Serniczki bananowe ze śliwkami

Serniczki bananowe ze śliwkami

Lubisz śliwki? Ja uwielbiam: śliwki w czekoladzie, knedle ze śliwkami, babeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi. Tym razem postanowiłam zrobić serniczki bananowe ze śliwkami. Z uwagi na to, że nie ma teraz sezonu na śliwki, użyłam mrożonych owoców. Smażone śliwki w cynamonie, prażone płatki z ziarnami i serek bananowy, czy to nie brzmi pysznie i zdrowo?

Do przygotowania serniczków użyłam serka poznańskiego, ale można zamienić go na serek homogenizowany, serek wiejski albo twaróg mielony.

SKŁADNIKI serniczków bananowych ze śliwkami (na 2-3 szt.):

serek bananowy

  • serek poznański – 200 g
  • banan – 1 szt.
  • kurkuma – 1/3 łyżeczki

posypka owsiana

  • płatki owsiane – 4 łyżki
  • słonecznik – 1 łyżka

duszone śliwki

  • śliwki świeże lub mrożone – 200 g
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • woda – 3 łyżki
Serniczek bananowy ze śliwkami i płatkami owsianymi
Serniczki bananowe ze śliwkami

PRZYGOTOWANIE serniczków bananowych ze śliwkami:

serek bananowy

Do blendera wkładam 200 g serka, 1 banana i 1/3 łyżeczki kurkumy. Miksuję do uzyskania gładkiej masy.

owsiana posypka

Na suchą patelnię wsypuję 4 łyżki płatków owsianych i 1 łyżkę słonecznika. Posypkę prażę przez ok. 3 minuty. Przesypuję do miseczki i odkładam do przestudzenia.

duszone śliwki

Na tę samą patelnię wykładam 200 g śliwek. Następnie dodaję do niech ½ łyżeczki cynamonu i 3 łyżki wody. Śliwki duszę na małym ogniu, do momentu aż zmiękną. W razie konieczności dolewam wodę. Gotowe śliwki przekładam do miseczki i kroję na mniejsze części.

wykonanie

Do 2 szklanek przekładam serek śmietankowo-bananowy, następnie posypuję go owsianą posypką, a na górze układam duszone śliwki. Deser podaję na ciepło.

Serniczki bananowe ze śliwkami gotowe.

Smacznego!

przepis na serniczki bananowe z owsianą posypką
Serniczki bananowe ze śliwkami

BONUS – przeznaczenie najpopularniejszych rodzajów śliwek:

  • Renklody – ich skórka ma prawie czarną barwę. Owoce te najlepiej smakują na surowo, chociaż oddzielenie miąższu od pestki nie należy do najłatwiejszych zadań.
  • Węgierki – ich skórka ma ciemnofioletową skórkę. Te śliwki idealnie nadają się do wędzenia i przygotowywania powideł.
  • Mirabelki – ich skórka ma żółtą lub fioletową barwę. To z nich powstaje najpyszniejszy kompot pełen wartości odżywczych.
  • Lubaszki – ich skórka ma ciemnogranatową barwę z niebieskim nalotem. Mają kwaśny i cierpki smak przypominający dzikie owoce, więc świetnie sprawdzają się w nalewkach.
  • Śliwki brzoskwiniowe – ich skórka ma żółto-różowy kolor. Owoce genialnie smakują w deserach.

Wypróbuj również mini serniczki z musem śliwkowym.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku

Dodaj komentarz