Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym

Pieczone jabłka z orzechowym nadzieniem

Jesień kojarzy mi się z zapachem cynamonu, słodyczą jabłek i chrupkością orzechów, które postanowiłam połączyć w jednym, jesiennym przepisie. Sięgam po niego zawsze wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego i nie wymagającego spędzenia długich godzin w kuchni, na jego przygotowaniach.

Pieczone jabłka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Cała trudność ogranicza się do wydrążenia gniazd nasiennych oraz jabłkowego miąższu. Później wystarczy już tylko przygotować nadzienie z dodatkiem aromatycznych przypraw, orzechów i miodu, wypełnić nim wnętrze jabłek i upiec.

Nadziewane, pieczone jabłka według mojej receptury, smakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Sprawdzają się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. Nie zwierają w swoim składzie białego cukru, można więc sobie pozwolić na zjedzenie ich podwójnej porcji.

Dla kogo JEST ten przepis?

⦁ Dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego i szybkiego w przygotowaniu
⦁ Dla osób, które lubią jabłka w orzechowo-korzennym wydaniu
⦁ Dla osób, które ograniczają biały cukier

Dla kogo NIE JEST ten przepis?

⦁ Dla osób, które mają alergię na miód lub orzechy
⦁ Dla osób, które nie lubią cynamonu

Jakie są ZALETY tego przepisu?

Pieczone jabłka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego stanowią zdrowe i dietetyczne danie, które nie zawiera białego cukru. Zjesz je nie tylko na deser, ale również na drugie śniadanie. Możesz je podgrzać w mikrofalówce.

Jakie są WADY tego przepisu?

Nie zawsze całe, przygotowane nadzienie mieści się we wnętrzu wydrążonych owoców. Masa orzechowa jest jednak tak smaczna, że zjedzenie jej bez pieczenia, nie będzie stanowiło dla Ciebie najmniejszego problemu.

nadziewane jabłka pieczone w piekarniku

Jakie SKŁADNIKI będą potrzebne do przygotowania pieczonych jabłek?

  • jabłka – słodko-kwaśna odmiana, średnia wielkość
  • banany – dojrzałe, średnia wielkość
  • płatki owsiane – górskie lub błyskawiczne (zamiennie: płatki jaglane)
  • orzechy – laskowe, włoskie albo migdały
  • masło orzechowe – gładkie, bez kawałków orzechów i innych dodatków
  • cynamon – mielony
  • miód – płynny (można pominąć w przepisie)

Jakie PRZYBORY będą potrzebne do przygotowania pieczonych jabłek?

  • waga kuchenna
  • miseczki na odmierzone składniki
  • deska do krojenia
  • nóż kuchenny
  • metalowa łyżeczka
  • blender / malakser
  • szczelna forma do pieczenia, o rozmiarze dopasowanym do wielkości i ilości jabłek
  • opcjonalnie: papier do pieczenia

Przepis na pieczone jabłka z orzechowym nadzieniem

Ilość porcji: 4
Całkowity czas przygotowania: 60 min – 120 min
Poziom trudności: ⚫◯◯

SKŁADNIKI na pieczone jabłka:

  • jabłka – 4 szt.
  • banany – 1 szt.
  • płatki owsiane – 20 g
  • orzechy – 15 g
  • masło orzechowe – 20 g
  • cynamon – 8 g
  • opcjonalnie: miód – 20 g

PRZYGOTOWANIE pieczonych jabłek:

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 160°C (termoobieg).


Umyte jabłka umieszczam na desce do krojenia i odcinam ich wierzch. Następnie za pomocą metalowej łyżeczki usuwam gniazda nasienne.


Wydrążam 2/3 miąższu z jabłek i przekładam go do blendera. Dodaję pozostałe składniki: banana, płatki owsiane, orzechy, masło orzechowe
i cynamon. Rozdrabniam do momentu uzyskania jednolitej masy.


Jabłka nadziewam masą i przykrywam je ściętym daszkiem. Piekę przez 30 – 90 minut, w zależności od wielkości jabłek. Wyjmuję z piekarnika i polewam płynnym miodem.


Smacznego!

jabłka orzechy, cynamon przepis

Która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?

Wszystko zależy od tego, jaki smak deseru chcemy uzyskać.
Na słodki deser wybieramy:
– Papierówki – ich miąższ jest bardzo delikatny i słodki
lub
– Championy (szampiony) – ich miąższ jest słodki, przypominający smak gruszki
Na korzenny deser wybieramy:
– Ligole – ich miąższ jest kremowy, kruchy i korzenny
Na kwaskowaty deser wybieramy:
– Antonówki – ich miąższ jest twardy i kwaśny
– Szare Renety – ich miąższ jest kwaśny i zawiera dużo witaminy C

W jaki sposób wydrążyć jabłka?

Jabłka dokładnie umyj, a następnie odetnij górę pozostawiając ogonek do dekoracji. Za pomocą metalowej łyżeczki pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie wydrąż miąższ z jabłka, w taki sposób, aby na brzegach pozostało ok. 0,5 cm owocu. Tak przygotowany miąższ odłóż do miseczki, ponieważ wykorzystasz go później do wykonania nadzienia.

Jaką formę do pieczenia wybrać do przygotowania pieczonych jabłek?

Wybrana forma powinna być przede wszystkim szczelna, aby podczas pieczenia nie wydostał się z niej sok z jabłek. Musisz pamiętać o tym, że metalową blachę należy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Dobrą alternatywę stanowi również forma ceramiczna lub szklana.

Przez jak długi czas piec jabłka?

Czas pieczenia zależy od gatunku oraz wielkości jabłek i może wahać się od ok. 30 minut (małe, miękkie jabłka) do 90 minut (duże, twarde jabłka).

Z czym można podać pieczone jabłka?

Po upieczeniu, jabłka można polać płynnym miodem. Pieczone jabłka można również serwować z ulubionymi lodami np.: waniliowymi albo śmietankowymi. Świetną opcją jest także oblanie owoców sosem waniliowym.

Wypróbuj również przepis na jabłka pod ciastem

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku.

Dodaj komentarz