przepis na amerykanskie pieczone paczki z dziurką

Reese’s Dougnut Pops, czyli amerykańskie pieczone pączki na patyku

Reese’s Dougnut Pops, czyli amerykańskie mini donuty na patyczkach, z masłem orzechowym, polewą czekoladową i samodzielnie barwioną posypką typu maczek. Idealna propozycja dla miłośników połączenia masła orzechowego i czekolady.


TRUDNOŚĆ
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA
40 min.
ILOŚĆ
12 szt.
o śr. 6,5 cm
KOSZT
tanie

NIEZBĘDNE AKCESORIA

  • duża miska
  • forma do donutów z 12 wgłębieniami o średnicy 6,5 cm
  • miseczki na odmierzone składniki
  • patyczki do cake pops - 12 szt.
  • rękaw cukierniczy
  • robot ręczny z końcówkami do ubijania
  • sitko siatkowe
  • trzepaczka
  • waga kuchenna

SKŁADNIKI

REES'S DOUNUT
  • masło orzechowe - 60 g
  • mleko 3,2% - 80 g
  • olej roślinny - 15 g
  • jajko, rozmiar L - 1 szt.
  • cukier puder - 60 g
  • mąka pszenna - 120 g
  • proszek do pieczenia - 4 g
  • sól - szczypta
POLEWA CZEKOLADOWA
  • czekolada - 50 g
  • olej roślinny - 10 g
DODATKOWO
  • posypka cukrowa typu maczek
przepis na pieczone pączki z dziurką na patyku

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175ºC (góra-dół).
  2. Do dużej miski włóż: masło orzechowe, mleko, olej roślinny, jajko i przesiany cukier puder. Całość zmiksuj za pomocą robota ręcznego z końcówkami do ubijania, na jednolitą konsystencję.
  3. Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie zmiksuj na jednolitą konsystencję.
  4. Masę przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie wypełnij wgłębienia formy na donuty.
  5. Piecz przez ok. 8-12 minut.
  6. Ciepłe donuty wyjmij z formy.
  7. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść czekoladę z olejem.
  8. Donuty zanurzaj w polewie czekoladowej.
  9. Patyczki do Cake Pops zanurzaj w polewie czekoladowej i delikatnie wbijaj w donuty.
  10. Na koniec donuty udekoruj posypką cukrową.
  11. Gotowe donuty włóż do lodówki do momentu stężenia polewy czekoladowej.

PRZECHOWYWANIE

Reese’s Donut Pops przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, do 3 dni.

Czy wiesz jak wykonać posypkę cukrową w dowolnie wybranym kolorze?

Odpowiedź znajdziesz w moim e-booku cukierniczym "Efektowne słodycze... z posypkami, lukrem i watą cukrową".

Dodaj komentarz