muffinki bananowe z krowkami przepis

Muffinki bananowe z krówkami

Muffinki bananowe z krówkami na pierwszy rzut oka wyglądają zwyczajnie, a już po pierwszym kęsie zachwycają swoim smakiem.

Do przygotowania muffinek użyłam krówek z miękkim nadzieniem, dzięki którym słodkie wypieki zyskują ciągnący środek. Muffinki najlepiej zjeść tego samego dnia, ponieważ z czasem słodka niespodzianka staje się coraz twardsza i mniej ciągnąca.

SKŁADNIKI muffinek bananowych z krówkami:

suche

  • mąka pszenna – 250g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier – 100g

mokre

  • banany – 3 szt.
  • jajka L – 2 szt.
  • olej roślinny – 120ml

dodatkowo

  • krówki – 12 szt.
muffinki z bananami i toffi przepis

PRZYGOTOWANIE muffinek bananowych z krówkami:

Formy do muffinek wykładam papilotkami (z podanego przepisu wychodzi 12 szt. muffinek). Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200ºC.

Do miski przesiewam 250 g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodaję 100 g cukru i dokładnie mieszam.

W miseczce rozdrabniam za pomocą widelca 3 banany.

W osobnej misce mieszam składniki mokre: 2 jajka, 120 ml oleju roślinnego i rozdrobnione banany.

Dodaję suche składniki do mokrych i ostrożnie łączę je ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki, tylko do połączenia składników.

Do każdej foremki wlewam 1 łyżkę ciasta. Następnie do środek każdej babeczki wkładam krówkę i wylewam ciasto do 2/3 wysokości foremki.

Muffinki piekę przez 20 minut (góra-dół, drugi poziom), do tzw. „suchego patyczka”. Patyczek po wyjęciu może być wilgotny od krówek, ale nie powinien być oblepiony ciastem. Po kilku minutach od wyjęcia muffinek z piekarnika, wyjmuję je z foremek i studzę na kratce.

Muffinki bananowe z krówkami są gotowe.

Smacznego!

przepis na muffinki babeczki bananowe

BONUS – ciekawostki o krówkach:

  • Krówki wytwarza się z mleka, cukru i masła.
  • Swoją nazwę zawdzięczają wizerunkowi krowy widniejącemu na papierkach w które są pakowane.
  • Krówki swoją popularność zawdzięczają Feliksowi Pomorskiemu, który nauczył się je wykonywać od swojego wujka.
  • Istnieją 3 rodzaje krówek wpisanych na Listę Polskich Produktów Tradycyjnych: krówka opatowska, krówka szczecinecka i krówka bełchatowska.
  • Konsystencja krówek zależy od procesu ich wytwarzania i długości przechowywania. Świeża krówka jest całkowicie ciągnąca, dopiero z upływem czasu, dzięki krystalizacji cukru, powstaje jej krucha skórka.

Wypróbuj również kruche babeczki z frużeliną z czarnej porzeczki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Dołącz do grona obserwatorów @inzyniercukiernik na Instagramie i na Facebooku

Dodaj komentarz