cm
KOSZT
tanie
NIEZBĘDNE AKCESORIA
- duża miska
- forma do donutów z 12 wgłębieniami o średnicy 6,5 cm
- miseczki na odmierzone składniki
- patyczki do cake pops - 12 szt.
- rękaw cukierniczy
- robot ręczny z końcówkami do ubijania
- sitko siatkowe
- trzepaczka
- waga kuchenna
SKŁADNIKI
REES'S DOUNUT
- masło orzechowe - 60 g
- mleko 3,2% - 80 g
- olej roślinny - 15 g
- jajko, rozmiar L - 1 szt.
- cukier puder - 60 g
- mąka pszenna - 120 g
- proszek do pieczenia - 4 g
- sól - szczypta
POLEWA CZEKOLADOWA
- czekolada - 50 g
- olej roślinny - 10 g
DODATKOWO
- posypka cukrowa typu maczek

PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 175ºC (góra-dół).
- Do dużej miski włóż: masło orzechowe, mleko, olej roślinny, jajko i przesiany cukier puder. Całość zmiksuj za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania, na jednolitą konsystencję.
- Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie zmiksuj na jednolitą konsystencję.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie wypełnij wgłębienia formy na donuty.
- Piecz przez ok. 8-12 minut.
- Ciepłe donuty wyjmij z formy.
- W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść czekoladę z olejem.
- Donuty zanurzaj w polewie czekoladowej.
- Patyczki do Cake Pops zanurzaj w polewie czekoladowej i delikatnie wbijaj w donuty.
- Na koniec donuty udekoruj posypką cukrową.
- Gotowe donuty włóż do lodówki do momentu stężenia polewy czekoladowej.
PRZECHOWYWANIE
Reese’s Donut Pops przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, do 3 dni.
Czy wiesz jak wykonać posypkę cukrową w dowolnie wybranym kolorze?
Odpowiedź znajdziesz w moim e-booku cukierniczym "Efektowne słodycze... z posypkami, lukrem i watą cukrową".
