pieczona owsianka orzechowo-czekoladowa

Pieczona owsianka orzechowo-czekoladowa

Owsiankę przygotowuję na kilka różnych sposobów: gotuję ją, piekę, zalewam mlekiem i pozostawiam na noc do napęcznienia. Podaję ją na słodko lub na słono; na pierwsze lub na drugie śniadanie.

Moją ulubioną wersją jest owsianka z masłem orzechowym i czekoladą. Przygotowuję ją wieczorem, a rano tylko lekko podgrzewam w mikrofalówce. W ten sposób mogę cieszyć się ciepłym i pożywnym posiłkiem, bez konieczności wcześniejszego wstawania z łóżka. 

Poniżej przedstawiam przepis na 2 wersje pieczonej owsianki orzechowo -czekoladowej: klasyczną i dla leniwych.

SKŁADNIKI na pieczoną owsiankę orzechowo – czekoladową (na 4 kokilki 12cm):

  • płatki owsiane – 220 g
  • mleko – 500 ml
  • jajko – 1 szt.
  • banany – 2 szt.
  • orzechy – ½ szklanki
  • czekolada – 9 kostek (ok. 54 g)
  • miód – 1 łyżka
  • masło orzechowe – 2 łyżki
  • jabłko – 1 szt.

PRZYGOTOWANIE pieczonej owsianki orzechowo-czekoladowej:

wersja klasyczna

Do miski wsypuję 220 g płatków owsianych i zalewam je 500 ml mleka. Następnie dodaję 1 jajko i mieszam za pomocą szpatułki. W osobnej miseczce rozdrabniam za pomocą widelca 2 dojrzałe banany i dodaję je do masy owsianej. Za pomocą ostrego noża kroję ½ szklanki ulubionych orzechów. Na tarce ścieram 9 kostek czekolady.

Do masy owsianej dodaję kolejno: posiekane orzechy, startą czekoladę, 1 łyżkę miodu i 2 łyżki masła orzechowego. Całość mieszam do momentu połączenia się wszystkich składników. Masę przekładam do 4 dużych kokilek o średnicy 12 cm.

Myję, obieram i dzielę na ćwiartki 1 jabłko. Każdą ćwiartkę kroję w cienkie paski i układam je na górze masy owsianej. Owsiankę piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.

wersja dla leniwych

Wszystkie składniki na owsiankę miksuję w blenderze. Masę wylewam do 4 dużych kokilek o średnicy 12 cm. Owsiankę piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.

Smacznego!

pieczona owsianka z masłem orzechowym i czekoladą przepis

BONUS – ciekawostki o owsiance:

  • Owsiankę jadano już w epoce brązu, czyli 1800-1700 lat p.n.e., a o owsiance mawiano, że „czyni ludzi z żelaza”.
  • 10 października obchodzony jest Światowy Dzień Owsianki
  • Największa na świecie owsianka ważyła 1812 kg i została przygotowana z 1400 l wody, 255 kg płatków owsianych, 30 kg miodu i 200 l mleka. Rekordową owsiankę przygotowano podczas Biegu Śniadaniowego, 17.08.2018 r. w Międzyzdrojach.
  • Wyróżniamy 3 rodzaje płatków owsianych: zwykłe (otrzymywane z całego ziarna; najdłuższe w przygotowaniu), górskie (otrzymywane z krojonego ziarna, przez co w procesie produkcji tracą część składników mineralnych; w miarę szybkie w przygotowaniu) i błyskawiczne (otrzymywane z pokrojonego ziarna i poddane obróbce parą; bardzo szybkie w przygotowaniu).

Wypróbuj również przepis na serniczki bananowe ze śliwkami

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie lub na Facebooku

Dodaj komentarz